Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Δεν τηρούνται σε όλα τα Δικαστήρια τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το οποίο συνεδρίασε στις 28.4.2020, υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο ΔΣΑ τάσσεται υπέρ της σταδιακής επαναφοράς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, στην οποία εντάσσεται και η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας που προτείνουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Σε εκτέλεση της από 24.4.2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ επισκέφτηκαν σήμερα τους δικαστικούς σχηματισμούς και τα υποθηκοφυλακεία, τα οποία πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να διαπιστώσουν τη λήψη και την τήρηση των προβλεπόμενων από τις υγειονομικές αρχές μέτρων.

Από τον επιτόπιο αυτό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι μία σειρά δικαστικών σχηματισμών και υποθηκοφυλακείων, μεταξύ αυτών το Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Αθηνών, υιοθέτησαν τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας και ως εκ τούτου, υπό την προϋπόθεση της πιστής και διαρκούς τήρησής τους, τεκμαίρεται εφικτή η ασφαλής επαναλειτουργίας τους. Αντίθετα, σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία αλλά κυρίως στα υποθηκοφυλακεία παρατηρήθηκαν ουσιώδεις ελλείψεις, όπως η έλλειψη επαρκούς προσωπικού φύλαξης και ιδίως αστυνομικής δύναμης για τα Ειρηνοδικεία και τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία και η ανεπάρκεια υλικών γενικής και ατομικής προστασίας, γεγονός που είχαμε έγκαιρα επισημάνει.

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, οι επιφυλάξεις του δικηγορικού σώματος περί εσπευσμένης επαναλειτουργίας των υπηρεσιών αυτών, χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία και χωρίς την λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα εγγυώνται την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και θα διασφαλίζουν την δημόσια υγεία.

Οι εικόνες συνωστισμού, που είδαν το φως της δημοσιότητας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον ηλεκτρονικό τύπο, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατούσε σε ορισμένες από τις υπηρεσίες αυτές, η οποία κάθε άλλο παρά διασφαλίζει την υγεία των δικηγόρων, των υπαλλήλων και των ενδιαφερομένων πολιτών. Μάλιστα, στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών υπήρξε και σύντμηση του ωραρίου εξυπηρέτησης με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος. Και όλα αυτά, σε μία μέρα, που λόγω της αποχής των δικηγόρων, υπήρχε μειωμένη κίνηση σε σχέση με την αναμενόμενη υπό το καθεστώς κανονικής λειτουργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε απόφαση για την ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία Ελευσίνας, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Αχαρνών, Κηφισιάς, Μεγάρων, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου και Χαλανδρίου, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε και η συνδρομή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος για τη διάθεση υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων στα δικαστικά μέγαρα και τα υποθηκοφυλακεία, προφανώς υπό την πίεση της απεργιακής κινητοποίησης του δικηγορικού σώματος.

Με βάση τις διαπιστώσεις από τον επιτόπιο έλεγχο, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε την αναστολή της αποχής από τους δικαστικούς σχηματισμούς και τα υποθηκοφυλακεία με εξαίρεση τα Ειρηνοδικεία Αχαρνών, Ελευσίνας, Κρωπίας, Λαυρίου, Μαραθώνα και Μεγάρων, όλα τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία (συμπεριλαμβανομένου του υποθηκοφυλακείου Αθηνών) και τα άμισθα υποθηκοφυλακεία Γλυφάδας και Ιλίου, για τα οποία η αποχή συνεχίζεται για την Τετάρτη 29.4.2020 και την Πέμπτη 30.4.2020, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην Πολιτεία και τους προϊσταμένους των υπηρεσιών αυτών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, όπως και κάθε άλλο επιπρόσθετο μέτρο, κατά την κείμενη νομοθεσία.

Είναι προφανές ότι, η ευθύνη για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των υπηρεσιών, που επαναλειτουργούν, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Κυβέρνηση και στους προϊσταμένους των δικαστικών σχηματισμών, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, οι οποίοι υποχρεούνται όχι μόνο να λαμβάνουν αλλά και να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. Ο ΔΣΑ λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας (helpdesk@dsa.gr) , όπου τα μέλη του θα μπορούν να γνωστοποιούν τυχόν ελλείψεις και προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών τους και εν γένει τη δημόσια υγεία.

Σε περίπτωση δε, που τυχόν διαπιστωθεί η μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης και προστασίας, ο ΔΣΑ επιφυλάσσεται για την αναζήτηση ευθυνών , ποινικών ή άλλων, από κάθε υπεύθυνο. Παράλληλα, το ΔΣ του ΔΣΑ προς επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και δικαστηρίων, θεωρεί επιβεβλημένη ιδίως:

Α) Την επίσκεψη στα υποθηκοφυλακεία μετά από ραντεβού, τηλεφωνικό ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Β) Την αυστηρή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία τα νομιμοποιούμενα προς έλεγχο τίτλων πρόσωπα στα υποθηκοφυλακεία είναι μόνο οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές.

Γ) Τη διεύρυνση του ωραρίου των υποθηκοφυλακείων , λαμβανομένου υπόψη του περιορισμένου αριθμού εισερχομένων.

Δ) Την μη εγγραφή αναγκαστικών κατασχέσεων, δεδομένης της αναστολής των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ε) Την ενιαία αντιμετώπιση των συντηρητικών κατασχέσεων.

ΣΤ) Την αναστολή της προθεσμίας των 90 ημερών για την τροπή της προσημείωσης υποθήκης σε υποθήκη.

Ζ) Την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης μεγαρόσημων, άλλως, της νομοθετικής πρόβλεψης για τη μη υποχρέωση επικόλλησης μεγαρόσημων στις αιτήσεις και στα πιστοποιητικά.

Το αναλυτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει αποτυπωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας.

Ανακοίνωση Τύπου Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,