Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα οι εισηγήσεις της Κυβέρνησης για μεταναστευτικό

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Νομική Υπηρεσία σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για την μετανάστευση, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως με τη συμβολή του Γενικού Εισαγγελέα θα προωθηθεί μια σειρά μέτρων με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ . “Την ερχόμενη Τρίτη τα πολιτικά κόμματα θα υποβάλουν τις δικές τους εισηγήσεις για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις μέτρων που θα προστατεύουν και τους πρόσφυγες, αλλά και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας ως συνόλου“, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος. Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος, μεταξύ 2015-2019 παρουσιάζει μια αύξηση ροών που φτάνει μέχρι το 320%.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα αυτά θα αφορούν και τους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “στα μέτρα που θα εξαγγελθούν θα περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τους χώρους στέγασης, φύλαξης και γενικότερα περιορισμού κάποιων εκ των αιτούντων πολιτικό άσυλο”.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ο  Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ενώ τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος βρίσκεται στο Ζάγκρεπ για να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κορνήλιος Κορνηλίου.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο κ. Νουρής ανέφερε πως “η Κυβέρνηση θέλοντας να θωρακίσει τις όποιες αποφάσεις της αναφορικά με τις νέες διαδικασίες που έχουμε εισηγηθεί όσον αφορά τα θέματα της σύντμησης των χρόνων για τις αιτήσεις ασύλου, αλλά και της ολοκληρωτικής διαδικασίας που προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε είχε μια συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να συζητήσουμε όλες τις πτυχές που άπτονται συγκεκριμένων θεμάτων και να έχουμε τη νομική αρωγή του νομικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας”. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νουρής είπε πως εμείς έχουμε θέσει ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα τις δικές μας εισηγήσεις, τους τρόπους με τους οποίους εισηγούμαστε να τρέξει αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί ως ευνομούμενο κράτος, ως κράτος μέλος της ΕΕ θέλουμε να είμαστε απόλυτα σωστοί τόσον όσον αφορά το εθνικό δίκαιο, αλλά βεβαίως και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Η Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει τις εισηγήσεις της Κυβέρνησης και θα έχουμε σύντομα τις αποφάσεις τους”, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών


Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,