Ανησυχίες για “εγγυήσεις δίκαιης δίκης” ποινικής υπόθεσης – Δείτε τι δηλώνουν κυβερνητικά και νομικά στελέχη

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου ανακοίνωσε την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, την απόφαση του, για ενοχή νεαρής, από τη Βρετανία, ηλικίας 19 χρόνων, η οποία κατηγορείτο για δημόσια βλάβη ύστερα από ψευδή καταγγελία για βιασμό της από 12 Ισραηλινούς.

Όσον αφορά τα γεγονότα η Βρετανίδα είχε καταγγείλει στην Αστυνομία στις 17 Ιουλίου ότι είχε υποστεί βιασμό από τους Ισραηλινούς, με αποτέλεσμα επτά εξ αυτών να συλληφθούν. Ωστόσο στη συνέχεια οι νεαροί αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στη χώρα τους, όταν η κοπέλα έδωσε κατάθεση δέκα μέρες μετά, στην οποία παραδέχθηκε ότι δεν υπέστη βιασμό.

Το γεγονός έχει συγκλονίσει όχι μόνο τον κυπριακό αλλά και το βρετανικό τύπο. Κυβέρνηση, Γενικός Εισαγγελέας και Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού συλλόγου εξέδωσαν ανακοινώσεις επί του θέματος ή κλήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Δείτε επίσης: Βιασμός, ‘βιασμός’ και ποινικό σύστημα

Διαβάστε τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, σχετικά με την υπόθεση :

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο κράτος, έχει συνταγματικά κατοχυρωμένους θεσμούς και διάκριση των εξουσιών. Στα πλαίσια αυτά, η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε υποθέσεις που εκδικάζονται από τα αρμόδια Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ούτε και σχολιάζει θέσεις ή ισχυρισμούς οι οποίοι προβάλλονται αναφορικά με υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των Δικαστηρίων. Η Κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη και τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα πρέπει να αφήνονται απερίσπαστα να εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους και να απονέμουν δικαιοσύνη. »

Με τη σειρά του ο Γενικός Εισαγγελέας εξέδωσε ανακοίνωση επί του θέματος. Δείτε ποιες είναι οι θέσεις του.

«Σε σχέση με δημοσιεύματα αναφορικά με την ποινική υπόθεση πρόκλησης δημόσιας βλάβης με κατηγορούμενη νεαρή Βρετανίδα, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Αφ’ ης στιγμής η κατηγορούμενη στην υπόθεση είχε προβεί σε σοβαρές καταγγελίες κατά των ανακριτικών αρχών της Δημοκρατίας, αυτές οι καταγγελίες άπτονταν του θέματος της θεληματικότητας της κατάθεσης της και θα έπρεπε να μη αφεθούν να αιωρούνται με αναστολή ποινικής δίωξης αλλά θα έπρεπε να αποφασισθούν από το εκδικάζον Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου είχαν εγερθεί. Και αυτό έγινε. Αφ’ ης στιγμής η κατηγορούμενη στην υπόθεση είχε εγείρει και συνεχίζει να εγείρει θέμα μη διεξαγωγής δίκαιης δίκης, και τούτο είναι κατ’ εξοχήν νομικό-συνταγματικό θέμα το οποίο πρέπει να εγείρεται ενώπιον του Δικαστηρίου και να αποφασίζεται από αυτό. Οποιαδήποτε τυχόν παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα είτε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είτε για άλλους λόγους, δεν θα συνιστούσε τίποτε άλλο παρά εμπόδιο στην διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων και παρέμβαση στο δικαστικό έργο.»

Η εκ των δικηγόρων της 19χρονης, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα της 19χρονης κατά το ανακριτικό στάδιο, λέγοντας ότι η κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία έγινε χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Είπε ακόμη ότι παραβιάστηκε και το δικαίωμά της σε δίκαιη δίκη, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο. «Αν δεν δικαιωθούμε στην Κύπρο σίγουρα η υπόθεση θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)», δήλωσε συγκεκριμένα. Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε, τέλος, λόγο για μια πολύ δύσκολη υπόθεση επειδή δεν επετράπη, όπως είπε, στην υπεράσπιση πλήρη πρόσβαση στο ανακριτικό έργο και στο αποδεικτικό υλικό στην υπόθεση του βιασμού, παρά το σχετικό αίτημα για αποκάλυψη αυτού του υλικού στην πλευρά της υπεράσπισης.

O Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, κληθεις να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν κατά της καταδικαστικής απόφασης στην υπόθεση δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αμφισβητούμε με αυτό τον τρόπο τις δικαστικές αποφάσεις», σημειώνοντας ότι «είναι λανθασμένες οι ενέργειες που γίνονται. Εδώ προβλέπεται έφεση. Αν είναι λανθασμένη η απόφαση, υπάρχει το Εφετείο για να αποφασίσει». «Υπάρχει Εφετείο, καταθέτεις έφεση και την αμφισβητείς (την απόφαση) στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτές είναι οι διαδικασίες, διαφορετικά ξεφεύγουμε από την έννοια του κράτους δικαίου και πάμε στην οχλαγωγία.  Γι’ αυτό υπάρχει και ο επόμενος βαθμός δικαιοδοσίας που είναι το Εφετείο και όποιος νομίζει ότι είναι λανθασμένη η απόφαση πηγαίνει στο Εφετείο», σημείωσε. Ερωτηθείς σχετικά με τις επιστολές νομικών προς τον Γενικό Εισαγγελέα με αίτημα την αναστολή της ποινικής δίωξης της 19χρονης, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, προσθέτοντας ότι είναι δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα , με βάση το σύνταγμα, να τερματίσει οποιαδήποτε ποινική δίωξη για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ο κ. Ιωαννίδης έκρινε ως δικαιολογημένο το αίτημα, λέγοντας ότι και ο ίδιος ήταν υπέρ στο να τερματιστεί η ποινική δίωξη εναντίον της 19χρονης λόγω του ότι η ίδια δικάστηκε κατ’ επανάληψη από τα ΜΜΕ για ένα αδίκημα που ουσιαστικά σε πολλές χώρες έχει καταργηθεί, όπως είπε.

Η υπόθεση βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου

Συγκεκριμένα, οι εξελίξεις στην υπόθεση αποτελούν το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα της Daily Telegraph, της Sun, της Daily Mail και του Guardian, ενώ φωτογραφία της 19χρονης βρίσκεται και στην πρώτη σελίδα του Independent. Με αφορμή το σχόλιο του εκπροσώπου του Foreign Office για σοβαρές ανησυχίες για τις εγγυήσεις δίκαιης δίκης κι ότι το Λονδίνο θα εγείρει το θέμα με τις κυπριακές αρχές, η Telegraph επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, νομικός που έχει προσωπικά ασχοληθεί με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει παρακολουθήσει στενά την υπόθεση και «λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά υπόψη θέματα πρόσβασης στη δικαιοσύνη».

Ο αρχισυντάκτης διπλωματικών θεμάτων του BBC σχολιάζει ότι η δήλωση του Foreign Office είναι «ασυνήθιστη» και «ενδιαφέρουσα», καθώς πάγια τακτική είναι να αποφεύγει να τοποθετηθεί επί ανοιχτών δικαστικών υποθέσεων στο εξωτερικό εναντίον Βρετανών υπηκόων. «Οι αξιωματούχοι θέλουν να αποφεύγουν κατηγορίες παρεμβολής στα δικαστήρια ενός κυρίαρχου κράτους. Ίσως υπολογίζουν σε αυτή την περίπτωση ότι λίγη δημόσια πίεση τώρα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην απόφαση για την ποινή από το δικαστή τον επόμενο μήνα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δώσει στην μη κατονομασθείσα Βρετανή γυναίκα μια ποινή ισοδύναμη των περισσότερων από τέσσερις εβδομάδες που έχει ήδη περάσει σε κυπριακή φυλακή», εξηγεί ο Τζέιμς Λάντεϊλ.

Η Telegraph παραθέτει και δηλώσεις ακτιβιστριών από την Κύπρο που υποστηρίζουν ότι οι τοπικές αρχές πάντοτε βρίσκουν αφορμές για να μην πιστέψουν γυναίκες που καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα βιασμού.Η Sun φιλοξενεί δηλώσεις της ίδιας της 19χρονης, η οποία λέει ότι δεν της προκάλεσε έκπληξη η απόφαση με βάση το πώς «από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκα από θύμα κατηγορούμενη». Παρόλα αυτά δηλώνει αποφασισμένη να καθαρίσει το όνομά της. Προσθέτει ότι έχουν επικοινωνήσει μαζί της και άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί ανάλογη εμπειρία στην Κύπρο και σημειώνει ότι η μάχη που θα δώσει μέσω έφεσης «είναι μάχη και για εκείνες». Η Daily Mail αφήνει να εννοηθεί ότι οι κυπριακές αρχές είναι πιθανό να αναζήτησαν τρόπους να απαλλάξουν τους 12 Ισραηλινούς από την κατηγορία του βιασμού, καθώς η υπόθεση συνιστούσε «επικοινωνιακή καταστροφή και διπλωματικό εφιάλτη» για μια χώρα που βασίζεται τόσο πολύ στον τουρισμό και που αποδίδει τόση σημασία στις φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η εφημερίδα Guardian επικαλείται ακτιβίστριες στην Κύπρο που εκτιμούν επίσης ότι η υπόθεση οδηγήθηκε εκεί που οδηγήθηκε ώστε να μη διαταραχθούν οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Στις 7 Ιανουαρίου 2020 αναμένεται να ανακοινωθεί η ποινή της Βρετανίδας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Γραφείο Τύπου Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email