Σύνδεσμος Αξιογράφων: Ανησυχητική η καθυστέρηση των υποθέσεων του στη δικαιοσύνη – Δείτε τι λεει για τα δικηγορικά έξοδα

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, χαρακτήρισε ως πολύ ανησυχητική τη μεγάλη καθυστέρηση των υποθέσεων του Συνδέσμου στην κυπριακή δικαιοσύνη, σε αντίθεση με αγωγές που κινήθηκαν στην Ελλάδα και εκδικάστηκαν σε περίοδο 20 μηνών. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι αναμένουν το κράτος να μεριμνήσει για τον εκσυγχρονισμό του αναχρονιστικού δικαστικού καθεστώτος και τη μείωση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων από δικαστές έμπειρους σε χρηματοοικονομικά θέματα και δίκαιες δίκες.

Όσον αφορά την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, ανέφερε ότι ψηφίστηκε από τη Βουλή και άρχισε τη λειτουργία του. Στην επιτροπή διαχείρισης του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης θα συμμετέχει και ο Σύνδεσμος με δικαίωμα ψήφου. Ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα στο Ταμείο έχει κατατεθεί το ποσό των €55 εκ. ευρώ μετρητά καθώς και κρατική ακίνητη περιουσία €100 εκ. ευρώ περίπου. Αναμένεται να κατατεθεί ακόμη το ποσό των €40 εκ. που έχει εγκριθεί στον προϋπολογισμό του 2020.

«Τα ποσά αυτά στο παρόν στάδιο δεν είναι αρκετά για να αρχίσει η αποζημίωση. Αναμένουμε μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη ενίσχυση του Ταμείου από το κράτος. Ζητήσαμε ήδη από το Υπουργείο Οικονομικών να καταλήξει στο τελικό ποσό της ζημιάς που έχουν υποστεί αυτοί που δικαιούνται αναπλήρωση των απωλειών τους. Δηλαδή να αφαιρεθούν από το συνολικό αρχικό ποσό της προκαταρκτικής έρευνας θεσμικοί επενδυτές, επαγγελματίες σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όσοι έκαναν εξώδικη διευθέτηση με τις τράπεζες, αυτοί που έχουν πολιτογραφηθεί ως αντάλλαγμα της απομείωσης του 2013 και άλλοι με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του συνολικού ποσού που θα χρειαστεί για την αναπλήρωση των ζημιών μας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Η επιτροπή Διαχείρισης του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, είπε, θα ζητήσει πολύ σύντομα, την υποβολή αιτήσεων για όσους επιθυμούν τη συμπερίληψή τους στο ταμείο Αλληλεγγύης με χρονοδιάγραμμα πιθανότατα εντός τριών μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης.

Όσον αφορά τους κατόχους αξιογράφων οι οποίοι σε συνεννόηση με τους δικηγόρους τους αποφάσισαν ή θα αποφασίσουν να αποσύρουν αγωγές εναντίον κάποιων φορέων, ενημέρωσε ότι ύστερα από ενέργειες του Συνδέσμου, σε απόσυρση αγωγής εναντίον της Τράπεζας Κύπρου κάθε πλευρά θα πληρώνει τα δικά της δικηγορικά έξοδα, σε απόσυρση Αγωγής εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας, θα χρεώνονται δικηγορικά έξοδα εάν η υπόθεση είναι σε προχωρημένο στάδιο και  σε απόσυρση αγωγής εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, δεν θα χρεώνονται δικηγορικά έξοδα εάν είναι αποτέλεσμα ομαδοποίησης της απόφασης απόσυρσης αγωγών. Επίσης σε απόσυρση αγωγών εναντίον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εάν είναι σε αρχικό στάδιο δεν θα χρεώνονται δικηγορικά έξοδα, ενώ σε απόσυρση αγωγής εναντίον της Λαϊκής, εκεί όπου υπό τις ειδικές περιστάσεις, ο Διαχειριστής κρίνει, κατόπιν σχετικής νομικής συμβουλής, ότι ενδείκνυται απόσυρση της αγωγής χωρίς έξοδα, θα το πράττει.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,