Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Δεδομένων

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοινώνει ότι η 28η Ιανουαρίου, γιορτάζεται ως Ημέρα Προστασίας Δεδομένων σε όλο τον κόσμο για να υπενθυμίσει, την έναρξη της υπογραφής το 1981 της πρώτης διεθνούς συνθήκης που αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων:

Την Σύμβαση για την Προστασία των Ατόμων σε σχέση με την Αυτόματη Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως “Σύμβαση 108”.

Στην συνθήκη έχουν ήδη προσχωρήσει 55 κράτη σ’ όλο τον κόσμο και πολλά άλλα έχουν χρησιμοποιήσει τις διατάξεις της, ως πρότυπο για να διαμορφώσουν την εθνική τους νομοθεσία. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι ενώ η συνθήκη παρέμεινε ένα αποτελεσματικό εργαλείο διεθνούς συνεργασίας, στον τομέα αυτό, για σχεδόν 40 χρόνια, το 2018 το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε ένα πρωτόκολλο, για την τροποποίηση των διατάξεων της Συνθήκης προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και να ενισχύσει τον μηχανισμό παρακολούθησης.Ήδη 35 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν υπογράψει αυτή τη νέα συνθήκη, καθώς και η Αργεντινή, η Τυνησία και η Ουρουγουάη. Τρεις χώρες έχουν ήδη την έχουν επικυρώσει: η Βουλγαρία και η Κροατία τον Δεκέμβριο του 2019 και η Λιθουανία στις 23 Ιανουαρίου 2020.

Μόλις τεθεί σε ισχύ, η εκσυγχρονισμένη σύμβαση – γνωστή ως Σύμβαση 108+ , η οποία θα παράσχει πρόσθετες διασφαλίσεις στην προστασία δεδομένων παγκοσμίως.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:

Signatures and ratifications of the Amending Protocol

Modernisation of “Convention 108”

Data Protection Day

Πηγή: KYΠΕ/ Ανακοίνωση Συμβουλίου της Ευρώπης

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,