Βαλάντω Ψωμά : «Στόχος μας είναι να κερδίσουμε πίσω τον σεβασμό του επαγγέλματός μας»

Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κας. Βαλάντως Ψωμά:

Τι σπουδές έχετε κάνει και σε ποια πανεπιστήμια;

Είμαι κάτοχος πτυχίου LLB από το Manchester Metropolitan University καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού LLM in International Commercial Law από το University of Salford.  Πρόσφατα απέκτησα επίσης μεταπτυχιακό με κατεύθυνση την Ποινική Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Από πότε ασκείτε το δικηγορικό επάγγελμα;

Ασκώ την μάχιμη δικηγορία από το έτος 2016.

Σε ποιο γραφείο είστε και ποιος ο ρόλος σας, είδος υποθέσεων που χειρίζεστε; 

Εργάζομαι ως υπάλληλος στο Δικηγορικό Γραφείο Βίκτωρ Φ. Ακάμας Δ.Ε.Π.Ε. Κατά την διάρκεια των τεσσάρων ετών που ασκώ την δικηγορία ασχολήθηκα γενικότερα με υποθέσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της δικηγορίας και ασχολούμαι σήμερα κυρίως με υποθέσεις ποινικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γιατί αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα;

Ο λόγος που αποφάσισα να υποβάλω υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του κ. Λάρη Βραχίμη – Σύγχρονη Δικηγορία είναι κυρίως η εμπιστοσύνη μου προς το πρόσωπό του καθώς επίσης και για να μπορώ να έχω άμεση εμπλοκή στα ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους εδώ και πάρα πολλά χρόνια και να προσφέρω την βοήθειά μου ως προς την επίλυση τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η μαχόμενη δικηγορία ήταν το όνειρο που είχα από μικρή. Κάνοντας τα πρώτα μου βήματα στον χώρο των Δικαστηρίων άρχισα να αντιλαμβάνομαι μετά λύπης μου ότι η μαχόμενη δικηγορία δεν ήταν αυτό που φανταζόμουν καθώς το σύστημα δικαιοσύνης στην Κύπρο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ο άνθρωπος κοντά στον οποίο έκανα τα πρώτα μου βήματα αντιλήφθηκε αμέσως την κλίση και την αγάπη μου για την μαχόμενη δικηγορία. Μου είπε κάποτε ότι «πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν στο χώρο των Δικαστηρίων, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που αντέχουν και παραμένουν». Τότε δεν αντιλαμβανόμουν τον λόγο, τώρα όμως ξέρω. Όντας νεαρή δικηγόρος που ασκεί την μαχόμενη δικηγορία ήρθα αντιμέτωπη με ένα σύστημα που μπάζει από παντού και οδηγείται στην κατάρρευση.

Ασκώ την δικηγορία από το έτος 2016 και δεν έχει περάσει μέρα που να μην έρθω σε επαφή με τον χώρο των Δικαστηρίων και την λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης μας. Παλεύω στην πρώτη γραμμή και γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι το σύστημα έμεινε στάσιμο εδώ και δεκαετίες. Μπορώ να καταλάβω την στροφή πολλών νεαρών δικηγόρων που κάνουν το ξεκίνημά τους στον χώρο των Δικαστηρίων να εγκαταλείψουν την μαχόμενη δικηγορία και κάποιοι από αυτούς ακόμα και το επάγγελμα γενικότερα καθότι είναι αδιανόητο να καλούμαστε να ασκούμε το επάγγελμα μας κάτω από τέτοιες απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.

Είναι με πολύ μεγάλη χαρά λοιπόν που συνειδητοποιώ φέτος με τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας ότι οι δικηγόροι έχουν πλέον φωνή και απαιτούν να ακουστεί. Είναι τιμή μου να είμαι και εγώ υποψήφιο μέλος στις εν λόγω εκλογές και είμαι έτοιμη να συνδράμω στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν έτσι ώστε να μην επέλθει άλλη γενιά δικηγόρων που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το όνειρό τους.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση εκλογής; 

Οι προτεραιότητες μας σε περίπτωση εκλογής και οι προτεινόμενες λύσεις των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κόσμος παρουσιάζονται στις 20 + 1 προτάσεις που δημοσιεύθηκαν.

Καλούμε όλους τους δικηγόρους να μας στηρίξουν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, την 29η Σεπτεμβρίου 2020.

Στόχος μας είναι να κερδίσουμε πίσω τον σεβασμό του επαγγέλματός μας και να πετύχουμε τις αλλαγές που απαιτείται να γίνουν και θα το πράξουμε.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,