Ε. Γιολίτη: Θα εργαστώ με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου της Δικαιοσύνης (pics)

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διορισμού της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Έμιλυς Γιολίτη. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στους καίριους στόχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και τις αρμοδιότητες που πρέπει να αναλάβει η νέα Υπουργός Έμιλυ Γιολίτη, συμπεριλαμβανομένων των πιο κάτω:

  • ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης,
  • εκσυγχρονισμό του κυπριακού δικαίου,
  • προστασία των πολιτών, πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος,
  • περαιτέρω εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος
  • εμπέδωση του κράτους δικαίου.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι η κα Γιολίτη, μια διακεκριμένη νομικός, διαδέχεται δύο καθόλα επιτυχημένους και καταξιωμένους Υπουργούς, οι οποίοι μέσα από την εργατικότητα, την επάρκεια και την αποδοτικότητα με την οποία επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους, συνέβαλαν καθοριστικά στη μέχρι σήμερα αποτελεσματική υλοποίηση και εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος, τον κ. Νικολάου, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο, μέσα από την εξαετή και πλέον χρόνων ευδόκιμη και επιτυχημένη θητεία του στο κυβερνητικό σχήμα, άφησε τη σφραγίδα του στον εκσυγχρονισμό τόσο του κυπριακού νομικού συστήματος και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης όσο και του υφιστάμενου μοντέλου αστυνόμευσης. Έργο, το οποίο συνέχισε επαξίως και με πλήρη επάρκεια και με την ίδια αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, ο φίλος Υπουργός κ. Γιώργος Σαββίδης.

Τελετή διαβεβαίωσης νέων Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Άμυνας

Συγχαρητήρια στους νέους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Άμυνας και καλή επιτυχία στην εκπλήρωση της απαιτητικής αποστολής τους. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών που συνοδεύουν τον διορισμό τους, τόσο των δικών μου όσο και των πολιτών.

Gepostet von Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) am Montag, 29. Juni 2020

Δείτε το έργο των δύο προηγούμενων Υπουργών Δικαιοσύνης, όπως παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

• Η σύσταση νέων Δικαστηρίων, του Διοικητικού Δικαστηρίου  και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, ενώ προωθείται η σύσταση Εφετείου, Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.

• Ο εκσυγχρονισμός των δομών και της λειτουργίας των Δικαστηρίων.

• Η επαναλειτουργία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου.

• Η αύξηση του αριθμού των δικαστών, με καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιολόγηση, πρόσληψη και  προαγωγή τους. Την ίδια στιγμή κατατέθηκε νομοσχέδιο για την ίδρυση Ινστιτούτου για τη συνεχή επιμόρφωση των Δικαστών.

• Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην ετοιμασία πρακτικών.

• Η προώθηση της ψηφιοποίησης των δικαστηρίων και της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-Justice).

• Η προώθηση της αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου με την κατάθεση επτά σχετικών νομοσχεδίων.

• Η επίλυση κτηριακών προβλημάτων, τόσο των δικαστηρίων όσο και της Αστυνομίας, με την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

• Η υιοθέτηση αντικειμενικών και αξιόπιστων κριτηρίων στις προσλήψεις στην Αστυνομία, ενώ ευρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση των κριτηρίων ανέλιξης.

• Επενδύσαμε σε σύγχρονο εξοπλισμό και ενισχύσαμε την επιχειρησιακή λειτουργία της Αστυνομίας με επιπρόσθετα ανακριτικά εργαλεία, όπως είναι η άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

• Κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων δέσμη νομοθετημάτων για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τη δημιουργία Αστυνομίας των Ζώων, ενώ αναμένεται η έγκριση από τη Βουλή των νομοσχεδίων που αφορά την αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις στο πλαίσιο των δράσεων μας για την οδική ασφάλεια.

• Προχωρήσαμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος. Την ίδια στιγμή συστάθηκε ad hoc επιτροπή η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει λύσεις για οριστική επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των Φυλακών.

Η κα Γιολίτη με τη σειρά της αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε για την πλήρη προσήλωση της στην υλοποίηση του «συμβολαίου του Προέδρου με τον κυπριακό λαό». Διαβεβαίωσε ότι θα υπηρετήσει με όλες της τις δυνάμεις το υπέρτατο αγαθό της δικαιοσύνης, προσθέτοντας επί λέξει ότι «οι αρχές και αξίες που υπηρετεί και διαφυλάσσει το Υπουργείο είναι διάχυτες σε κάθε δομή του πολιτειακού μορφώματος.  Γι αυτό θα αναζητήσω τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, προκειμένου να πετύχουμε ένα ισχυρό κράτος δικαίου σε όλες του τις εκφάνσεις, όπου οι πολίτες θα νιώθουν εμπιστοσύνη, ασφάλεια και ισονομία».

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία της

Η κα Γιολίτη αναφέρθηκε, επίσης, στα θέματα στα οποία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, όπως προς τους μη προνομιούχους, τους μη έχοντες, τους ανήλικους, τους κρατούμενους, τους υπό επανένταξη πολίτες, τις ευάλωτες ομάδες που στηρίζονται στο κράτος για ίση και δίκαιη μεταχείριση, προστασία και επανένταξη, σημειώνοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αυστηρή, αλλά και αναλογική και επιεικής. Είπε ακόμη ότι η ίδια ως μητέρα εφήβου έχει ιδιαίτερη έγνοια σε ό,τι αφορά το θέμα της καταπολέμησης των ναρκωτικών και το θέμα της οδικής ασφάλειας. Τέλος, η κα Γιολίτη διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου, για το οποίο με επιτυχία εργάστηκε και άφησε τη σφραγίδα του ο Ιωνάς Νικολάου.

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,