Κομισιόν: Zητά από το ΔΕΕ προσωρινά μέτρα κατά της Πολωνίας για τη Δικαιοσύνη

Η Κομισιόν αποφάσισε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, να ζητήσει από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει προσωρινά μέτρα στην Πολωνία, διατάσσοντας την αναστολή της λειτουργίας του πειθαρχικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της συνεχούς διαδικασίας επί παραβάσει για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Πολωνία.

Η απόφαση ελήφθη ενόψει των πρόσφατων εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης μιας προδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου της 19ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με την ανεξαρτησία του νέου αυτού πειθαρχικού τμήματος και της επακόλουθης απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της Πολωνίας της 5ης Δεκεμβρίου. Στην απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι το πειθαρχικό τμήμα δεν πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για την ανεξαρτησία του δικαστηρίου και ως εκ τούτου δεν είναι ανεξάρτητο δικαστήριο κατά την έννοια του δικαίου της ΕΕ και του εθνικού δικαίου.

Για το ιστορικό της υπόθεσης διαβάστε: Κομισιόν: Παραπέμπει την Πολωνία στο ΔΕΕ για το πειθαρχικό καθεστώς των δικαστών

Δείτε επίσης την επιστολή στήριξης που απέστειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος προς τους Πολωνούς συναδέλφους.

Παρά τις αποφάσεις, το πειθαρχικό τμήμα εξακολουθεί να λειτουργεί, δημιουργώντας κίνδυνο ανεπανόρθωτων ζημιών για τους Πολωνούς δικαστές. Το αίτημα αυτό δεν συνδέεται με το νέο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του νόμου για τον οργανισμό των τακτικών δικαστηρίων, του νόμου για το ανώτατο δικαστήριο και ορισμένων άλλων πράξεων, επί του παρόντος στη νομοθετική διαδικασία, επί των οποίων η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δηλώνει πως παραμένει έτοιμη να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο βασισμένο στη δικαιοσύνη και τον σεβασμό με τις πολωνικές αρχές για την επίλυση των προβλημάτων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Δελτίο Τύπου Eυρωπαϊκής Επιτροπής / Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,