Υπόθεση 19χρονης Βρετανίδας: Ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε στην 19χρονη Βρετανίδα, ποινή τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή και 140 ευρώ πρόστιμο για τα έξοδα του δικαστηρίου. Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη ως ελαφρυντικούς παράγοντες το νεαρό της ηλικίας της, τη μετάνοια που επέδειξε, το γεγονός ότι έχασε το ακαδημαϊκό έτος για τις σπουδές της και το ότι έμεινε για αρκετούς μήνες λόγω της υπόθεσης μακριά από τη χώρα, τους φίλους και την οικογένεια της.

Στην προηγούμενη δικάσιμο με απόφαση του ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχαήλ Παπαθανασίου έκρινε την 19χρονη ένοχη πέραν πάσης αμφιβολίας, αφού όπως εξήγησε μεταξύ των ημερομηνιών 17 – 27/7/2019 στο Παραλίμνι, εν γνώσει της έδωσε στην Αστυνομία ψευδή κατάθεση, σε συνάφεια με κατά φαντασία ποινικό αδίκημα, δηλαδή ότι υπέστη ομαδικό βιασμό από 12 Ισραηλινούς υπηκόους, ενώ στη πραγματικότητα γνώριζε ότι η εν λόγω καταγγελία της ήταν ψευδής.

Δείτε επίσης: Βιασμός, ‘βιασμός’ και ποινικό σύστημα

Σε δηλώσεις της, η μητέρα της 19χρονης, εξέφρασε στους δημοσιογράφους από την Κύπρο, τη Βρετανία και το Ισραήλ, που κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης το Δικαστήριο, «ανακούφιση για την ποινή», που επιβλήθηκε σήμερα στην κόρη της και ευχαριστίες για τη στήριξη, που έλαβε η οικογένεια από όλο τον κόσμο.Πρόσθεσε ακόμα ότι σήμερα θα επιστρέψουν στη Βρετανία και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα κάνουν για το μέλλον της κόρης της.

Από την πλευρά του ο εκ των δικηγόρων της 19χρονης, Lewis Power QC (Queens Council) χαρακτήρισε «απίστευτα λυπηρή και τραγική» την υπόθεση για μια νεαρή, που ήρθε στην Κύπρο από την πατρίδα της το Derbyshire. Πρόσθεσε πως «ουσιαστικά η κοπέλα θα άρχιζε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της, ωστόσο, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα σε μια νύχτα από θύμα μετατράπηκε σε θύτη και έπρεπε να υπομένει όχι μόνο τη σοβαρή σεξουαλική επίθεση, που διαπράχθηκε εναντίον της από ομάδα νεαρών, αλλά και την παρατεταμένη ψυχική δοκιμασία από την κυπριακή δικαστική διαδικασία, κατηγορούμενη για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης, αφού για την Αστυνομία αυτό ήταν ψέμα».

Ανέφερε ακόμα ότι η κοπέλα «είναι ανένδοτη για την αθωότητά της και έχει πει την αλήθεια. Ενώ χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η ποινή που επιβλήθηκε σήμερα, επιτρέπει στην κοπέλα να πάει σπίτι της, εντούτοις αμφισβητούμε έντονα την καταδίκη της και ο αγώνας για την αθωότητά της θα συνεχιστεί με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, ενώ είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε την υπόθεση μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σημείωσε.Ο κ. Power υποστήριξε ακόμα ότι «η κοπέλα απογυμνώθηκε κυριολεκτικά από την αξιοπρέπεια και από τα βασικά ανθρώπινα της δικαιώματα. Εχει διαγνωστεί με σοβαρό PTSD και η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ψυχική της υγεία», είπε και σημείωσε πως έπρεπε να επιστρέψει προ πολλού στο σπίτι της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να είναι μαζί με την οικογένεια της και να της δοθεί η απαραίτητη ψυχολογική βοήθεια και θεραπεία που έχει στερηθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον Βρετανό δικηγόρο, η αποτυχημένη αυτή περίπτωση οδήγησε σε μια «καταστροφική κατάσταση, με το θύμα να βρεθεί κατηγορούμενο, χωρίς να έχει πρόσβαση στην κατάλληλη νομική και ιατρική περίθαλψη». Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν παρασχέθηκαν στην κοπέλα δικηγόρος και μεταφραστής και σημείωσε ότι «η υπόθεση αυτή κατέδειξε τις σοβαρές επιπτώσεις που υπάρχουν για γυναίκες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και έχει επισημανθεί η ανάγκη για κατάλληλη εκπροσώπησή τους». Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Power είπε ότι η έφεση θα υποβληθεί εντός των επόμενων ημερών και μέσα στα χρονοδιαγράμματα, ότι δεν γνωρίζει πότε θα εκδικαστεί η έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο αφού όπως εξήγησε «η δικαστική διαδικασία στη Κύπρο κινείται αργά» και εξέφρασε την άποψη ότι για την έφεση δεν θα χρειαστεί να κληθούν στην Κύπρο οι 12 νεαροί από το Ισραήλ.

