Επιτροπή Οικονομικών: Στο επίκεντρο τα νομοσχέδια για τις ταξιδιωτικές αποζημειώσεις και η μείωση ενοικίων

Tην Τετάρτη το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συνέλθει μέσω τηλεδιάσκεσκεψης για να συζητήσει τα αναθεωρημένα κείμενα των νομοσχεδίων που αφορούν τις κυβερνητικές εγγυήσεις για τα κουπόνια που θα εκδοθούν για ταξίδια, κρουαζιέρες, ξενοδοχεία και γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων που ακυρώθηκαν λόγω των μέτρων πρόληψης εξάπλωσης του κορωνοϊού και νομοσχέδιο που παρέχει φορολογικά κίνητρα προς όσους ιδιοκτήτες μειώσουν εθελοντικά τα ενοίκια σε συνεννόηση με τους ενοικιαστές.

Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Οικονομικών βρίσκεται και η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα για μείωση των ενοικίων. Η πρόταση νόμου του Γιώργου Λιλλήκα σκοπεί σε προσωρινή μείωση των ενοικίων για περίοδο εννιά μηνών, με στόχο την προστασία των ενοικιαστών από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων που λήφθηκαν από το κράτος για την αντιμετώπισή της, και με ισχύ του προτεινόμενου νόμου από την 1η Ιουνίου μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου.Με βάση την πρόταση νόμου, ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου, έκαστο ενοίκιο μειώνεται κατά 20% ή κατά 40% και καμία αύξηση δεν επιβάλλεται επί αυτού. Συγκεκριμένα, προτείνεται όπως σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτων που τίθενται προς ενοικίαση, λαμβάνει ενοίκια επί των ακινήτων του το σύνολο των οποίων δεν υπερβαίνει τις €2.000 μηνιαίως, κάθε ενοίκιο μειώνεται κατά 20% και σε περίπτωση που λαμβάνει ενοίκια το σύνολο των οποίων υπερβαίνουν τις €4.000 μηνιαίως, κάθε ενοίκιο μειώνεται κατά 40%.

Προαγωγές και αποπαγοποίηση θέσεων σε ΑΗΚ και ΑΛΚ

Η Επιτροπή Οικονομικών έχει επίσης ενώπιον της αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ για αποπαγοποίηση δύο διευθυντικών θέσεων και της Αρχής Λιμένων Κύπρου για αποπαγοποίηση 5 θέσεων προαγωγής. Συγκεκριμένα η ΑΗΚ ζητά την αποπαγοποίηση της θέσης του Διευθυντή Γραφείου Γενικής Διεύθυνσης, κλίμακα Α15 και στην ίδια κλίματα την αποδέσμευση της θέσης Διευθυντή Πληροφορικής. Στο αίτημα για την αποπαγοποίηση αναφέρεται ότι οι δύο θέσεις είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής. Παρατίθεται επίσης κατάλογος με τα καθήκοντα που θα είναι επιφορτισμένο το άτομο που θα πληρώσει τη κάθε μία από τις δύο θέσεις. Η Αρχή Λιμένων ζητά την αποπαγοποίηση μιας θέσης προαγωγής λογιστικού λειτουργού 1ης τάξης κλίμακα Α8 και Α9(Ι), μία θέση προαγωγής ανώτερου διοικητικού λειτουργού κλίμακα Α13(ΙΙ), μία θέση προαγωγής πρώτου κυβερνήτη ρυμουλκού κλίμακα Α12, μία θέση προαγωγής πρώτου γραμματειακού λειτουργού κλίμακα Α11(ΙΙ) και μία θέση προαγωγής ανώτερου λιμενικού λεμβοδηγού κλίμακατα Α8 και Α9 (Ι). Στην επιστολή με το αίτημα του Προέδρου της ΑΛΚ για αποδέσμευση των θέσεων αναφέρεται ότι η Αρχή αποτελεί ουσιώδη υπηρεσία, η οποία ακόμα και υπό τις συνθήκες της πανδημίας λειτουργεί συνεχώς και αδιάλειπτα για εξυπηρέτηση των λιμανιών της Κύπρου, των λιμενικών χρηστών, πλοίων και φορτίων και τη διασφάλιση της κίνησης φορτίων προς και από την Κύπρο. Αναφέρεται επίσης ότι εντός του 2020 θα αφυπηρετήσουν 9 άτομα και ότι η πλήρωση των θέσεων αυτών με αγορά υπηρεσιών δεν είναι εφικτή καθώς πρόκειται για τεχνικά εξειδικευμένα επαγγέλματα. Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής αναφέρει ότι είναι αδήριτη ανάγκη η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των λιμανιών και η υποβοήθηση της οικονομίας και να διασφαλιστεί ότι η Αρχή θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο που της επιβάλλεται από την οικεία νομοθεσία.

Με πληροφορίες από KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,