“Κόλλησαν” οι ανακλήσεις διαβατηρίων – Yπάρχει κενό στο νόμο;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Φ” και αφορά το επίμαχο θέμα των πολιτογραφήσεων, βάσει νομοθεσίας δεν μπορούν να ανακαλέσουν στην παρούσα φάση τα κυπριακά διαβατήρια που δόθηκαν σε εικοσιέξι ξένους επενδυτές.

Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την ανάκληση των διαβατηρίων στις αρχές Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ως εξέλιξη του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει με Μαλαισιανό επενδυτή.

Διαβάστε περισσότερα:

Το κενό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα εντοπίζεται στο νόμο «Ο Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμος του 2002 141(I)/2002 και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 113 το οποίο προβλέπει τη στέρηση της ιδιότητας του πολίτη.  Το νομικό ζήτημα που προκύπτει είναι πως το άρθρο 111Α που αφορά τις περιπτώσεις παραχώρησης διαβατηρίου έναντι επένδυσης δεν περιλαμβάνεται στο άρθρο 113 που προβλέπει τη στέρηση της κυπριακής υπηκοότητας. Υποστηρίζεται επίσης, πως επίκειται σύντομα συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και Δικαιοσύνης με τον Γενικό Εισαγγελέα, για να αποφασιστεί εαν θα γίνει τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να καλύπτει και τις περιπτώσεις πολιτογράφησης μέσω επένδυσης .

Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή 31 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε η Ειδική Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή:Διαδικασία κατ΄Εξαίρεση Πολιτογράφησης Αλλοδαπών Επενδυτών“.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,