Χ. Χριστοφή: Η απόφαση ακύρωσης διορισμού του Εφόρου Φορολογίας θα δημιουργήσει ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις

O δικηγόρος Χριστόφορος Χριστοφή, σε άρθρο του με τίτλο “Η ακύρωση του διορισμού του Εφόρου Φορολογίας και φτου και απ’ την αρχή”, σχολίαζει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που έκρινε ως αντισυνταγματικό το διορισμό του Γ. Τσαγγάρη στη θέση του Εφόρου Φορολογίας.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση, έχει καιρό που θέλω να κάνω ένα σύντομο σχόλιο για τις συνέπειες του τρόπου που εφαρμόζεται το διοικητικό δίκαιο στη Κύπρο γενικότερα. Το σχόλιο μου δεν αφορά το σκεπτικό της απόφαση του δικαστηρίου αλλά θέμα πολιτικής. Όπως είναι αναμενόμενο η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις. Είναι η δεύτερη φορά που ο διορισμός του Εφόρου Φορολογίας ακυρώνεται από το Δικαστήριο και κάθε φορά οι συνέπειες στην ομαλή λειτουργία και συνέχεια των αποφάσεων του κράτους είναι τεράστιες”, αναφέρει συγκεκριμένα.

Διαβάστε την απόφαση

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφή, η ακύρωση του διορισμού του Εφόρου Φορολογία σημαίνει ότι:

(α) όλες οι προσφυγές που εκκρεμούν κατά αποφάσεων του Εφόρου Φορολογίας στα διοικητικά δικαστήρια κατά πάσα πιθανότητα θα επιτύχουν στη βάση του ότι ο αρχικός διορισμός του, ήταν αντισυνταγματικός. Άρα ακυρώνονται διοικητικές πράξεις που πρέπει να επαναληφθούν και η Δημοκρατία θα καταβάλει τα δικαστικά έξοδα.

(β) όλες οι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί και των οποίων δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία για προσβολή τους στο διοικητικό δικαστήριο, θα μπορούν να προσβληθούν και να ακυρωθούν στη πιο πάνω βάση.

“Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μία απότομη διακοπή στη κανονική ροή των πράγματών, σε ότι αφορά τον νευραλγικό τομέα της φορολογίας…. Δεν ξέρω αν έχει υπολογίσει κανένας το κόστος στα δημόσια οικονομικά κάθε φορά που έχουμε τέτοιες εξελίξεις αλλά είναι βέβαιο ότι είναι τεράστιο. Εκείνο που με ενοχλεί είναι ότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι λόγοι ακύρωσης δεν έχουν σχέση με τις ικανότητες και εργασία που επιτελεί κάποιος αλλά γίνεται για τυπικούς λόγους. Αυτό είναι στρέβλωση που οφείλουμε να διορθώσουμε”, καταλήγει το άρθρο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο lawyer.com.cy

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,