Υπουργός Δικαιοσύνης: «Δεν μπορείς να επιδιώκεις ένα αναπτυγμένο κράτος δικαίου και να παραμένεις δέσμιος σε αναχρονιστικές διαδικασίες»

Σε συνέντευξή του στον «Φ», o Yπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, μίλησε για τη δυσλειτουργική κατάσταση που επικρατεί στα κυπριακά δικαστήρια λόγω των καθυστερήσεων και για τις ύστατες προσπάθειες που γίνονται για να βελτιωθεί η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξη του, τόνισε ότι δεν μπορείς να επιδιώκεις την εμπέδωση του κράτους δικαίου, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της Κύπρου σαν επιχειρηματικό κέντρο και την ίδια ώρα να παραμένεις δέσμιος σε αναχρονιστικές διαδικασίες.  Πέραν από τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων, που σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο η επίλυση στο στεγαστικό πρόβλημα έγγυται να κοστίσει περισσότερα από 95 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, όπως το θέμα της καταπολέμησης των ναρκωτικών, την υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν, τη διαφθορά στην αστυνομία, τις περιπολείες στην παλιά Λευκωσία και τη δημιουργία Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών.

Δείτε τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

  • Οι αποφάσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων έχουν ληφθεί για το θέμα της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και προχωρούμε ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους, προσφέροντας ως Κυβέρνηση όλα τα εργαλεία που η δικαστική εξουσία ζητά, έχοντας δεδηλωμένη τη βούληση και την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για υλοποίησή της.
  • Υπάρχει καταρτισμένο Σχέδιο Δράσης, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς με ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν. Οι ενέργειες αυτές βασίζονται στις συστάσεις που καταγράφονται στην έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων. 
  • Πολύ σημαντικό πυλώνα της μεταρρύθμισης αποτελεί η επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων της δικαστικής υπηρεσίας, είτε με ανέγερση είτε με ενοικίαση κτηρίων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών της Δικαστικής Υπηρεσίας, κόστους πέραν των €95 εκατ. για στέγαση των υφιστάμενων και των υπό σύσταση Δικαστηρίων.
  • Η αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών επικεντρώνονται στη σύλληψη των εμπόρων και διακινητών των παρανόμων ουσιών και την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών
  • Έχουμε προχωρήσει στη σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου Αστυνομίας (Υ.Ε.Ε.Α.), της οποίας η αποστολή είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αστυνομία. Διοικητικά υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό Αστυνομίας, ενώ η άσκηση των αρμοδιοτήτων της εποπτεύεται απευθείας από το Γενικό Εισαγγελέα. 
  • Σημαντικό εργαλείο για τη σύγχρονη αστυνόμευση, αλλά και για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελεί ο τομέας των πληροφοριών. Γι’ αυτό στο πλαίσιο της πρόληψης, αλλά και της διερεύνησης εγκληματικών ενεργειών, η  Αστυνομία επικεντρώνεται στη συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία και αξιολόγηση των πληροφοριών, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην αποτελεσματική διερεύνηση του εγκλήματος. 
  • Στοχεύοντας στην επιμόρφωση των παραβατών οδηγών, σαν Υπουργείο προχωρούμε στη δημιουργία Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, εφαρμόζουμε την επικοινωνιακή στρατηγική «ΣΚΕΨΟΥ», με στόχο τη ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών, εφαρμόσαμε το narcotest, προχωρήσαμε με τη σύσταση Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, του οποίου αποστολή είναι η αξιολόγηση, ανάλυση και παρακολούθηση, στη βάση στατιστικών στοιχείων, των μεταβλητών των οδικών συγκρούσεων και παραβάσεων. 
  • Πρόσφατα δόθηκαν οδηγίες για αστυνόμευση σε συγκεκριμένες περιοχές της Λευκωσίας για αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων. Επίσης, επικεφαλείς των Αστυνομικών Διευθύνσεων, Τμημάτων, Μονάδων και Υπηρεσιών, περιπολούν σε πολυσύχναστους χώρους με σκοπό να ακούσουν από κοντά τα προβλήματα των πολιτών και να δώσουν  λύσεις όπου ενδείκνυται.
  • Παράλληλα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, από τις 9/12/2019, εκτελούνται επί 24ώρου βάσεως κοινές περιπολίες μελών της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, κατά μήκος της νεκρής ζώνης, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,