Επ. Οικονομικών: Φορολογικές εκκρεμότητες συνολικού ύψους €1,5 δισεκατομμυρίων

Φορολογικές εκκρεμότητες συνολικού ύψους €1,5 δισεκατομμυρίων δεν έχουν διευθετηθεί είτε μέσω του σχεδίου ληξιπρόθεσμων οφειλών είτε μέσω άλλων σχεδίων, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τον περί Βεβαιώσεως Τροποποιητικό Νόμο.

Όπως διαφάνηκε στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών, το τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας τους κράτους, θα πάρει την οδό για την Ολομέλεια πλην του άρθρου 51Α που αφορά την προσωπική ποινική ευθύνη στους διευθυντές εταιρείας, ανεξαρτήτως δόλου από μέρους τους. Σύμφωνα με επιστολή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου προς την Επιτροπή, η πρόνοια αυτή θα είναι απολύτως καταστροφική για τον τομέα παροχής διεθνών υπηρεσιών.

Διαβάστε την επιστολή: Απογοήτευση ΠΔΣ για τη μη συμπερίληψη στις διαβουλεύσεις για τα φορολογικά νομοσχέδια

Παράλληλα, εκπρόσωποι του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εξέφρασαν δυσφορία για το γεγονός ότι Σύλλογος δεν κλήθηκε να καταθέσει απόψεις για επτά ζητήματα που προνοούνται στο νομοσχέδιο, ενώ ήγειρε και θέμα συνταγματικότητας, καθώς το Τμήμα Φορολογίας μπορεί να ανατρέξει σε φορολογικές δηλώσεις μέχρι και έξι χρόνια πίσω, ενώ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν αναθεωρημένη φορολογική δήλωση μέχρι και δύο χρόνια πίσω. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ότι υπήρξε συνεννόηση με τον Έφορο Φορολογίας για αναθεώρηση φορολογικών δηλώσεων για περίοδο μέχρι και 4 χρόνια πριν.

Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) δια του Γενικού του Διευθυντή Κυριάκου Ιορδάνου, εισηγήθηκε όπως το άρθρο 51Α  εξαιρεθεί του νομοσχεδίου έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση του θέματος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. «Με προβληματίζει κατά πόσο ποινικοποιώντας τα πάντα θα βελτιώσουμε τη φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους», είπε. «Με βάση τα στοιχεία υπάρχει €1,5 δισ. φορολογικό χρέος που δεν έχει διευθετηθεί ούτε με ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε με άλλο σχέδιο. Είναι πάρα πολύ καθαρό ότι είναι σημαντικό τα δημόσια έσοδα να διασφαλίζονται και ότι η ποινικοποίηση να καθορίζεται σε κάποιο στάδιο. Η απόφαση του Υπουργικού είναι για καθολική ποινικοποίηση», ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως το Υπουργείο έχει ήδη κάνει όσα μπορεί σε σχέση με την αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή στην ποινικοποίηση που αφορούσε την αυτοφορολογία και τη βεβαίωση φόρου. Αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου και την εφαρμογή του την 1η Ιανουαρίου του 2021, η ίδια εκπρόσωπος ανέδειξε την αντίφαση ένα κράτος που δίνει πάρα πολλά λεφτά στους φορολογούμενους για στήριξη από την κρίση του κορωνοϊού και από την άλλη να λέει στους φορολογούμενους «δώστε ό,τι θέλετε» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να το παρατείνουμε, δίνουμε και λάθος μηνύματα στον κόσμο».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης, εισηγήθηκε όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί με εξαίρεση το άρθρο 51Α, με την εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ να συναινεί με μια παράταση της ψήφισης του άρθρου αυτού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το θέμα της ποινικοποίησης πρέπει να προχωρήσει. Τέλος, ο κ. Βότσης σημείωσε ότι έδωσε μία εβδομάδα στο ΥΠΟΙΚ να συμπληρώσει τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους μέχρις ότου κατατεθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και να καθοριστεί πότε θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email