Νομοσχέδια Τοπικής Αυτοδιοίκησης: “Ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη στο χαμηλότερο δυνατό κόστος” – Επαφές ΥΠΕΣ με Κόμματα

Στην κοινή διαπίστωση ότι θα πρέπει να επισπευσθεί η συζήτηση και η ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, κατέληξαν ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Λιλλήλα, στα γραφεία της Συμμαχίας, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών. «Μακριά από τις επίσημες συζητήσεις της Βουλής, θεωρούμε ότι με τα κοινοβουλευτικά κόμματα μπορούμε να λύσουμε δικές τους απορίες, να ακούσουμε τις δικές τους ανησυχίες και βεβαίως είμαστε έτοιμοι θέματα τα οποία δεν εκτρέπουν τα νομοσχέδια από τη βασική τους μορφή να τα συζητήσουμε, ούτως ώστε να είμαστε όσο γίνεται πιο προετοιμασμένοι κατά το στάδιο της συζήτησης στη Βουλή», είπε συγκεκριμένα. «Θεωρούμε ότι οι απόψεις της Συμμαχίας εμπλουτίζουν τα νομοσχέδια σε πολύ συγκεκριμένα θέματα», είπε ο Υπουργός Eσωτερικών και «επιθυμούμε επίσπευση της όλης διαδικασίας γιατί κακά τα ψέματα, θέλουμε να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα με την μεταρρύθμιση- το έχουμε δηλώσει παρά πολλές φορές- λαμβάνοντας υπόψη ότι η επόμενη χρονιά είναι χρονιά βουλευτικών εκλογών και είναι καλά γνωστό ότι συνήθως αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις δύσκολα μπορούν να προωθηθούν σε περίοδο προεκλογική», συμπλήρωσε.

«Έχουμε διαπιστώσει, με ιδιαίτερη χαρά, ότι ο Υπουργός έχει όλη την καλή διάθεση, έχει το συναινετικό εκείνο πνεύμα που επιτρέπει τον εμπλουτισμό των νομοσχεδίων χωρίς βεβαίως να αλλοιώνεται – όπως σωστά είπε – η όλη δομή και φιλοσοφία της μεταρρύθμισης», είπε ο κ. Λιλλήκας. Ανέφερε ότι «συζητούμε για δεκαετίες αυτό το θέμα, έχει φτάσει η ώρα για να προχωρήσουμε στην πράξη. Συμφωνώ με τον Υπουργό ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι αν δεν οδηγηθεί στην Ολομέλεια πριν το τέλος Ιουλίου, πριν δηλαδή το κλείσιμο της Βουλής, τότε θα μπουν σε περιπέτειες, κατά την άποψη μου, τα νομοσχέδια και ενδεχόμενα να μπει στο χρονοντούλαπο αυτή η μεταρρύθμιση γιατί θα παρεισφρήσουν όσο πλησιάζουμε τις βουλευτικές εκλογές άλλες σκοπιμότητες που σήμερα δεν βρίσκονται μπροστά στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

Τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το μεταναστευτικό συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, στα γραφεία του Κινήματος. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κα. Θεοχάρους είπε ότι «είχαμε τη χαρά και τη τιμή να υποδεχθούμε τον Υπουργό Εσωτερικών με τον οποίο συζητήσαμε τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα είναι ένα επαναστατικό έργο για τον τόπο μας, που θα θέσει τις βάσεις για μια σωστότερη λειτουργία της κοινωνίας, της πολιτείας, της διοικητικής δομής του κράτους και θα αυξήσει την κοινωνική συνοχή». Είπε ότι «έχουμε καταθέσει εγγράφως τις θέσεις μας εδώ και πολύ καιρό. Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε με τις θέσεις του Υπουργείου, παρά τις όποιες επιφυλάξεις έχουμε σε ορισμένα επιμέρους σημεία και αναμένουμε εναγωνίως να συζητηθούν αυτά τα θέματα στη Βουλή, ούτως ώστε μέσα σε ένα εύλογο και σύντομο χρονικό διάστημα να παρθούν αποφάσεις για να αρχίσει η υλοποίηση τους».

«Έγινε συζήτηση για το πακέτο των νομοσχεδίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το οποίο – όπως μόλις έχετε ακούσει –η τοποθέτηση του Κόμματος της Αλληλεγγύης είναι θετικά προσκείμενη στην αναγκαιότητα να ψηφιστούν τα συγκεκριμένα νομοθετήματα για να κάμουμε πράξη αυτό που όλοι θέλουμε: Ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη στο χαμηλότερο δυνατό κόστος», δήλωσε ο κ. Νουρής. Στόχος, είπε, είναι αυτά τα νομοθετήματα να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. «Εκτιμώ ότι οι διαφορές που έχουν ακουστεί και από το κόμμα της Αλληλεγγύης προς τις συγκεκριμένες πρόνοιες των νομοθετημάτων δεν είναι τέτοιες οι οποίες δεν μπορούν να επιλυθούν πολύ δε περισσότερο που να οδηγήσουν το Κόμμα στην μη υποστήριξη των συγκεκριμένων νομοθετημάτων», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών για τα προβλήματα που αφορούν το μεταναστευτικό.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email