Ανακοίνωση του ΠΔΣ για τη συνάντηση με τον ΓΓ και μέλη του ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Χριστοφίδης και ο Γραμματέας κ. Νικόλας Τσαρδελλής συναντήθηκαν χθες, Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, κ. Στέφανο Στεφάνου, τον κ. Άριστο Δαμιανού μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και την κα Σταύρη Καλοψιδιώτου, μέλος του Γραφείου.

Ο ΠΔΣ εξέφρασε διά του Προέδρου του, τα συγχαρητήριά του προς τον κ. Στεφάνου για την εκλογή του στη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ και τις ευχές του για κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Στο πλαίσιο της εποικοδομητικής και παραγωγικής συνάντησης, με σημείο αναφοράς το κράτος δικαίου, αντηλλάγησαν απόψεις για την επιχειρούμενη προσπάθεια της δικαστικής μεταρρύθμισής που στοχεύει στη βελτίωση του δικαστικού συστήματος, το οποίο υπόκειται σε διαχρονικές προκλήσεις που επιφέρουν σοβαρό αντίκτυπό σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και πραγματικότητας. Απόψεις και εισηγήσεις εκφράστηκαν και για τις αναγκαίες τομές οι οποίες θα ενδυναμώσουν το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Περαιτέρω, παρατέθηκαν αναλυτικά οι λόγοι που καθιστούν κατεπείγουσα και αδήριτη ανάγκη την προώθηση και υλοποίηση της Δικαστικής Μεταρρύθμισης από τη νέα Βουλή προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και της Δικαιοσύνης.

Η αντιπροσωπεία του ΠΔΣ επανατόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας δυο δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα ως προβλέπεται από το Σύνταγμα: του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σημειώθηκε δε ότι η Κύπρος εφαρμόζει το Ηπειρωτικό Δίκαιο, δηλαδή κατ’ αντιστοιχία της Ελλάδος, του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του ΠΔΣ.

Από την πλευρά του ο κ. Στεφάνου δήλωσε την πρόθεση του ΑΚΕΛ για συνέχιση της προσπάθειας επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης για την προώθηση των νομοσχεδίων της Δικαστικής Μεταρρύθμισης, εκφράζοντας παράλληλα τη θέλησή του για στενή συνεργασία μεταξύ ΠΔΣ και ΑΚΕΛ για τον συντονισμό ενεργειών προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της Δικαιοσύνης, των λειτουργών αυτής και του συνόλου των πολιτών.

Ως εκ τούτου, επαναβεβαιώθηκε και από τα δύο μέρη η σημασία της διαρκούς επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του ΠΔΣ και του ΑΚΕΛ για τη δρομολόγηση και υλοποίηση πρωτίστως της δικαστικής μεταρρύθμισης η οποία αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα καθώς και η στοχευμένη διαχείριση μελλοντικών ζητημάτων στον χώρο της Δικαιοσύνης ως πυλώνα για την κοινωνία και τον πολίτη.

Ανακοίνωση Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,