Συζήτηση στην Ολομέλεια περί κυνηγών, προσφύγων, ακρίβειας και ανώτατης εκπαίδευσης με αφορμή έγκριση προϋπολογισμών

Τα δικαιώματα κυνηγών και ακτιβιστών, η ανάγκη στήριξης των προσφύγων, η ανώτατη εκπαίδευση στην Κύπρο αλλά και η αύξηση στις τιμές των καυσίμων αποτέλεσαν αντικείμενα συζήτησης και αντιπαραθέσεων κατά την Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία εγκρίθηκαν τέσσερεις ακόμα προϋπολογισμοί οργανισμών δημοσίου δικαίου για το 2022.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν ομόφωνα οι προϋπολογισμοί του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων.

«Κυνήγι δικαιωμάτων» κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Θήρας
——————————————————————————————————————

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας εγκρίθηκε εν μέσω συζητήσεων περί δικαιωμάτων των θηροφυλάκων, των κυνηγών αλλά και των ακτιβιστών υπέρ της προστασίας των πτηνών.

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας για το 2022 είναι ελλειμματικός και προβλέπει δαπάνες ύψους €12.369.032 και έσοδα ύψους €9.341.210, τα οποία προβλέπεται να προέλθουν κυρίως από την έκδοση και ανανέωση αδειών κυνηγίου και χρήσης κυνηγετικών όπλων (€3.665.000), από επιβολή προστίμων και χρηματικών ποινών (€523.500), από διάφορα άλλα έσοδα όπως αντισταθμιστικά, δωρεές και εισφορές (€953.710) και από κρατική χορηγία, η οποία παραχωρείται μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών (€4.199.000).

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι οι ωρομίσθιοι θηροφύλακες βρίσκονται σε ένα διαρκή κίνδυνο αφού δεν μπορούν να οπλοφορούν και δεν περνούν από την κατάλληλη κατάρτιση, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι αξιοποιούνται ακόμα και για περιπολίες στην πράσινη γραμμή. Ζήτησε παράλληλα την επανασύσταση του ουλαμού του Ταμείου Θήρας.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης επικεντρώθηκε στο φαινόμενο ακτιβιστές από το εξωτερικό να προβαίνουν σε ποινικά αδικήματα σε σχέση με ιδιωτικές περιουσίες, ενώ όπως είπε κατάντησε το κράτος να συνοδεύει αυτούς τους ανθρώπους για να πατάξει τη λαθροθηρία. Κατήγγειλε επίσης ότι ακόμα και πυροβόλο όπλο έχει κατασχεθεί από κάποιον που παρενέβαινε χωρίς να έχει αρμοδιότητα. Όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος να κυνηγά νόμιμα έχοντας πληρώσει την άδειά του και κάποιοι που έρχονται από το εξωτερικό και πληρώνονται για αυτό να τους εμποδίζουν.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε ανησυχία για το έλλειμμα τριών εκατομμυρίων στο Ταμείο, ενώ χαιρέτισε την απόφαση για διόρθωση του καθεστώτος των θηροφυλάκων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι η προστασία στους ακτιβιστές δίνεται για να μην μένουν απροστάτευτου αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν να επιβληθεί η νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι η ιστορία με τα αμπελοπούλια, τα δίχτυα και τις ξόβεργες παρατράβηξε. Διερωτήθηκε επίσης πόσες άδειες κυνηγίου μπορεί να συνεχίσει να βγάζει η Κύπρος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης εξέφρασε την απογοήτευση των κυνηγών με το θήραμα που λιγοστεύει κάθε χρόνο και ζήτησε να εισακουστούν οι εισηγήσεις των οργανωμένων κυνηγών για το θέμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε λόγο για τεράστια και εκτός νόμου και συντάγματος επέμβαση σε ιδιωτικές περιουσίες και ιδιωτική ζωή, αναφέρονται ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο Κύπριος πολίτης για να προστατευθεί από τη λαθροθηρία. Είπε ότι υπάρχουν για τον σκοπό αυτό αρμόδια όργανα και καταδίκασε επεμβατικές τακτικές ξένων σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι οι ακτιβιστές έρχονται στοχευμένα για αυτό τον σκοπό παραβιάζοντας και νομοθεσίες, τοποθετώντας κάμερες σε δημόσιους χώρους, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες από τουρίστες σε βάρος ακτιβιστών.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου διερωτήθηκε πότε η λαθροθηρία έγινε ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ κατήγγειλε ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί προστατεύουν τη λαθροθηρία. Ανέφερε ότι η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος έστειλε προειδοποιητική επιστολή για την αύξηση της λαθροθηρίας στην Κύπρο, για τη μείωση προστίμου και την ένταξη προστευόμενων πουλιών στα θηρεύσιμα. Ανέφερε ότι άνθρωπος ξυλοφορτώθηκε και έσπασε το κεφάλι του, υπήρξε βομβιστική επίθεση και απειλές και δεν άκουσε κανέναν να τα καταδικάζει. Ανέφερε ότι το σώμα αυτό πρέπει να καταλάβει ότι είναι εδώ για να υποστηρίζει του νόμους και το σύνταγμα και όχι τη λαθροθηρία.

