ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Κύπρου για παραβίαση της διαδικαστικής πτυχής του Άρθρου 2 που προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή

To  Ευρωπαϊκό Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, απόφαση σχετικά με την υπόθεση Nicolaou v. Cyprus (application no. 29068/10).

Η υπόθεση αφορούσε το θάνατο του άτυχου Νικολάου, ενός 26χρονου Κύπριου στρατιώτη που το Σεπτέμβριο του 2005, κατά τη διάρκεια μιας άδειας διανυκτέρευσης, από τα στρατιωτικά του καθήκοντα, ενώ έπρεπε να επιστρέψει στο στρατόπεδο, βρέθηκε νεκρός κάτω από μια γέφυρα, κοντά στο σταθμευμένο αυτοκίνητό του. Η οικογένεια του προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το αίτημα ότι η έρευνα για το θάνατο του άτυχου Νικολάου ήταν ανεπαρκής.

Όσον αφορά τα γεγονότα της υπόθεσης, η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι είχε σκοτωθεί από άλλους στρατιώτες, ενώ η αρχική αστυνομική έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006 απέκλεισε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη. Οι αρχές ακολούθως διενήργησαν ακόμα δύο έρευνες, μια στρατιωτική έρευνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μια δεύτερη αστυνομική έρευνα, η οποία έληξε τον Ιούνιο του 2018. Το τελικό πόρισμα που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2018 ήταν ότι δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο θάνατος του 26χρονου στρατιώτη ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Το ΕΔΑΔ εξέτασε την καταγγελία και έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση της διαδικαστικής πτυχής του άρθρου 2 της Σύμβασης και το εναγόμενο κράτος πρέπει να καταβάλει στους αιτούντες από κοινού, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η απόφαση καταστεί οριστική σύμφωνα με το άρθρο 44 § 2 της Σύμβασης, 32.000 ευρώ, συν οποιοδήποτε φόρο, όσον αφορά την ηθική βλάβη.

Με πληροφορίες από Δελτίο Τύπου EΔΑΔ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,