Κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, αποφασίστηκε η έκδοση διατάγματος για αντιμετώπιση του ζητήματος των υπερβολικών χρεώσεων των Τραπεζών.
Το Διάταγμα θα περιλαμβάνει τρία βασικά μέτρα για περιορισμό των υπερχρεώσεων:
- Την επιβολή πλαφόν στις ετήσιες χρεώσεις πάνω σε βασικές υπηρεσίες των Τραπεζών.
- Σε κάποιες υπηρεσίες δεν θα υπάρχει όριο για αριθμό πράξεων ενώ για κάποιες άλλες θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο το χρόνο, πάνω από το οποίο θα υπάρχουν χρεώσεις.
- Θα υπάρξουν μηδενικές χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ), ανάμεσα σε όλες τις Τράπεζες.
Τα μέτρα ανακοίνωσε ο Διοικητής της ΚΤ, σημειώνοντας πως όλα είναι αποτέλεσμα της μελέτης που διεξήγαγαν και τα οποία παρουσίασαν στον Υπουργό Οικονομικών. Από την πλευρά του, ο κ. Πετρίδης μιλώντας εντός της Επιτροπής είπε πως συμφωνούν με τη φιλοσοφία της μελέτης, θα ακολουθήσει εντός των ημερών διαβούλευση με τις Τράπεζες και εντός μιας εβδομάδας θα προχωρήσει στην έκδοση του Διατάγματος.
Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, ο Πρόεδρος της, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε πως αυτή ήταν η 3η φορά που συζητήθηκε το θέμα των υπερβολικών χρεώσεων των τραπεζών και των τελών που οι πολίτες αναγκάζονται να καταβάλλουν στις συναλλαγές τους. Όπως είπε, στις προηγούμενες συνεδρίες είχε γίνει καταγραφή των χρεώσεων και είχε δεσμευτεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να ετοιμάσει μελέτη σχετικά με τις χρεώσεις στην Κύπρο αλλά και αυτές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τη σύγκριση των χρεώσεων με τους βασικούς μισθούς στην Κύπρο και το ενδεχόμενο να εκδοθεί Διάταγμα από τον Υπουργό Οικονομικών στη βάση συγκεκριμένης νομοθεσίας περί τελών.«Η Επιτροπή Θεσμών εκφράζοντας την κοινωνία των πολιτών, εκφράζοντας αυτούς που τους έστειλαν στο Κοινοβούλιο, και υιοθετώντας την άποψη τους ότι οι χρεώσεις είναι υπερβολικές και πως οι Τράπεζες παίζουν πάνω στη ράχη του φτωχού κόσμου, υιοθέτησε μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία σήμερα έρχεται να δώσει για πρώτη φορά στην Κύπρο, διατάγματα εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για να μπορέσουμε να φέρουμε την οικονομία εκεί που πρέπει να είναι», είπε, εκφράζοντας την ευαρέσκεια του για την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως πλήττονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και οι ίδιοι οι πολίτες από τις υπερχρεώσεις των Τραπεζών. Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως θα πρέπει να εξεταστεί το ποιος εποπτεύει την εφαρμογή του Διατάγματος που θα εκδώσει ο Υπουργός Οικονομικών και το διάστημα που αυτό θα διαρκέσει. Εξέφρασε τέλος την ευχή, πως όλα αυτά, θα τα διευκρινίσει ο Υπουργός Οικονομικών την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι δεν θεωρεί πως η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων για δραστική αντιμετώπιση των υπερχρεώσεων των Τραπεζών. Είπε πως πριν από αρκετούς μήνες έγιναν δηλώσεις από Βουλευτές του κόμματος της Κυβέρνησης αλλά και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ γεμάτες θυμό, επίκριση και απειλές προς τις Τράπεζες γιατί υπήρξαν και διαπιστώθηκαν υπερβολικές χρεώσεις ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τραπεζών. Ανέφερε πως έχουν περάσει 5 μήνες από εκείνες τις επικριτικές δηλώσεις και ακόμα η Κυβέρνηση με την Κεντρική Τράπεζα μελετούν το θέμα του διατάγματος. Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του γιατί αυτά τα μέτρα αφορούν ορισμένο αριθμό καταναλωτών και θα έχουν πολύ μικρή επίπτωση πάνω στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, οι οποίες αποκλείονται εξολοκλήρου, είτε αυτές είναι μικρές είτε μικρομεσαίες.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