Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον Νόμο για παράλληλη καταχώριση δικαστικών εγγράφων, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, στα Δικαστήρια

 Αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Νόμου με τίτλο «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021»

Αντισυνταγματικό έκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 4 Φεβρουαρίου 2021, με τίτλο «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021», ο οποίος προνοούσε την παράλληλη καταχώριση παντός δικαστικού εγγράφου, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, στα Δικαστήρια.

Σύμφωνα με την Απόφαση, η οποία εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2021, ο Νόμος κρίθηκε ότι: (1) αποτελεί επέμβαση στη δικαστική εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου από άλλη Εξουσία, (2) βρίσκεται σε αντίθεση με διατάξεις του Συντάγματος, και (3) παραβιάζει την εκ του Συντάγματος απορρέουσα Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, η οποία διασφαλίζει τη λειτουργική ανεξαρτησία της κάθε μίας εκ των τριών Εξουσιών.

Η Αναφορά του Νόμου έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, δυνάμει του Άρθρου 140 του Συντάγματος. Τον Γενικό Εισαγγελέα εκπροσώπησε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Λυσάνδρου.

Για ολόκληρο το κείμενο της Απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πατήστε εδώ.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,