Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συζήτηση με ξένους επενδυτές – Θετικό το κλίμα υποστηρίζει ο ΥΠΟΙΚ

Υψηλός βαθμός ικανοποίησης καταγράφεται μεταξύ ξένων επενδυτών για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ ξένων επενδυτών, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποίησε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), με ομιλητή τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, υπό τον τίτλο «Cyprus – Covid-19 Response Plan: What lies ahead».

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Invest Cyprus, ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τους επενδυτές για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην Κύπρο και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι η χώρα θα ανακάμψει πλήρως, όπως έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν.«Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τα μέτρα που πήραμε θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση», εκτίμησε ο κ. Πετρίδης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών τα νέα είναι ευχάριστα, αφού έχουν μειωθεί τα κρούσματα και επίκειται η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Όπως εξήγησε, στη διάρκεια της κρίσης η κυβέρνηση κινήθηκε σε τρεις πυλώνες. Στον έγκαιρο περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, στον προγραμματισμό του σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας και στη διαμόρφωση στρατηγικής επανεκκίνησης της οικονομίας. Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση κινήθηκε εγκαίρως για τη στήριξη επιχειρήσεων και της οικονομίας, με τη λήψη οικονομικών μέτρων, που αγγίζουν το 5,5% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Κρατικών Εγγυήσεων ύψους €2 δις για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα προωθηθεί για έγκριση στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ακόμη για στήριξη και του τουρισμού, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα αναδειχθεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός, για να προσελκύσει τουρίστες, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αναφέρθηκε ακόμη στη διενέργεια μελέτης για στήριξη των αερομεταφορών και των τουριστικών πρακτόρων. Παρά το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς, τόνισε ότι οι προβλέψεις για την Κύπρο είναι πολύ καλύτερες από ό,τι για άλλες χώρες της ΕΕ και παρέπεμψε στην πρόβλεψη του Διεθνούς Οίκου Αξιολόγησης Fitch ότι θα υπάρξει στην Κύπρο απώλεια του 5-7% του ΑΕΠ. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν οι αρχικές προβλέψεις, αφού θα βγούμε νωρίτερα από το lockdown από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί λόγω της έγκαιρης λήψης μέτρων. Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι η κυπριακή οικονομία απέδειξε ότι είναι δομικά δυνατή, ενώ η κυβέρνηση ακολούθησε ευέλικτη πολιτική λαμβάνοντας στοχευμένα μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επαφή με τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων αναγνωρίζοντας τη συμβολή των ξένων επενδύσεων στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο του Οργανισμού, αλλά και στο τριετές στρατηγικό πλάνο που διαμόρφωσε, δίνοντας προτεραιότητα στην προσέλκυση ξένων εταιρειών τεχνολογίας για να ιδρύσουν έδρα στην Κύπρο, στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων, στην ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, αλλά και στην προώθηση έργων ΑΠΕ, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων στο τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας βάσει της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030. Ο κ. Καμπανέλλας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα βγει πιο δυνατή από την κρίση, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εταιρείες και ξένους επιχειρηματίες που συνεισέφεραν οικονομικά στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καμπανέλλας και στα μέτρα που πρότεινε ο Invest Cyprus για περαιτέρω βελτίωση της ικανότητας της χώρας μας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Εκτενής αναφορά έγινε στις ενέργειες του Οργανισμού όλο αυτό το διάστημα για τη στήριξη και επίλυση ζητημάτων που απασχολούν υφιστάμενους ξένους επενδυτές. Στη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης μεταδόθηκε οπτικογραφημένο μήνυμα του Προέδρου του Invest Cyprus Μιχάλη Π. Μιχαήλ, ο οποίος δήλωσε ότι Οργανισμός είναι αποφασισμένος να εργαστεί για να παραμείνει ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας για υφιστάμενους και δυνητικούς επενδυτές. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Invest Cyprus είναι στη διάθεση των επενδυτών για κάθε είδους βοήθεια που μπορεί να χρειαστούν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Οι ξένοι επενδυτές είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις, ενώ συμμετείχαν σε γκάλοπ για τις συνέπειες της πανδημίας και τη διαχείριση που έγινε από πλευράς κυβέρνησης. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ποσοστό 56,9% των επενδυτών δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό 35,3% δήλωσε ικανοποιημένο, ποσοστό 5,9% δήλωσε δυσαρεστημένο, ενώ πολύ δυσαρεστημένο δήλωσε ποσοστό 2%. Σε αντίστοιχη ερώτηση για το βαθμό ικανοποίησης από τους παρόχους υπηρεσιών (δικηγόρους, λογιστές, τραπεζίτες) και την ανταπόκρισή τους με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχιση των λειτουργιών κάθε επιχείρησης, ποσοστό 29,8% δήλωσε πολύ ικανοποιημένο, ποσοστό 59,6% ικανοποιημένο, 8,5% δήλωσαν δυσαρεστημένοι, ενώ πολύ δυσαρεστημένοι ήταν το 2,1%.  Σε ερώτηση για το βαθμό ικανοποίησης για την παρεχόμενη πληροφόρηση γύρω από τα μέτρα και τις οδηγίες που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό 53,7% δήλωσε πολύ ικανοποιημένο, 37% ικανοποιημένο, ενώ 9,3% δήλωσαν δυσαρεστημένοι.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι απαντήσεις επενδυτών στην ερώτηση πότε αναμένουν ότι οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες θα ανακάμψουν πλήρως μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Ποσοστό 29,4% εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει εντός του 2020, ποσοστό 35,3% εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2021, ποσοστό 27,5% εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ ποσοστό 7,8% εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί αργότερα. 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email