Κληθείς να σχολιάσει το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης ο κ. Power είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως η οικογένεια και η νομική ομάδα της 19χρονης είναι ευγνώμονες στη βρετανική κυβέρνηση και στον Υπουργό Εξωτερικών ο οποίος είχε επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και βοήθησε ώστε να προωθηθεί η υπόθεση. Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως δεν «είμαστε θυμωμένοι με την κυβέρνηση της Κύπρου αλλά το μόνο που θέλουμε είναι μια δίκαιη δίκη και να αποδίδεται σωστά η δικαιοσύνη». Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι Βρετανοί μπορούν να εμπιστευτούν τη κυπριακή δικαιοσύνη ο δικηγόρος είπε πως «αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση.  Ελπίζουμε ότι αυτή η περίπτωση θα είναι ο καταλύτης για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο νομικό σύστημα της Κύπρου, όπως η καταγραφή όσων γίνονται στον αστυνομικό σταθμό ώστε να υπάρχει διαφάνεια».

Ανακούφιση Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών για την ποινή της 19χρονης

Την ανακούφισή του για την ποινή που επιβλήθηκε στη 19χρονη Βρετανίδα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέφρασε με δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να απονείμει χάρη στη νεαρή, ο κ. Ράαμπ απάντησε: «Είμαι ανακουφισμένος που αυτή η ευάλωτη κοπέλα θα επιστρέψει τώρα σπίτι της για να αρχίσει τη διαδικασία ανάρρωσης, δεδομένων όλων όσων πέρασε. Μίλησα με τη μητέρα της την Παρασκευή. Καταλαβαίνω πόσα ακριβώς έχει περάσει και τι έχει περάσει η οικογένειά της. Η πρώτη προτεραιότητά μου είναι η υγεία της. Θα παρακολουθήσουμε περαιτέρω κάποια θέματα σε σχέση με την υπόθεση. Μίλησα στον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών για αυτό. Και υπάρχει το ευρύτερο ζήτημα για τους Βρετανούς που ταξιδεύουν, όχι μόνο στην Κύπρο ή εντός της ΕΕ, είτε είναι σε διακοπές, είτε ταξιδεύουν με ένα σακίδιο και να διασφαλίζεται ότι μπορούν να το κάνουν με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια και προστασία» , σημείωσε. 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την απόφαση:

Στην απόφαση του το Δικαστήριο «έκανε αποδεκτή ως αξιόπιστη τη μαρτυρία όλων των μαρτύρων κατηγορίας», οι οποίοι «έκαναν πολύ καλή εντύπωση», έδωσαν «άμεσες και σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις που τους υπεβλήθηκαν, ενώ οι αφοπλιστικές απαντήσεις τους δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης». Ταυτόχρονα απέρριψε «ως παντελώς αναξιόπιστη» τη μαρτυρία της κατηγορούμενης από την οποία «το Δικαστήριο δεν αποκόμισε καλή εντύπωση, ότι δεν είπε την αλήθεια και προσπάθησε να παραπλανήσει το Σώμα» ενώ τελικά σε νέα κατάθεση της στις 28/7/19 παραδέχθηκε ότι «είπε ψέματα πως βιάστηκε στις 17/7/19, πως η αλήθεια είναι ότι δεν βιάστηκε και πως όσα έγιναν στο διαμέρισμα ήταν με τη συγκατάθεση της». Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου το Δικαστήριο έκρινε ότι «έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η ενοχή της κατηγορουμένης» και  πρόσθεσε ότι «η Κατηγορούσα Αρχή πέτυχε να αποδείξει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας την υπόθεση εναντίον της 19χρονης η οποία και κρίθηκε ένοχη για τη διάπραξη του αδικήματος που κατηγορείτο».

Έξω από το δικαστήριο ομάδα ατόμων διαδήλωνε υπέρ της 19χρονης Βρετανίδας. Δείτε φωτογραφικό υλικό στο Philenews.

Σε δηλώσεις του την περασμένη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών για την υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας, είπε ότι δεν θα παρέμβει κανένας στο έργο της δικαιοσύνης.

“Εκείνο που θέλω να πω είναι το αυτονόητο, ότι είμαστε μια συγκροτημένη πολιτεία, με σύνταγμα, με διεθνείς υποχρεώσεις, με νομοθεσίες, με μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη για την οποίαν είμαστε περήφανοι και σαν Κυβέρνηση. Με κανέναν τρόπο δεν θα επιτρέψουμε και δεν επιτρέπουμε να παρεμβαίνει κάποιος ή να παρεμβαίνουμε στη διεξαγωγή του έργου της δικαιοσύνης, γιατί πιστεύουμε πως είναι ακρογωνιαίος λίθος, σε ένα ευνομούμενο κράτος και σε ένα κράτος δικαίου, να αφήνονται τα δικαστήρια απερίσπαστα από όλους, στο να κάνουν το σπουδαίο καθήκον τους”.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ


Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,