Ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αναταραχή από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων

Ανησυχία εκφράζει η UNFICYP για τη συνεχιζόμενη αναταραχή που προκλήθηκε μετά την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων κατά μήκος της νεκρής ζώνης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η UNFICYP,
ο ΟΗΕ στηρίζει όλα τα αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε δυνητικής έκτακτης κατάστασης που αφορά τη δημόσια υγεία, όμως είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να συντονίσουν τη δράση τους, τονίζοντας ότι η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 επέτρεψε στους Κύπριους την ελεύθερη διακίνηση σε όλο το νησί, συμβάλλοντας έτσι στην επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες και διευκολύνοντας την επαφή και την αλληλεπίδραση για όσους επιθυμούν να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας.

Παραμένει σημαντικό, οι πλευρές να διατηρήσουν το διάλογο και τον συντονισμό που επέδειξαν, συμφωνώντας αμοιβαία με το άνοιγμα των σημείων διέλευσης, τα οποία αποτέλεσαν ένα σημαντικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων κατά τα τελευταία 17 χρόνια, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Σχετικά με την ερώτηση Niyazi Kizilyürek και Γιώργου Γεωργίου προς την Επιτροπή

Από πλευράς του Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδη σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε όξυνση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Έχουμε πάρει μια απόφαση η οποία εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα, εδράζεται στη σύνθεση του πληθυσμού. Έχουμε υπομείνει πολλά τα οποία συμβαίνουν σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, π.χ. τα παράπονα πως τάχα επιδιώξαμε να ταυτοποιούμε τους διερχόμενους από τα οδοφράγματα. Είναι κάτι το οποίο οι ίδιοι εφαρμόζουν από τότε που επέτρεψαν, που ήραν τους περιορισμούς στη διακίνηση» , ανέφερε ο Πρόεδρος.

Τόνισε επίσης, ότι δε θα δεχθεί δηλώσεις του τύπου ότι τα μέτρα έχουν ληφθεί είς βάρος της μιας ή της άλλης κοινότητας. Όπως είπε «δεν έχουν αρθεί οι λόγοι που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί σε κάποια από τα οδοφράγματα για να γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος και μόνο. Δεν αποκλείουμε τον οποιονδήποτε να μεταβεί. Υπάρχουν πέντε εν συνόλω οδοφράγματα ανοικτά. Εκείνος που ζήτησε τη διάνοιξη και άλλων ήμουν εγώ. Ας απαντήσει ο κ. Ακκιντζί γιατί δεν άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη ή του Πυροϊου και ας μην ξεχνούμε ότι μόλις πρόσφατα άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας», είπε συγκεκριμένα.

Με πληροφορίες από Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,