Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τις παραβίασεις διεθνές δικαίου

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τα αποτελέσματα της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών, Αιγύπτου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Το Συμβούλιο συγκλήθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Josep Borrell, με στόχο την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την εξέταση τρόπων συμβολής της ΕΕ στην αποκλιμάκωση της έντασης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις σε Ιράν και Ιράκ, καθώς και η κατάσταση στην Λιβύη στην παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη χώρα, κ. Ghassan Salamé.

Οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας καταδίκασαν τις τουρκικές προκλήσεις και ενέργειες

Με σκληρή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, θέση που καταγράφηκε στο κοινό ανακοινωθέν, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης οι εργασίες της πενταμερούς συνάντησης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Παράλληλα, οι Υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης, ως άκυρα και κενά περιεχομένου, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν καταγράφεται ότι τα μνημόνια αυτά παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών της περιοχής.

Τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε στην παρέμβασή του και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι τώρα η Τουρκία, με την απόφασή της να εγκρίνει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, ουσιαστικά μεταφέρει τις προκλήσεις της στη Λιβύη. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, επεσήμανε με τη σειρά του τη μεταφορά των προκλήσεων που επιχειρεί η Τουρκία, από το Αιγαίο και την Κύπρο προς την Λιβύη. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Υβ Λε Ντριάν, δήλωσε ότι η Τουρκία παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, χαρακτηρίζοντας τα μνημόνια που υπέγραψε με τη Λιβύη ως αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, ενώ επανέλαβε ότι θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι μίλησε για τις επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μεσόγειο και την Αφρική. Κοινή άποψη των Υπουργών Εξωτερικών ήταν η ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση της κρίσης της Λιβύης, πάντοτε στα πλαίσια των προσπαθειών του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου.

Το μνημόνιο με Τουρκία παραβιάζει δίκαιο της θάλασσας και δικαιώματα τρίτων κρατών, διαμηνύει στη Λιβύη και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, συναντήθηκαν με τον Φαγιέζ Αλ Σαραζ, επικεφαλής του Συμβουλίου Προεδρίας της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας του κράτους της Λιβύης στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επεσήμανε ότι το πρόσφατο μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της Θάλασσα και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη”, υπενθυμίζοντας την απόφαση της ΕΕ.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη κρίση της Λιβύης, μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να φέρει πιο κοντά την ειρήνη και τη σταθερότητα.Όπως είπε οι Λύβιοι θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του καθορισμού του δικού τους μέλλοντος. Σημείωσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και πολιτική λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως τη διαδικασία του Βερολίνου και όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη.

Πηγή: KYΠΕ και Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,