Το πακέτο οικονομικής στήριξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα που θα συζητηθεί στο Υπουργικό

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής συναντήθηκε την Τρίτη 28 Απριλίου με εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω στήριξη του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα μετά από τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τροποποίηση του νόμου για την προστασία και ευημερία των ζώων, που στόχευε στην προσωρινή παροχή δυνατότητας για σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία, όπως προβλέπουν οι εβραϊκοί θρησκευτικοί κανόνες κοσιέρ. Στόχος του νομοσχεδίου ήταν να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος για στήριξη των κτηνοτρόφων που πλήγηκαν από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας από τον νέο κορωνοϊό και προς ικανοποίηση ενός παγίου αιτήματος της εβραϊκής κοινότητας. Την απόσυρση του νομοσχέδιου για περαιτέρω μελέτη ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.

Δείτε τις προτάσεις που θα καταθέσει ο Υπουργός Γεωργίας στο Υπουργικό Συμβούλιο:

Στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας:

  • Πρόταση για οικονομική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων. Η Πρόταση προβλέπει κατά κεφαλήν επιδότηση των κτηνοτρόφων, λαμβάνοντας υπόψη τη ζημιά που έχουν υποστεί από την απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης ζήτησης και χαμηλών τιμών, καθώς και τα έξοδα εκτροφής και διαχείρισης των ζώων που δεν έχουν διατεθεί.
  • Mέτρο παροχής βοήθειας για αποθεματοποίηση αιγοπρόβειου κρέατος, με ευρωπαϊκούς πόρους.Oι αιγοπροβατοτρόφοι, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, θα μπορούν να αποσύρουν προσωρινά την παραγωγή τους σε κρέας, αποθηκεύοντας την σε ψυκτικούς θαλάμους, έτσι ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές της αγοράς. Για καλύτερη αξιοποίηση του μέτρου αυτού, συμφωνήθηκε όπως ο Υπουργός, σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού, έλθει σε επαφή με τους συνδέσμους των ξενοδόχων ή/και άλλων υπηρεσιών εστίασης, για να διερευνηθεί η δυνατότητα συμβολής τους στην προσπάθεια αυτή.
  • H Εθνική Φρουρά θα απορροφά σημαντικές ποσότητες αιγοπρόβειου κρέατος.
  • Ο Υπουργός θα επικοινωνήσει με τους Πρέσβεις γειτονικών χωρών, οι οποίες ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να προμηθευτούν κυπριακά ζώα.

Πακέτο στήριξης κλάδων του αγροτικού τομέα που έχουν ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

Συμφωνήθηκε όπως το Υπουργείο, σε συνεργασία και συνεχή συνεννόηση με τις Αγροτικές Οργανώσεις, παρακολουθεί την κατάσταση και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε όλους τους κλάδους του αγροτικού τομέα, ώστε να σχεδιαστούν και νέες υποστηρικτικές δράσεις όπου και όταν χρειαστεί.

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,