Α. Αιμιλιανίδης: Η θέση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού – Μια αναδρομή στο παρελθόν

Ο δικηγόρος και Καθηγητής Νομικής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης με ανάρτηση του σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης, κάνει μια σύντομη αναφορά στα ονόματα των ατόμων που υπηρέτησαν στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από την Ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας κι εύχεται καλή επιτυχία στο έργο των νεοδιορισθέντων.

Δείτε την ανάρτηση:

O Γιώργος Σαββίδης θα είναι ο όγδοος Γενικός Εισαγγελέας και ο Σάββας Αγγελίδης ο έβδομος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας από την Ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρώτος Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κρίτων Τορναρίτης ήταν και ο μακροβιότερος, εφόσον υπηρέτησε συνολικά 24 χρόνια, ενώ είχε υπηρετήσει και 4 χρόνια ως Γενικός Εισαγγελέας πριν την Ανεξαρτησία κατά την περίοδο 1952-1956.

Ο Γιώργος Σαββίδης είναι ο δεύτερος που διορίζεται Γενικός Εισαγγελέας, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Η δεύτερη χρονολογικά Γενικός Εισαγγελέας (και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα Γενικός Εισαγγελέας ή Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα) Στέλλα Σουλιώτη είχε υπηρετήσει ως η πρώτη Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δεκαετία (1960-1970).

Τρεις Γενικοί Εισαγγελείς είχαν υπηρετήσει προηγουμένως ως δικαστές: ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης που είναι ο μόνος που υπηρέτησε και ως Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και ως Γενικός Εισαγγελέας, ο Σόλων Νικήτας και ο Κώστας Κληρίδης.

Ο Αλέκος Μαρκίδης είχε διοριστεί κατευθείαν από τη μαχόμενη δικηγορία, ενώ ο Πέτρος Κληρίδης είναι ο μοναδικός που προερχόταν από τους κόλπους της Νομικής Υπηρεσίας και είχε υπηρετήσει προηγουμένως και ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας επί Αλέκου Μαρκίδη και Σόλωνα Νικήτα.

Ο πρώτος Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα και μόνος μέχρι σήμερα Τουρκοκύπριος, ήταν ο Orhan Feridun .

Ο δεύτερος χρονολογικά Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα Λουκής Λουκαΐδης, ήταν και ο μακροβιότερος, εφόσον υπηρέτησε για 23 έτη, προτού διοριστεί ως δικαστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΕΔΔΑ. Ο διορισμός του Λουκή Λουκαΐδη είχε αμφισβητηθεί ως αντίθετος προς το άρθρο 111 § 2 που προβλέπει ότι ο βοηθός γενικού εισαγγελέα θα είναι μέλος της τουρκικής κοινότητας. Εντούτοις, η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι ο διορισμός μπορούσε να δικαιολογηθεί από το δίκαιο της ανάγκης (In Re Georghiou [1983] 2 CLR 1).

Οι υπόλοιποι Βοηθοί Γενικού Εισαγγελέα είχαν σύντομες θητείες, ο Νίκος Χαραλάμπους επειδή παραιτήθηκε, ο Πέτρος Κληρίδης επειδή διορίστηκε ως Γενικός Εισαγγελέας, ο Άκης Παπασάββας επειδή αφυπηρέτησε και ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου επειδή παύθηκε.

Υπήρξαν τρία κενά στην πλήρωση της θέσης: μετά την αποχώρηση του Feridun η θέση παρέμεινε κενή για 12 χρόνια, μετά τον διορισμό του Πέτρου Κληρίδη ως Γενικού Εισαγγελέα για 3 χρόνια και μετά την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου για μια ολόκληρη πενταετία.

Ο διορισμός νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ήταν καθόλα αναγκαίος σε μια νομική υπηρεσία που αντιμετωπίζει τεράστιο φόρτο εργασίας. Εύχομαι καλή επιτυχία στους δύο πρώην συναδέλφους στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

Print Friendly, PDF & Email