Επιτροπή Νομικών: Νομοσχέδιο που αλλάζει τη διαδικασία κατάσχεσης κινητής περιουσίας

Νομοσχέδιο για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων σε αστικές διαδικασίες για κινητή περιουσία, άρχισε να συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατά την έκτακτη συνεδρία της την Παρασκευή.

Όπως εξήγησε στην Επιτροπή εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης οι νέες ρυθμίσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν τη δημιουργία ποινικού αδικήματος σε περίπτωση μετακίνησης σεσημασμένου προς εκτέλεση από τον δικαστικό επιδότη αντικειμένου. Συμπλήρωσε ότι παρέχονται πρόσθετες εξουσίες στους δικαστικούς επιδότες, με σκοπό τη δυνατότητα αποτελεσματικού εντοπισμού περιουσίας του οφειλέτη που να μπορεί να διατεθεί για εκτέλεση. Είπε ακόμα ότι απλουστεύει τη διαδικασία εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης με την κατάργηση αχρείαστων ενδιάμεσων αιτήσεων.

Ακόμα με τον προτεινόμενο νόμο επέρχεται μετατόπιση του βάρους απόδειξης στον εξ αποφάσεως οφειλέτη στην περίπτωση που ισχυρίζεται ότι δεν διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό, με τη δημιουργία υποχρέωσης του να προσκομίσει σχετικές βεβαιώσεις και, τέλος, τη δυνατότητα του εξ αποφάσεως πιστωτή για πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τον εξ αποφάσεως οφειλέτη.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το κείμενο του προτεινόμενου νόμου, η ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος και στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων.

Προστίθεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ετοίμασε νομοσχέδιο περιλαμβάνοντας σε αυτό ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν να προωθηθούν μετά από διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατ΄άρθρον σε προσεχή της συνεδρία Επιτροπής Νομικών

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email