Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ενοίκια – Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή θα τεθούν τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια για τον τουρισμό και για τα ενοίκια, που συζήτησε το απόγευμα της Τετάρτης, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

  1. Το πρώτο νομοσχέδιοαφορά το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου για παραχώρηση με κυβερνητική εγγύηση πιστωτικής σημείωσης (κουπόνι) από τουριστικές επιχειρήσεις προς καταναλωτές, που προπλήρωσαν ταξίδια, κρουαζιέρες, ξενοδοχεία και γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων και ακυρώθηκαν οι κρατήσεις τους λόγω των μέτρων πρόληψης εξάπλωσης του κορωνοϊού.
  2. Το δεύτερο το νομοσχέδιο αφορά την παροχή φορολογικών κινήτρων προς όσους ιδιοκτήτες μειώσουν εθελοντικά τα ενοίκια σε συνεννόηση με τους ενοικιαστές.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ολοκλήρωσαν τη συζήτηση του αναθεωρημένου κειμένου του νομοσχεδίου για τον τουρισμό και δεν έχουν αλλάξει κάτι και αυτό θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια όπως είναι.«Διαβλέπω, εκ πρώτης όψεως, πως υπάρχει ευρύτερη συναίνεση για την έγκρισή του», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ενοίκια, ο κ. Βότσης είπε ότι υπάρχουν κάποια ερωτήματα σε σχέση με την αποδοτικότητα του μέτρου και κατά πόσον αυτό θα είναι αποδοτικό. Ανέφερε ότι «έχουν τεθεί διάφορες εισηγήσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών κατά πόσον θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις είτε σε σχέση με το ποσό είτε σε σχέση με κάποιες άλλες εισηγήσεις που έχουν τεθεί» από τα μέλη της Επιτροπής. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είπε ότι «η Κυβέρνηση επιμένει να παραμείνουν όπως είναι στο κυβερνητικό νομοσχέδιο», το οποίο θα τεθεί και αυτό στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή.

Με το νομοσχέδιο προτείνεται η παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), με στόχο να προβούν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου από 30% μέχρι 50% μέχρι τρεις μήνες από 1η Ιουνίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2020. Ανέφερε επίσης ότι στην Ολομέλεια θα τεθεί και η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα για μείωση των ενοικίων, για την οποία έχουμε ακούσει, όπως είπε, πως θα έχει πρόβλημα συνταγματικότητας.

Print Friendly, PDF & Email