Κωνσταντίνος Νεοφύτου: «Ως νέος δικηγόρος δεν θα μπορούσα να μην θεωρώ ως την καλύτερη επένδυση του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας τα νεαρά μέλη του»

Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κ. Κωνσταντίνου Νεοφύτου:

Τι σπουδές έχετε κάνει και σε ποια πανεπιστήμια;

Είμαι πτυχιούχος Νομικής από το Δημοκριτείο Πανεπιστημίο Θράκης από όπου αποφοίτησα το 2019.

Από πότε ασκείτε το δικηγορικό επάγγελμα;

Έχω εγγραφεί στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο το 2020 και έκτοτε ασκώ δικηγορία και εμφανίζομαι ενώπιον δικαστηρίων όλων των βαθμίδων.

Σε ποιο γραφείο είστε και ποιος ο ρόλος σας, είδος υποθέσεων που χειρίζεστε;

Τα έτη 2019 – 2020 ήμουν ασκούμενος δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Α. & Α. Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. και μετά την ολοκλήρωση της άσκησης μου εργάζομαι ως δικηγόρος στο δικαστηριακό τμήμα του γραφείου. Χειρίζομαι κυρίως υποθέσεις τραπεζικού δικαίου και δικαίου της αφερεγγυότητας σε όλες τις δικαστικές βαθμίδες. Παράλληλα ασχολούμαι με την επίλυση διαφορών που προκύπτουν από εμπορικές συμφωνίες τόσο ενώπιον των Δικαστηρίων όσο και εξωδίκως.

Γιατί αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα;

Θεωρώ ότι τα τελευταία 3 χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας έθεσε γερά θεμέλια για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του και για στήριξη των δικηγόρων της πρωτεύουσας. Αφορμή λοιπόν για την υποψηφιότητά μου ήταν η διαπίστωση ότι στη Λευκωσία ασκούν τη δικηγορία πολλοί νέοι δικηγόροι τα προβλήματα των οποίων τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι στον συνδυασμό του Στέφανου Σκορδή ακούσαμε, καθημερινά βιώνουμε και σκοπός μας είναι η επίλυση τους. Για τούτο τον λόγο αποδέχτηκα την πρόσκληση του φίλου και συναδέλφου Στέφανου Σκορδή να στελεχώσω τον συνδυασμό του. Οπωσδήποτε καθιστώ σαφές ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως τους «επαΐοντες» που κατέχουν όλες τις λύσεις αλλά και τον τρόπο που αυτές θα εφαρμοστούν. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι όλοι στον συνδυασμό του Στέφανου Σκορδή έχουμε την όρεξη και τις ιδέες για να συνεχίσουμε υπό την καθοδήγηση του το έργο της απελθούσας επιτροπής του ΔΣΛ και να λύσουμε όσο το δυνατό περισσότερα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εκλογής;

Πρώτιστο μέλημα μου είναι η συνεργασία με όλα τα μέλη της επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας ώστε συλλογικά να εργαστούμε για να επιλύσουμε τα καθημερινά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς για τους δικηγόρους της Λευκωσίας πολλά προβλήματα χρονίζουν με χαρακτηριστικότερο των παραδειγμάτων να είναι το κτηριακό όπου ενδεχομένως να πρέπει οι προσπάθειές μας να ενταθούν και να είμαστε πιο διεκδικητικοί αφού ως δικηγόροι της Λευκωσίας υποχρεούμαστε να ασκούμε το επάγγελμά μας δίκην «νομαδικής ζωής».

Επιπλέον, θέση μου είναι πως θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το τι μέλλει γενέσθαι με το συνταξιοδοτικό. Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί  να συνεχίζεται εσαεί αφού είναι πανθομολογούμενο πως το ταμείο δεν είναι βιώσιμο. Γι’ αυτό προτείνουμε την σύγκληση γενικής συνέλευσης στην οποία θα παρθεί οριστική απόφαση, που θα ληφθεί με την βοήθεια του Έφορου Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και εμπειρογνωμόνων με σκοπό την εξεύρεση των ιδανικότερων επιλογών για τον καθορισμό του μέλλοντος του Ταμείου με γνώμονά μας την διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των μελών του.

Τέλος, ως νέος δικηγόρος δεν θα μπορούσα να μην θεωρώ ως την καλύτερη επένδυση του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας τα νέα μέλη του. Η γενιά μας αντιμετωπίζει δυστυχώς πολλαπλάσιες δυσκολίες και μέλημα μου είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας να σταθεί πλάι στους νέους δικηγόρους και να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις στον ΠΔΣ ώστε να βοηθήσει τους νέους δικηγόρους να εξελιχθούν και να εδραιωθούν επαγγελματικά. Θεωρώ ότι τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας όσο και ΠΔΣ οφείλουν να παρέχουν επιπρόσθετα δωρεάν σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης στους νέους δικηγόρους ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις του επαγγέλματος είτε για εξειδίκευση σε ορισμένους τομείς τους δικαίου είτε για εξεύρεση εργασίας αφού είναι παραδεχτό ότι δυστυχώς η δικηγορική ύλη μειώθηκε δραματικά.

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συνυποψηφίους μου καλή επιτυχία και σε όσους εν τέλει εκλεγούν εύχομαι  να έχουν μια παραγωγή και ωφέλιμη θητεία.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,