Ανάγκη για ιδιόκτητες εγκαταστάσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο
————————————————————————————-

Ο προϋπολογισμός του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2022 που είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €13.510.000 και έσοδα του ίδιου ύψους, εγκρίθηκε επίσης από τη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας είπε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ο φτωχός συγγενής των δημοσίων πανεπιστημίων με έντονη απουσία αναπτυξιακού και κτηριολογικού σχεδιασμού, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για τα ενοίκια.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος του Ανοικτού και  θα πρέπει να σταματήσουν τα υπέρογκα ποσά των ενοικίων ενώ θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις είτε  συστέγασης είτε απόκτησης μόνιμων χώρων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης τάχθηκε υπέρ του να αποκτήσει το Ανοικτό του δικό του σπίτι, ενώ είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αξιοποιήσει τις εμπειρίες του πανεπιστημίου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Καρουλλας είπε ότι είναι σημαντικό και σπουδαίο το έργο του νεαρότερου δημοσίου πανεπιστημίου της Κύπρου. Τάχθηκε υπέρ του να αποκτήσει και αυτό το Πανεπιστήμιο τους δικούς του χώρους και είπε ότι θα πρέπει να συμβάλουν όλοι για να λυθεί το πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι και σε σχέση με άλλα δημόσια πανεπιστήμια καταβάλλονται χρήματα για ενοίκια σε ιδιώτες. Αναφέρθηκε παράλληλα σε εμπορευματοποίηση του τομέα της εκπαίδευσης και είπε ότι θα ανέμεναν περισσότερη πνευματικότητα με πρωτοπόρους τα πανεπιστήμια του τόπου. Ανέφερε ότι θα πρέπει να αγκαλιάσουν το Ανοικτό που δίνει ευκαιρία σε ανθρώπου να σπουδάσουν που δεν έχουν το χρόνο ή τα χρήματα.

Περί αυξήσεων των καυσίμων ο λόγος στον προϋπολογισμό του ΚΟΔΑΠ
————————————————————————————————
Ομόφωνα εγκρίθηκε από τους Βουλευτές και ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών.

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΔΑΠ για το έτος 2022 προβλέπει δαπάνες ύψους €119.225.857 και έσοδα ύψους €127.471.805, τα οποία προέρχονται κυρίως από συνδρομές μελών (€18.264.614), πώληση αποθεμάτων (€25.788.000), έσοδα για την κατασκευή συστήματος πυρόσβεσης στο ενεργειακό κέντρο Βασιλικού (€10.948.000) και επιστροφή φόρου προστιθέμενης αξίας (€1.808.469).

Οι κυριότερες δαπάνες του ΚΟΔΑΠ για το 2022 αφορούν αγορά και διατήρηση αποθεμάτων πετρελαιοειδών (€44.373.756), δημιουργία τερματικού πετρελαιοειδών (€34.158.825), ανανέωση αποθεμάτων (€28.883.000) και δαπάνες για την κατασκευή συστήματος πυρόσβεσης στο ενεργειακό κέντρο Βασιλικού (€10.948.010).

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωαννου αναφέρθηκε στις νέες αυξήσεις στα καύσιμα, στη βενζίνη από τα κατεχόμενα, ενώ είπε ότι όλο το δυσβάσταχτο κόστος μετακυλίεται στους πολίτες. Ζήτησε να μπει ως πολιτική προτεραιότητα το θέμα της ακρίβειας και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κάκισε το φαινόμενο των άμεσων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων όταν υπάρχει διεθνής αύξηση, ενώ όταν υπάρχει μείωση, όπως είπε, «θέλουμε ένα μήνα για να μειώσουμε τις τιμές». Πρόσθεσε ότι παρά τις αναφορές τους κανένας δεν έχει παρέμβει για το θέμα αυτό. Είπε επίσης ότι το κράτος έχει απώλειες 60 με 70 εκατ. ευρώ το χρόνο σε φόρους, από την προμήθεια βενζίνης από τα κατεχόμενα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος προήδρευε της Ολομέλειας, είπε ότι τις τελευταίες μέρες η τιμή της βενζίνης πήγε 10 σεντ πάνω και ουδείς ενοχλήθηκε.

Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων και προσφυγική πολιτική
——————————————————————————-
Η ανάγκη στήριξης του προσφυγικού κόσμου τονίστηκε για ακόμα μια φορά από τους Βουλευτές με αφορμή την έγκριση του προϋπολογισμού της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων

Ο προϋπολογισμός της ΠΕΠ για το έτος 2022 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €317.551 και έσοδα του ίδιου ύψους.  Ειδικότερα, τα έσοδα προέρχονται από την ετήσια κρατική χορηγία ύψους €268.980 και από εισφορές για τις συντάξεις ύψους €44.782 και τις συντάξεις χηρών και ορφανών ύψους €3.789.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου επέκρινε το γεγονός ότι πάνω από 100 εκατ. ευρώ δαπανώνται για τους πρόσφυγες/αιτητές πολιτικού ασύλου που φτάνουν στην Κύπρο, ενώ ξοδεύουμε ελάχιστα για τους δικούς μας πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης, αναφέρθηκε στα προβλήματα στους προσφυγικούς συνοικισμούς και είπε ότι είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για να διασφαλίζουμε την αξιοπρέπεια των προσφύγων.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής της προσφυγικής πολιτικής που διαχρονικά βασιζόταν σε μια στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες που σήμερα δεν εφαρμόζεται αλλά χρήζει αλλαγής και εκσυγχρονισμού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστοφίδης είπε ότι ο προσφυγικός κόσμος χρειάζεται στήριξη σε μια περίοδο που ξηλώνεται η προσφυγική πολιτική. Πρόσθεσε ότι η ΠΕΠ έχει έναν πολύ ευρύτερο ρόλο που αν είχε τα αναγκαία μέσα και πόρους θα μπορούσε να τα διαδραματίσει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο της ΠΕΠ και ότι γίνονται πολλά σε σχέση με την προσφυγική πολιτική. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα έχει εξαγγείλει τα ποσά για τη νέα στεγαστική πολιτική που περιλαμβάνει και τους πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ο παραλληλισμός των ροών προσφύγων με τους εκτοπισμένους της Κύπρου δεν πρέπει να γίνεται γιατί είναι κάτι πολύ διαφορετικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,