Το Ανώτατο απέρριψε έφεση κατηγορουμένου κατά κράτησής του στις Φυλακές λόγω κορωνοϊού

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση κατηγορουμένου σε υπόθεση ναρκωτικών κατά της πρωτόδικης απόφασης για κράτηση του μέχρι την έναρξη της δίκης του, επικαλούμενος τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία του η παραμονή του στις Κεντρικές Φυλακές σε αυτή την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Κακουργιοδικείο, στις 29/11/2019, όρισε την υπόθεση του κατηγορούμενου – εφεσείοντα για ακρόαση, στις 6/5/2020, και διέταξε όπως ο εφεσείοντας, στο μεταξύ, παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης του.

Ο κατηγορούμενος δεν παραδέχθηκε ενοχή σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, μεταξύ των οποίων, η κατοχή με σκοπό την προμήθεια 36 κιλών και περίπου 163 γραμμαρίων κάνναβης.

Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν από την Αστυνομία σε αποθήκη του κατηγορούμενου και ήταν, σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, επιμελώς κρυμμένα σε ξύλινη κατασκευή, τύπου «συρταριέρας», μέσα στην προαναφερόμενη αποθήκη. 

Το Κακουργιοδικείο ικανοποίησε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, εναντίον της οποίας στρέφεται η έφεση, όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση, διότι υπάρχει κίνδυνος μη προσέλευσης του στη δίκη.

Για τη λήψη της απόφασής του, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη του ότι τα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος είναι πολύ σοβαρά, εφόσον, για κάποια από αυτά, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι εκείνη της δια βίου φυλάκισης ως επίσης την πιθανότητα καταδίκης του με βάση την ενώπιον του μαρτυρία.

Ακολούθως, ο κατηγορούμενος, μέσω του δικηγόρου του, καταχώρησε έφεση αμφισβητώντας την ορθότητα της πρωτόδικης απόφασης για κράτηση του μέχρι την ημερομηνία της δίκης του, επικαλούμενος προσωπικές περιστάσεις του. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ανήκει σε ευπαθή ομάδα «και επομένως, η παραμονή του στις Φυλακές εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους σε αυτή την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού» ως επίσης και το γεγονός ότι «δεδομένου ότι στα μέτρα που λήφθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι και το κλείσιμο των αεροδρομίων και λιμανιών, αλλά και των οδοφραγμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μη εμφάνισης του στο Δικαστήριο, κατά την ημερομηνία που ορίστηκε η υπόθεση για ακρόαση.

Το Εφετείο αποφάσισε ωστόσο ότι  η πρωτόδικη απόφαση για κράτηση του εφεσείοντα μέχρι τη δίκη του είναι ορθή. «Κατά την κρίση μας, το πρωτόδικο Δικαστήριο, ορθά στάθμισε όλους τους σχετικούς παράγοντες και ορθά τους απέδωσε τη δέουσα βαρύτητα», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι τρεις δικαστές του Ανωτάτου.

Επισημαίνουν ότι «ενόψει της σοβαρότητας των αδικημάτων που αντιμετωπίζει και της πιθανολόγησης καταδίκης του, υπάρχει εγγενώς ο κίνδυνος μη εμφάνισής του ενώπιον του Δικαστηρίου και, επομένως, δικαιολογείται, σύμφωνα με τη νομολογία, η κράτηση του μέχρι τη δίκη του».

Για το ζήτημα του ιατρικού προβλήματος του εφεσείοντα, η απόφαση αναφέρει ότι «θεωρούμε, όμως, πως οι Αρχές των Φυλακών θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία του εφεσείοντα κατά τον χρόνο της κράτησης του στις Φυλακές, ενόψει και της πανδημίας του κορωνοϊού και δίδονται οι σχετικές οδηγίες προς τις Αρχές των Φυλακών να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία της υγείας του εφεσείοντα κατά την κράτησή του».

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «το ζήτημα των μέτρων που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση της πανδημίας, και συγκεκριμένα το κλείσιμο των συνόρων, αλλά και των οδοφραγμάτων, λήφθηκε υπόψιν από το Εφετείο, όμως τα μέτρα αυτά είναι  μέτρα που λαμβάνονται ανάλογα με τις εκάστοτε περιστάσεις.  Επί του παρόντος ανακοινώθηκε ότι θα ισχύουν μέχρι 30/4/2020 και, βέβαια, δεν γνωρίζουμε αν θα παραταθούν ή όχι.  Δεδομένου ότι η ημερομηνία ακρόασης της υπόθεσης του εφεσείοντα είναι στις 6/5/2020, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα άρσης των μέτρων αυτών και ενωρίτερα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, ούτε και μπορεί να παραβλεφθεί η δυνατότητα κάποιου να περάσει στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι από τα οδοφράγματα, αλλά από τη γραμμή αντιπαράταξης», προστίθεται.

Συνεπώς, οι δικαστές Μ. Νικολάτος,  Α. Ρ. Λιάτσος και  Χ. Μαλαχτός απέρριψαν την έφεση και επικύρωσαν την πρωτόδικη απόφαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,