Α. Μαυρογιάννης: Tο Κυπριακό είναι μια σύγκρουση που δημιουργήθηκε από την παράνομη χρήση βίας της Τουρκίας – Καμία νομική ρύθμιση ή συνθήκη δεν το επιτρέπει αυτό

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης κ. Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης απέστειλε επιστολή, προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Γερμανίας, Πρέσβη κ. Christoph Heusgen, απαντώντας στην επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας, ημερομηνίας 6 Ιουλίου (S/2020/655). Η επιστολή, κυκλοφόρησε την Παρασκευή, 17 Ιουλίου, ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, με αριθμό S/2020/689.

Διαβάστε την επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ προς Πρόεδρο Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ

Ο κ. Μαυρογιάννης τονίζει στην επιστολή του, ότι το Κυπριακό δεν είναι μια ελληνοτουρκική διαμάχη, αλλά μια σύγκρουση που δημιουργήθηκε από την παράνομη χρήση βίας από την Τουρκία κατά της Κύπρου, τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης, όσο και της κατάστασης που οδήγησε, την οποία η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί μέχρι σήμερα.

Υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές προσπάθειες να «ξαναγράψουν την ιστορία» δεν είναι εφικτές, καθώς τα ιστορικά γεγονότα του Κυπριακού ζητήματος έχουν τεκμηριωθεί με βάση πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων από πολλές έγκυρες πηγές της οργανωμένης διεθνούς κοινότητας, που περιλαμβάνουν εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, εκθέσεις φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, φυσικά, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οποιεσδήποτε ενέργειες αντίθετες των πιο πάνω, προσθέτει ο κ. Μαυρογιάννης, απλώς επιβεβαιώνουν ότι ο ιστορικός ρεβιζιονισμός είναι ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας της Τουρκίας. Το τελευταίο παράδειγμα ασέβειας για την ιστορία είναι η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επαναλαμβάνει στην επιστολή του ότι δεν υπάρχει καμία νομική ρύθμιση ή συνθήκη μεταξύ κρατών που να επιτρέπει τη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους από κάποιο άλλο κράτος. Η λεγόμενη Συνθήκη Εγγυήσεων, η οποία επιβλήθηκε στην Κύπρο ως προϋπόθεση για τη ανεξαρτησία της, δημιούργησε την υποχρέωση των συμβαλλομένων μερών της να προστατεύουν την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Κύπρου, σύμφωνα πάντα με τη διεθνή νομιμότητα και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ωστόσο να παραχωρεί κανένα δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο.

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της Τουρκίας, συνεχίζει ο κ. Μαυρογιάννης, να διαβρώσει αδιαμφισβήτητα γεγονότα και να προβάλλει προσχήματα για να αποκρύψει τα πραγματικά γεγονότα, ότι η χρήση βίας κατά της Κύπρου ήταν μια πράξη επιθετικότητας και σαφή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούν να την απαλλάξουν από την πλήρη ευθύνη της για διεθνώς παράνομες πράξεις και εγκλήματα, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρών κατά της Κύπρου.

Καταληκτικά, ο κ. Μαυρογιάννης υπενθυμίζει ότι η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της, και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι να μην αφήνει το ισχυρό κράτος σε οποιαδήποτε σύγκρουση να παραποιεί το παρελθόν, προκειμένου να τροποποιήσει το μέλλον σύμφωνα με τις δικές του σκοπιμότητες. 

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,