ΥΠΟΙΚ: Κύπρος – Ελλάδα δίνουν μάχες για να αναναθεωρήσουν μια παρωχημένη Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το μεταναστευτικό

Σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδη σχετικά με το κόστος διαχείρισης του μεταναστευτικού και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, ανέφερε ότι η Κύπρος  μαζί με την Ελλάδα δίνουν εδώ και καιρό μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ουσία του προβλήματος, και για να αναναθεωρήσουν μια παρωχημένη Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία εναποθέτει το βάρος στις χώρες της πρώτης γραμμής.  Πριν λίγους μήνες, όπως αναφέρει στη δήλωση του ο Υπουργός, κατέθεσαν από κοινού και με τη  Βουλγαρία, επίσημη πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και ανακατανομών σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης.

Η ουσία του πολυσύνθετου αυτού προβλήματος είναι οι υπέρμετρες συνεχιζόμενες ροές οι οποίες αποτελούν μια ασύμμετρη απειλή, σύμφωνα με τον Υπουργό. “Παρά τα όποια μέτρα εσωτερικής διαχείρισης τα οποία λαμβάνονται, η παροχή οικονομικής βοήθειας, οι αντοχές της χώρας και της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί από τις μαζικές και απρογραμμάτιστες μετακινήσεις μεταναστών λόγω φυσικών περιορισμών στην αγορά εργασίας, στέγασης, και γενικά των δυνατοτήτων της κοινωνίας. Υπεραπλουστευμένες προσεγγίσεις που αγνοούν την πραγματικότητα, πρέπει να αποφεύγονται για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που ταλανίζει όλη την Ευρώπη, και το οποίο καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο για την Κύπρο λόγω της πληγής της τουρκικής κατοχής. Η Τουρκία, διαδραματίζοντας το ρόλο του διακινητή αποτελεί και την κύρια πηγή εισροής μεταναστών στην Κύπρο”, υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης.

Τονίζει επίσης ότι η Κύπρος διεκδίκησε και έλαβε κονδύλια από την ΕΕ και τα χρησιμοποιεί για εκατό συγκεκριμένες δράσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Δείτε αναλυτικά το σύνολο των δράσεων και των έργων που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού.

Print Friendly, PDF & Email