Γ. Σαββίδης: Yπάρχει πρόβλημα κουλτούρας όσον αφορά την οδική συνείδηση γι’ αυτό και αυξήθηκαν οι ποινές

Επτά νομοσχέδια και ένας κανονισμός για την οδική ασφάλεια είναι έτοιμα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψη ευρείας διάρκειας για την Οδική ασφάλεια, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργο Σαββίδη, οι αποφάσεις που λήφθηκαν:

  • Aυξημένη παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους
  • Aύξηση ελέγχων νάρκοτεστ και αλκοτέστ
  • Eκστρατείες διαφώτισης για βελτίωση της οδικής συνείδησης των οδηγών και για ευαισθητοποίηση σε σχέση με τις οδικές παραβάσεις και ειδικότερα τη μη στάθμευση σε πεζοδρόμια και σε χώρους ΑμεΑ
  • Μεγαλύτερος αριθμός συμβατικών οχημάτων για αστυνόμευση του αστικού και υπεραστικού δικτύου

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η σύσκεψη συγκλήθηκε ως αποτέλεσμα της σοβαρής ανησυχίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα των τροχαίων παραβάσεων και των άδικων θανάτων που παρατηρούνται στην άσφαλτο. Ανέφερε ακόμη πως κατά τη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τόσο των συναρμόδιων με την οδική ασφάλεια Υπουργείων όσο και διαφόρων φορέων και Τμημάτων των Υπουργείων, ως προς το τι θα μπορούσε να γίνει και τι γίνεται για να περιοριστούν οι άδικοι θάνατοι και οι σοβαρές συγκρούσεις στην άσφαλτο. «Συζητήσαμε το πρόβλημα της κουλτούρας που υπάρχει, η οποία πιστεύω ότι δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα στους οδηγούς μας», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.

Σε σχέση με το θέμα της αύξησης των ποινών για τροχαίες παραβάσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σημείωσε πως η συζήτηση των επτά νομοσχεδίων και του ενός Κανονισμού ολοκληρώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση εντός μερικών εβδομάδων, ίσως κι εντός Μαρτίου. «Αυτές οι ποινές είναι ένας κατασταλτικός παράγοντας που εκτιμώ πως θα βοηθήσει στον περιορισμό των δυστυχημάτων και των οδικών συγκρούσεων.»

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε ακόμη στη Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών, στην οποία θα παρευρίσκονται οδηγοί των οποίων στερείται το δικαίωμα οδήγησης ή θέλουν να μειώσουν τους βαθμούς ποινής τους, ενώ η Σχολή θα είναι υποχρεωτική σε κάποιες περιπτώσεις. «Είμαστε στο στάδιο της υλοποίησής της, έχουμε την έκθεση των εμπειρογνωμόνων και τώρα θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση και τη λήψη μέτρων. Επίσης, θα γίνουν διαφημιστικές εκστρατείες σε συνεννόηση με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για να μεταφέρουμε το μήνυμα της αναγκαιότητας για καλύτερη οδική συνείδηση», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Εξερχόμενος της σύσκεψης ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Μεταφορών:

  • Δημιουργία μιας διαδικτυακής  εφαρμογής την οποία οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν με τα διάφορα προβληματικά σημεία του οδικού δικτύου και τα σημεία που συμβαίνουν δυστυχήματα. 
  • Το  Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα συνεχίσει την πολιτική αναστολής των αδειών οδήγησης των επικίνδυνων οδηγών. 
  • Αύξηση του βαθμού δυσκολίας των εξετάσεων για απόκτηση άδειας οδήγησης.
  • Το θεωρητικό κομμάτι απόκτησης της άδειας οδήγησης θα υλοποιείται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  • Θα προωθηθεί αλλαγή στην Νομοθεσία βάσει της οποίας ο εξεταζόμενος θα πρέπει να παρακολουθήσει συγκεκριμένο αριθμό υποχρεωτικών μαθημάτων πριν να ξεκινήσει την πρακτική εξέταση. 
  • Εισαγωγή ενός νέου θεσμού, του «Πρεσβευτής της Οδικής Ασφάλειας».  Ο τίτλος αυτός θα απονέμεται σε προσωπικότητες που θα μεταβαίνουν σε διάφορες εκδηλώσεις με απώτερο σκοπό την προώθηση θεμάτων οδικής ασφάλειας.

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,