Απορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για την αναστολή ασύλου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ελληνικής ιστοσελίδας dikastiko.gr το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέρριψε αίτημα Σύρων υπηκόων για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ελλάδας σχετικά με το θέμα της αναστολής ασύλου (για έναν μήνα) για όσους εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η απόφαση ελήφθη, με την προσφυγή Σύρων υπηκόων μέσω Τούρκου δικηγόρου, στο ΕΔΔΑ, ζητώντας προστασία από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για λόγους εθνικής ασφάλειας να αναστείλει για όλους τη διαδικασία ασύλου. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν από το δικαστήριο να λάβει προσωρινά μέτρα κατά της Ελλάδας θεωρώντας παράνομη την απόφασή της.

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση, η ελληνική κυβέρνηση επεσήμανε ότι «στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συλλογική και οργανωμένη από ξένο κράτος μετακίνηση πληθυσμών για την εξυπηρέτηση διπλωματικών στόχων κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας. Είναι προφανές ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατέψει την ακεραιότητά του και η κυβέρνηση θα το τηρήσει απολύτως έως ότου αποκατασταθεί η συνήθης κατάσταση στα σύνορα της χώρας. Για τον λόγο αυτό η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είναι μέτρο απολύτως αναγκαίο και εύλογο και ερείδεται στο διεθνές δίκαιο».

Με πληροφορίες από dikastiko.gr

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,