Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ μοιράζονται κοινό όραμα για τον τομέα της ενέργειας – Η Τουρκία υπονομεύει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Αν. Μεσόγειο

Τη σημασία της ενέργειας στη συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ ανέδειξαν οι ομιλητές της διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «ο East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής» που διοργάνωσε την Τρίτη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τον Αμερικανό Υφυπουργό Ενέργειας, να καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ μοιράζονται κοινές αρχές αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον και σημείωσε ότι η Τριμερής Συνεργασία αποτέλεσε την απαρχή και άλλων τέτοιων συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή.Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται κοινές αρχές και κοινό όραμα μαζί με τη βούληση τους να βρίσκονται κοινές λύσεις, ενισχύει την αυτοπεποίθηση των εταιριών που επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή στον τομέα της ενέργειας. Ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε, επίσης, ότι την προηγούμενη εβδομάδα η συμφωνία για τον EastMed εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τόνισε ότι σύντομα αυτό θα γίνει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επισήμανε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερή στη βούληση της για λύση του Κυπριακού και έχει καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι η άρνηση της Τουρκίας να συζητήσει τα ανοικτά ζητήματα και η επίκληση της σε πτυχές του διεθνούς δικαίου που δεν υφίστανται, αποδεικνύει την ακυρότητα των θέσεων της ότι η Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στρέφεται κατά της ίδιας. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι η ενέργεια βρίσκεται στον πυρήνα της συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία επικεντρώνεται τόσο στο επίπεδο του φυσικού αερίου όσο και σε αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας και υπογράμμισε την ανάγκη οι τρεις χώρες να προχωρήσουν τη συνεργασία τους και στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της «πράσινης ατζέντας». Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε ότι πρόσφατα το ελληνικό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε τη συμφωνία για τον East Med, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα τον Ιανουάριο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό θα γίνει σύντομα και από τα κοινοβούλια της Κύπρου και του Ισραήλ. Αναφορικά με τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στο ενεργειακό πεδίο, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία. «Χρειάζεται δύο για να χορέψεις και ελπίζουμε ότι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα  κυριαρχήσει ένα νέο πνεύμα», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός και υπογράμμισε ότι η Τριμερής με την Κύπρο και το Ισραήλ δεν στρέφεται κατά καμίας χώρας αλλά, αντιθέτως επιδιώκει τη συνεργασία και την ειρήνη στην περιοχή. 

«Η ενέργεια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών του Ισραήλ Yuval Steinitz. Παράλληλα, τόνισε ότι ο αγωγός EastMed, αν και φαίνεται φιλόδοξο σχέδιο, συνεχίζει να είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τους ενδοιασμούς που εκφράζονται από ορισμένους σχετικά με τη βιωσιμότητα του έργου, ο κ. Steinitz σημείωσε είναι όντως μια δύσκολη περίοδος, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών προσθέτοντας, παράλληλα, ότι όταν μιλάμε για τέτοιου μεγέθους έργα «δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο την παρούσα κατάσταση αλλά πιο μακροπρόθεσμα, ακόμα και 20-30 χρόνια μπροστά» υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση του έργου είναι απολύτως βιώσιμη. 

Τέλος, ο Αμερικανός Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον ζήτησε να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή. Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες το τελευταίο διάστημα και ειδικά τις γεωτρήσεις εντός κυπριακής ΑΟΖ και την απειλή για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο κ. Φάνον τόνισε: «Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,