Προτάσεις για αλλαγή του περί στοιχημάτων Νόμου στην Επ. Οικονομικών

Εξαίρεση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) από την διαμονή εισπραχθέντων φόρων από το στοίχημα για στήριξη της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου, καθώς και ανακατανομή του ποσοστού που λαμβάνει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων προκειμένου να διανέμεται στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών για στήριξη και επιμόρφωση των ποδοσφαιριστών προνοούν προτάσεις νόμου που συζητήθηκαν τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, από τα έσοδα της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (10%), το 1% διανέμεται σε κοινωφελές έργο, ενώ το 2% διανέμεται σε αθλητικά σωματεία και καταβάλλεται στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Ο ΚΟΑ διανέμει το 1,5% για ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μέσω της ΚΟΠ, ενώ το υπόλοιπο 0,5% διανέμεται βάσει συγκεκριμένης κατανομής στα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκου ανέφερε ενώπιον της επιτροπής πως το 2018 το 2% που διανέμεται στον ΚΟΑ αντιστοιχούσε σε €1,2 εκατομμύρια και το 2019 σε €1,17 εκατ.  Σημείωσε δε πως τα έσοδα από το στοίχημα προέρχονται σε ποσοστό 70% – 80% από στοιχήματα στο ποδόσφαιρο, 12% από την καλαθόσφαιρα και σε ποσοστό μεταξύ 5% και 12% από τη αντισφαίριση.

Πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, η οποία αφορά τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας, για αποτροπή τυχόν κακή τη πίστει ή λόγωκ αταχρηστικής άρνησης του ιδιοκτήτη προσκόμισης γραπτής δήλωσης με την οποία παρέχεται η συγκατάθεσή του για χρήση υποστατικού για την παροχή υπηρεσιών στοιχήματος, σε περίπτωση που δεν έχει υπογραφεί ή δεν υφίσταται ή έχει απολεσθεί το συμφωνητικό έγγραφο. Η δεύτερη πρόταση νόμου είναι του Χρίστου Ορφανίδη, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, του Γιώργου Λιλλήκα, Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών,  του Προέδρου το Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργου Περδίκη, του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου και  της Άννας Θεολόγου.

Τέλος, ξεχωριστή πρόταση από τη βουλευτή του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου προνοεί όπως ποσοστό 0,3% να διανέμεται στον ΠΑΣΠ για στήριξη των ποδοσφαιριστών. Ποσοστό 0,1% από τα ποσά που θα διανέμονται στο ποδόσφαιρο να πηγαίνουν στον ΠΑΣΠ και ποσοστό 0,2% από το 1% που η Αρχή Στοιχημάτων διαθέτει για σκοπούς ενίσχυσης των μηχανισμών και προγραμμάτων προστασίας των νεαρών ατόμων και παθολογικών παικτών επίσης να διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης του ΠΑΣΠ, όπως αναφέρεται στην πρόταση.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι προτάσεις ενδεχομένως να είναι αντισυνταγματικές αφού δεν μπορεί η Βουλή να μεταβάλει τον σκοπό για τον οποίο μια δαπάνη έχει εγκριθεί.

Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΠ Νίκος Νικολάου, ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά που διανέμονται στο ποδόσφαιρο πηγαίνουν απευθείας στο κράτος για κάλυψη των φορολογικών οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων. Είπε δε πως τα ποδοσφαιρικά σωματεία νοιώθουν αδικημένα αφού χωρίς ποδόσφαιρο δεν υπάρχει στοίχημα, όπως είπε.

«Είναι ένα σημαντικό μέσο εξόφλησης των υποχρεώσεών των σωματείων στο κράτος», είπε, προειδοποιώντας πως αν αυτό διαφοροποιηθεί τότε ενδεχομένως οι παράγοντες των σωματείων ίσως εγκαταλείψουν το ποδόσφαιρο. Σημείωσε τέλος ότι δεν μπορεί να πληρώνει το ποδόσφαιρο για στήριξη του ΠΑΣΠ που είναι συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών, προσθέτοντας πως οι ποδοσφαιριστές είναι ακριβοπληρωμένοι, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης, απέρριψε ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι ακριβοπληρωμένοι, λέγοντας υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μετά το πέρας της καριέρας τους παίρνουν συντάξεις €200 και €250 και ότι υπάρχουν παραδείγματα αυτοκτονιών ποδοσφαιριστών μετά την αποχώρησή τους από τα γήπεδα. Έχουμε τεράστια ψυχολογικά προβλήματα ποδοσφαιριστών που τελείωσαν τη καριέρα τους. Με τον κορωνοϊό είχαμε πάρα πολλά προβλήματα στήριξης ποδοσφαιριστών που δεν εργάζονταν, είπε.

Εξάλλου, ο Φοίβος Ζαχαριάδης Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα αθλητισμού είπε πως είπε πως στη στήριξη πρέπει να συμπεριληφθούν και ατομικά αθλήματα, αφού ένα μέρος των εσόδων προέρχεται από αυτά. Γενικότερα, ως προσωπική θέση, είπε πως πρέπει να στηρίζονται τα αθλήματα αναλόγως της συνεισφοράς τους στο στοίχημα.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email