Στο ΕΔΑΔ τ/κ ίδρυμα – Διεκδικεί αποζημίωση εκατομμυρίων για περιουσία στις ελεύθερες περιοχές

Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», δύο υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αφορούν τέσσερα πολύ γνωστά κτίρια στη Λευκωσία, που βρίσκονται σε γη 4,5 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στο Ίδρυμα Μπαρουτσουζαντέ Αχμέτ Βασίφ Εφέντι. Το δημοσίευμα αφορά συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, ο δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί και στο οποίο θέτει το ζήτημα της καταβολής πολλών εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση προς τους Τουρκοκύπριους που εγκατέλειψαν περιουσίες στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές και προς τους κληρονόμους τους.

Τα τέσσερα κτίρια, αφορούν το πρώην κτίριο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, το πρώην κτίριο της Επιτροπής Fulbright, το πρώην κτίριο της Αρχής Ηλεκτρισμού, το πρώην κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας ή το κτίριο που είναι γνωστό ως Αμερικανική Βιβλιοθήκη μαζί με μια μεγάλη έκταση γης που είναι κενή.

Στη συνέντευξη του ο κ. Χακκί αναφέρει τα εξής:

«Οι αγωγές μας στο ΕΔΑΔ θα δώσουν τη δυνατότητα να ελεγχθεί η ελληνοκυπριακή νομοθεσία. Μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ για τους Τουρκοκύπριους που άφησαν περιουσία στον νότο. Αν η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει λόγο σε ολόκληρο το νησί και ότι τα μέρη που βρίσκονται στον βορρά είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρέπει να έχει σημασία το αν ένα άτομο ζει στον βορρά ή στον νότο. Το να τίθεται η προϋπόθεση να ζει κανείς στον νότο παραβιάζει το δικαίωμα τόσο της ελεύθερης διακίνησης όσο και της ιδιωτικής ζωής. H νίκη σε αυτή τη δίκη μπορεί να προκαλέσει τη σύσταση στον νότο ενός μηχανισμού παρόμοιου με την επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα. Στην υπόθεση Λοϊζίδου, που ήταν η πρώτη πιλοτική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων, είχε καταβληθεί αποζημίωση 1 εκατομμυρίου ευρώ μόνο για απώλεια χρήσης 13 χρόνων για εννιά οικόπεδα και μερίδιο σε μια ημιτελή οικοδομή στην Κερύνεια. Αυτό το προηγούμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Εστω και αν επισήμως δεν έχει αλλάξει η ιδιοκτησία των περιουσιών στον νότο, γίνεται λόγος για απαλλοτρίωση στην πράξη (de facto). Οι ελληνοκυπριακές αρχές μέσα σε 41 χρόνια δήμευσαν σε διαφορετικές ημερομηνίες και περιόδους αυτά τα κτίρια. Τα κτίρια χρησιμοποιούνται χωρίς αντίτιμο».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,