Η ατζέντα της Ολομέλειας – Δείτε ποια νομοσχέδια αναμένεται να ψηφιστούν

Η Ολομέλεια της Βουλής, συνέρχεται για πρώτη φορά εκτός του κτηρίου του νομοθετικού σώματος, στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία και για πρώτη φορά με ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των μελών της, από την ημέρα έκρηξης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δείτε τη σημερινή ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής:

  • Νομοσχέδιο για επέκταση της περιόδου ισχύος του ψηφισθέντος νόμου για τα έκτακτα μέτρα
  • Νομοσχέδιο αναστολής καταβολής δόσεων, για τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών με δόσεις.

Στη Βουλή τα νομοσχέδια για αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΤΚΑ και επέκταση της περιόδου παροχής ειδικών επιδομάτων

Κατά την έναρξη της συνεδρίας αναμένεται να κατατεθούν για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Εργασίας που άπτονται των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Εργασίας, θα συζητηθούν από την αρμόδια Επιτροπή που συνέρχεται εκτάκτως στις 08.30. Το ένα νομοσχέδιο ρυθμίζει την επέκταση της περιόδου ισχύος του ψηφισθέντος νόμου για τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και αφορούν το επίδομα ασθενείας, την παροχή ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς και για το ανεργιακό επίδομα, τα οποία αποσκοπούν στη καλύτερη διαχείριση της πανδημίας, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020. Με το δεύτερο νομοσχέδιο αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2020 και  η περίοδος αποπληρωμής επεκτείνεται κατά δύο επιπρόσθετους μήνες, για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών με δόσεις.

  • Νομοσχέδιο που αφορά την κατάταξη νεοσυλλέκτων.

Ενώπιον της Ολομέλειας είναι και νομοσχέδιο που αφορά την κατάταξη νεοσυλλέκτων.

Διαβάστε περισσότερα: Αναπροσαρμογή της νομοθεσίας για την Εθνική Φρουρά σύμφωνα με τα δεδομένα του κορωνοϊού

  • Noμοσχέδιο για τον τουρισμό (κουπόνια)

Δείτε τι προνοεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τα κουπόνια προς ακυρωθέντα ταξίδια και κρατήσεις

Προς ψήφιση βρίσκονται δύο νομοσχέδια που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών. Το νομοσχέδιο για τον τουρισμό που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στη παραχώρηση πιστωτικής σημείωσης (κουπονιού) από τουριστικές επιχειρήσεις με κυβερνητική εγγύηση προς καταναλωτές, που δεν απόλαυσαν τα προϊόντα που αγόρασαν και προπλήρωσαν λόγω ακυρώσεων που προέκυψαν από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.

  • Νομοσχέδιο για μείωση ενοικίων

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ενοίκια – Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Ενώπιον της βουλής θα τεθεί και το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί φορολογίας εισοδήματος νόμου, με την οποία προτείνεται η παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), με στόχο να προβούν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου από 30% μέχρι 50% μέχρι τρεις μήνες από 1η Ιουνίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2020. Ενώπιον της Ολομέλειας είναι και η πρόταση νόμου του Γιώργου Λιλλήκα που σκοπεί σε προσωρινή μείωση των ενοικίων για περίοδο εννιά μηνών, με στόχο την προστασία των ενοικιαστών από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων που λήφθηκαν από το κράτος για την αντιμετώπισή της, και με ισχύ του προτεινόμενου νόμου από την 1η Ιουνίου μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου.

  • Νομοσχέδιο για την εκπαίδευση (Παγκύπριες Εξετάσεις και ΔΙΠΑΕ)

Δείτε: Προς ψήφιση στην Ολομέλεια παραπέμπονται ο κώδικας εξετάσεων και οι εξ αποστάσεως αξιολογήσεις προγραμμάτων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων

Επίσης στην Ολομέλεια οδηγείται νομοσχέδιο με το οποίο εισάγεται συγκεκριμένη πρόνοια, η οποία κρίνεται αναγκαία για την ομαλή διεκπεραίωση των Παγκύπριων Εξετάσεων και πρόταση νόμου για τροποποίηση του νόμου για τη διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης και την ίδρυση και λειτουργία φορέα για συναφή θέματα και ρυθμίζει την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για όση περίοδο διαρκεί η κρίση λόγω της πανδημίας COVID–19.

  • Νομοσχέδιο για παράταση αναστολής διαδικασίας προς ανάκτηση κατοχής ακινήτου

Η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος έχει ενώπιον της και πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ώστε η ισχύουσα αναστολή κάθε διαδικασίας προς ανάκτηση κατοχής ακινήτου να παραταθεί μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται άλλα 17 νομοθετήματα προς ψήφιση και Σχέδιο Ψηφίσματος για την επέτειο των 75 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών, που κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,