Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την ψηφιακή προστασία των καταναλωτών

Σε ισχύ τίθενται από τις 7 Ιανουαρίου 2020 οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, με στόχο την καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό της προστασίας και στο ψηφιακό πεδίο. Τα Κράτη Μέλη διαθέτουν τώρα δύο χρόνια για να μεταφέρουν την οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη διαφάνεια των διαδικτυακών αγορών, θα καταστεί σαφέστερο εάν τα προϊόντα πωλούνται από έναν έμπορο ή έναν ιδιώτη. Επιπλέον, οι πωλητές δεν θα είναι σε θέση να διαφημίσουν ψεύτικες μειώσεις των τιμών και οι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών θα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές σχετικά με τα κριτήρια κατάταξης.

Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν επίσης τα δικαιώματα των καταναλωτών εξασφαλίζοντας αποζημίωση για τα θύματα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και επιβάλλοντας κυρώσεις σε περίπτωση “καταστάσεων μαζικής βλάβης” που πλήττουν καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ.

Με την ευκαιρία αυτή, η Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος για τις αξίες και τη διαφάνεια, δήλωσε ότι “η ΕΕ λέει όχι σε προϊόντα που πωλούνται ως τάχα τα ίδια ανάμεσα στα Κράτη Μέλη, όταν αυτό σαφώς δεν συμβαίνει” και “οι αυτοί οι νέοι κανόνες δεν θα προστατεύσουν τους καταναλωτές από τους αδίστακτους εμπόρους και τους ηλεκτρονικούς εμπόρους, εκτός εάν εφαρμόζονται αυστηρά επί του εδάφους”.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη Ντίντιερ Ρέιντερς χαιρέτισε τη νέα νομοθεσία, “καθώς θέτει αληθινά ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας των καταναλωτών” .

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,