Αλέξανδρος Τσιρίδης: «Το επάγγελμα του δικηγόρου βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, ένα κομβικό σημείο»

Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κ. Αλέξανδρου Τσιρίδη:

 

Τι σπουδές έχετε κάνει και σε ποια πανεπιστήμια;

Έχω αποκτήσει το πτυχίο Νομικής (LL.B.)  από το University College London (UCL) το 1996. Στην συνέχεια παρακάθησα με επιτυχία τις εξετάσεις του Bar Final Course και απέκτησα τον επαγγελματικό τίτλο του Barrister to 1997. To 1998 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου (LL.M.) και πάλι στο University College London (UCL).

 

Από πότε ασκείτε το δικηγορικό επάγγελμα;

Ασκώ το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1999.

 

Σε ποιο γραφείο είστε και ποιος ο ρόλος σας, είδος υποθέσεων που χειρίζεστε;

Είμαι ο Διευθύνων Σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου Κώστας Τσιρίδης & Σια ΔΕΠΕ. Ασκώ, όπως συνηθίζεται να λέγεται, μαχόμενη δικηγορία και ασχολούμαι κυρίως με το αστικό δίκαιο και υποθέσεις εμπορικού δικαίου. Ταυτόχρονα, ασχολούμαι και με εξωδικαστηριακές υποθέσεις περιλαμβανομένου του τομέα παροχής υπηρεσιών.

 

Γιατί αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα;

Η ενασχόληση μου με τον δικηγορικό σύλλογο Λεμεσού ξεκίνησε από τα πρώτα επαγγελματικά μου στάδια. Διετέλεσα ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού τα έτη 2004-2006 και Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού τα έτη 2011-2014.

Το 2014 είχα εκλεγεί ως αντιπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, θέση την οποία κατείχα μέχρι και το 2017.

Μετά από μια αποχή μου για 6 χρόνια, πιστεύω ότι η εμπειρία μου και οι γνώσεις μου, μου επιτρέπουν να εκπροσωπήσω επάξια τον Δικηγορικό Σύλλογο Λεμεσού και τους δικηγόρους της Λεμεσού στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Το επάγγελμα του δικηγόρου βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, ένα κομβικό σημείο. Πιστεύω ότι έχω τις δυνατότητες μέσα από την παρουσία μου στο συμβούλιο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, να βοηθήσω ώστε το επάγγελμα μας να βγει πιο δυνατό μέσα από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εκλογής;

Καταρχάς για υλοποίηση οποιουδήποτε στόχου χρειάζεται συνεργασία τόσο με τα  μέλη του συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού αλλά και με όλα τα μέλη του συμβουλίου του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου. Συνεπώς προτεραιότητα είναι να υπάρξει συνεργασία με όλα τα μέλη των συμβουλίων τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού, όσο και του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου. Εφόσον επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση και συνεργασία, κάποια από τα καυτά θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους, και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα, είναι τα ακόλουθα:

  • Η αναδιαμόρφωση του Ταμείου Συντάξεως, ώστε να μην προκαλεί δυσανάλογες συνέπειες στα μέλη του, με σκοπό τη μακροχρόνια επιβίωση του.
  • Η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Η δυστοκία στην εκτέλεση υπονομεύει την ορθή απονομή της δικαιοσύνης και ενθαρρύνει την απαξίωση προς τα δικαστήρια.
  • Η προώθηση εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών με σκοπό την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
  • Η αντιμετώπιση των δυσκολιών που υπάρχουν και προέκυψαν από τις ριζικές αλλαγές που επέφερε η δικαστική μεταρρύθμιση αλλά και η υιοθέτηση των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας.
  • Η οργανωμένη προσπάθεια και δημιουργία στρατηγικής για προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων από νέες αγορές για αναπλήρωση της απώλειας που έχει υποστεί ο τομέας των νομικών υπηρεσιών ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,