Έκκληση Υπ. Δικαιοσύνης για κατάθεση στοιχείων για στημένα παιχνίδια

Σύσκεψη με αντιπροσωπεία της UEFA, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη και του Προέδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα, υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Γιώργου Σαββίδη. Το κλιμάκιο της UEFA, το οποίο ασχολείται με το θέμα της αντιμετώπισης των προσυνεννοημένων αγώνων, βρίσκεται στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, έκανε έκκληση σε όποιον έχει πληροφορίες για στημένους αγώνες, να τις καταθέσουν στην Αστυνομία, διαβεβαιώνοντας πως το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν θα κουκουλώσει καμία υπόθεση. Στη σύσκεψη τονίστηκε η πρόθεση των δύο πλευρών, UEFA και κυπριακών αρχών, για στενότερη και πιο θεσμοθετημένη συνεργασία στην αντιμετώπιση του φαινομένου των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Εκφράστηκε η πεποίθηση πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά χρειάζεται χρόνος καθώς δεν είναι μια διαδικασία που θα φέρει αποτελέσματα αύριο.

Όπως είπε o κ. Σαββίδης, το κλιμάκιο της UEFA επεξήγησε στους λειτουργούς της Αστυνομίας, τις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και τον τρόπο που αυτή η συλλογή μπορεί να βοηθήσει στο να εντοπιστούν πιθανοί στόχοι. Η κοινή διαπίστωση είναι ότι η διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών είναι και δύσκολη και χρονοβόρα, με τους εκπροσώπους της UEFA, όπως σημείωσε, να αναφέρουν ότι στις υποθέσεις που υπήρξε θετική κατάληξη έγινε χρήση του εργαλείου της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Επανέλαβε την έκκληση να περάσει ο Νόμος που θα επιτρέπει την παρακολούθηση, με τρόπο που να συμβάλει στη διαλεύκανση του εγκλήματος. «Έχουμε συμφωνήσει να υπάρχει συνεχής επαφή, απευθείας επικοινωνία Αστυνομίας και των ειδικών της UEFA για να μπορούν να ανταλλάζονται οι πληροφορίες άμεσα, να μην χρειάζεται να περιμένουμε να έρθει ο φάκελος και να πηγαίνει στην Αστυνομία για έλεγχο», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για τους φακέλους που έλαβε η ΚΟΠ, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η διαδικασία μέχρι σήμερα δεν ήταν λανθασμένη αλλά ερχόταν ένας φάκελος με πληροφορίες που πήγαινε από την UEFA στην ΚΟΠ και απ΄ εκεί στην Αστυνομία. Τώρα, εξήγησε, έχουν αντιληφθεί όλοι πώς μαζεύονται αυτές οι πληροφορίες.

Σε σχόλιο ότι η υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια αφορά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε για διαφθορά, ο κ. Σαββίδης είπε πως ο Πρόεδρος ζει σε αυτή τη χώρα και έχει πλήρη επίγνωση τι γίνεται. Αυτό που ανέφερε ήταν ξεκάθαρο, «ότι οφείλουμε να απομονώσουμε τα σάπια μήλα από τον μηχανισμό του ποδοσφαίρου μας. Αυτό είχε πει». Διερωτήθηκε γιατί να ξέρει ο Πρόεδρος ποιοι είναι αυτοί.

Ερωτηθείς αν διασφαλίζεται η εχεμύθεια, ο Υπουργός είπε πως η εχεμύθεια διασφαλίζεται καθώς ο άνθρωπος που έχει αναθέσει αυτό το ρόλο είναι ένας Ανώτερος Αστυνόμος, ο οποίος σίγουρα θα χειριστεί τις όποιες πληροφορίες με όλη τη δέουσα εμπιστευτικότητα. Απ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, πρέπει να δούμε και το ποινικό μας σύστημα.

Για τον Νόμο για άρση των τηλεφωνιών συνδιαλέξεων, και κληθείς να σχολιάσει τη θέση πως ο Νόμος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και αναμένεται από την Κυβέρνηση το κατά πόσον θα τον αναπέμψει, ο κ. Σαββίδης είπε πως αν θα περάσουμε ένα Νόμο θα πρέπει να τον περάσουμε σωστά. Είπε πως έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για δύο πολύ σοβαρά σημεία αυτού του Νόμου και εξακολουθεί να τις έχει. «Θα τα συζητήσω αυτά τα θέματα με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα ετοιμάσει τη γνωμάτευση του, θα τα συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε και πρόσθεσε πως αν με βάση την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα και την μετέπειτα συζήτηση, κρίνει ο Πρόεδρος ότι πρέπει να αναπέμψει το Νόμο, αυτό θα γίνει.

Ερωτηθείς αν έγινε επίσημη καταγγελία από τον Πρόεδρο της Ομόνοιας για τα όσα κατήγγειλε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Σαββίδης είπε πως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει. Όπως είπε, έγινε συνάντηση του Προέδρου της Ομόνοιας στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στην παρουσία του Αρχηγού, του Βοηθού Αρχηγού, του Ανώτερου Αστυνόμου που χειρίζεται αυτά τα θέματα και ενός ανακριτού. Ζητήθηκε να δοθούν στοιχεία αλλά δεν δόθηκαν τα στοιχεία αυτά.

Τζόζεφ Κλίμεντ: Oι στημένοι αγώνες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές του ποδοσφαίρου όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκοσμίως

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κλιμακίου της UEFA Τζόζεφ Κλίμεντ, είπε ο κύριος σκοπός της καθόδου τους στην Κύπρο ήταν να πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων και να συζητήσουν τις κύριες προκλήσεις. «Έχω ένα πολύ καλό αίσθημα μετά από αυτές τις συζητήσεις γιατί νιώθω πως οι θεσμοί σας και οι αρχές σας επιθυμούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», είπε, σημειώνοντας πως οι στημένοι αγώνες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές του ποδοσφαίρου όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκοσμίως. «Αν δουλέψουμε μαζί, με έναν επαγγελματικό και εμπιστευτικό τρόπο, μπορούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα», είπε και επανέλαβε αυτό που είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνη πως δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα σε μια βδομάδα, ένα μήνα ή ένα εξάμηνο, καθώς πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία με σκληρή δουλειά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.«Από πλευράς UEFA ενδιαφερόμαστε εξαιρετικά για την επιτυχή συνέχιση αυτής της διαδικασίας στη χώρα σας και είμαστε πεπεισμένοι μαζί με τους αρμόδιους στην Κύπρο θα φτάσουμε μαζί σε αποτελέσματα», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,