Με συλλογική δουλειά θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία μεταξύ δικαστών, δικηγόρων και πολιτών.
O δικηγόρος Δρ Πανίκος Κουρίδης, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, τονίζει σε συνέντευξή του στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ότι ο λόγος που έλαβε αυτή την απόφαση ήταν η επιθυμία του για συμβολή στην προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση της ποιότητας της απονομής της δικαιοσύνης. Επισημαίνει επίσης, ότι έχει καθαρές προτάσεις για την ενίσχυση του έργου της μεταρρύθμισης και με τη δύναμη της φειδούς και τη συνεργασία θα συμβάλει στην επίλυση πολλών προβλημάτων. Στη συνέντευξή του, εστιάζει κυρίως στα προβλήματα των δικηγόρων της Πάφου και θεωρεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην μείωση της επαγγελματικής ύλης, γεγονός το οποίο αναγκάζει τους νεαρούς δικηγόρους να ψάχνουν εργασία σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία άλλων επαρχιών ή ακόμη και στο εξωτερικό. Τέλος, υποστηρίζει το έργο της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης στο βαθμό που δεν θα επηρεάζει τα προσωπικά δεδομένα και θεωρεί ότι με την ολοκλήρωση του θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τους δικηγόρους που είναι ήδη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.
Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη:
1. Θα θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ακολουθήσετε το δικηγορικό επάγγελμα και με ποιο τομέα υποθέσεων ασχοληθήκατε περισσότερο;
Γεννήθηκα στην κοινότητα Χλώρακα της επαρχίας Πάφου τον μήνα Αύγουστο του 1958. Φοίτησα στο Δημοτικό Σχολείο Χλώρακας και μετά στο Γυμνάσιο και Α΄ Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ στην Πάφο. Από το 1976 μέχρι το 1978 υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία και το Σεπτέμβριο του 1978 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Γερμανία με κρατική υποτροφία. Ήδη από την φοίτηση μου κατά την διάρκεια των γυμνασιακών μου σπουδών άρχισα να ασχολούμαι με τo κεφάλαιο της δικαιοσύνης, αφού πάντοτε ήθελα να μην αδικείτε κανένας σε όλες τις διαφορές που προέκυπταν μεταξύ μας ως νέοι άνθρωποι. Στη συνέχεια αποπεράτωσα τη διδακτορική μου διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Λειψίας σε θέματα Συνταγματικού και Διεθνούς Δικαίου. Εργάσθηκα στο Πανεπιστήμιο για περίπου 18 μήνες και τον Αύγουστο του 1988 επέστρεψα στην Κύπρο. Αφού ολοκλήρωσα την άσκηση μου σε δικηγορικό γραφείο στην Πάφο και είχα εξασφαλίσει την άδεια άσκησης του επαγγέλματος δικηγόρου εργάσθηκα σε δικηγορικό γραφείο στην Πάφο και ασχολήθηκα με διάφορες υποθέσεις, αστικές και ποινικές σε διάφορα δικαστήρια της Κύπρου, καθώς επίσης σε υποθέσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου.
Από το 1995 έχω το δικό μου γραφείο, στο οποίο εργάζονται και άλλοι δικηγόροι – συνάδελφοι. Το γραφείο μας ασχολείται με διάφορες μορφές υποθέσεων και έχουμε αρκετές εμπειρίες σε θέματα τραπεζικού δικαίου, οικογενειακού δικαίου, εμπορικού δικαίου, θέματα ενοικιοστασίου, αστικών αδικημάτων, κληρονομικού δικαίου και εγγραφής και διαχείρισης εταιρειών. Έχω εκπροσωπήσει αρκετούς πελάτες μου σε αρκετές αστικές υποθέσεις, τόσο στην Πάφο, όσο και στα υπόλοιπα δικαστήρια της Κύπρου, καθώς επίσης αρκετούς κατηγορούμενους και παραπονούμενους σε διάφορες ποινικές υποθέσεις ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων της Κύπρου και ενώπιον Κακουργιοδικείων.
2. Πως λάβατε την απόφαση να διεκδικήσετε την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου;
Μετά από έντονο προβληματισμό σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας απονομής της δικαιοσύνης, αφού δική μου επιθυμία είναι να βάλω και το δικό μου λιθαράκι σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, αποφάσισα να διεκδικήσω την θέση του Προέδρου του Τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου.
Από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα είχα ασχοληθεί και/ή ασχολούμαι με θέματα και/ή προβλήματα, τα οποία απασχολούν τη δική μας κοινωνία και στην συνέχεια ως δικηγόρος επίσης με προβλήματα της δικής μας επαγγελματικής ομάδας.Το 2001 ήμουν υποψήφιος βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Πάφου και έχω γράψει αρκετά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς επίσης στο προσωπικό μου λογαριασμό Facebook σε σχέση με τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, ειδικότερα, τόσο από συνταγματικής άποψης, όσο και από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου.
Η συνεχής διεκδίκηση για επίλυση προβλημάτων, στηριζόμενη σε σωστά επιχειρήματα και εστιαζόμενη στις εκάστοτε τρέχουσες καταστάσεις, μου έγινε βίωμα ζωής, και προσπαθώ σε συνεργασία με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν γνώση του αντικειμένου, να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων, μικρών και/ή μεγάλων, πάντοτε με την δύναμη της φειδούς και της σωστής επιχειρηματολογίας. Τα συνεχή προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η επαγγελματική μας ομάδα, καθώς επίσης η απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλει μεταρρυθμίσεις και να αναβαθμίσει τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, ήταν τα κίνητρα, τα οποία με ώθησαν να διεκδικήσω την Θέση του Προέδρου του Τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, ούτως ώστε σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια, η οποία απαιτείται, για την αναβάθμιση της ποιότητας απονομής της δικαιοσύνης.
3. Ποιες δυσκολίες ή εμπόδια αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι της Πάφου; Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση τους;
Τόσο οι δικηγόροι της Πάφου, όσο επίσης όλοι οι δικηγόροι παγκύπρια, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα και είναι η ώρα που χρειάζονται αποφάσεις και τομές. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο την Νομική Υπηρεσία της Κύπρου και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, προσπαθούν να επιφέρουν αλλαγές στην αναβάθμιση και βελτίωση του τρόπου απονομής της Δικαιοσύνης.
Μερικά από αυτά τα μέτρα, για τα οποία έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί λύσεις είναι, τα πιο κάτω:
(α) Η ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, διορισμός επιπρόσθετων δικαστών για βελτίωση του χρόνου καθώς επίσης η προσπάθεια που γίνεται για εισαγωγή νέων μέτρων και/ή διαδικασιών κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας (π.χ. Οπτικογραφήσεις κλπ).
(β) Εισαγωγή της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και
(γ) Δημιουργία επιπρόσθετων Δικαστηρίων (Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Εφετείου και Εμπορικού Δικαστηρίου κ.α.)
Σίγουρα υπάρχουν τα τοπικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο εκάστοτε Τοπικός Δικηγορικός Σύλλογος, όπως στην περίπτωση της επαρχίας μας, για τα οποία απαιτούνται κατά την άποψη μου οι πιο κάτω βελτιώσεις:
- Διορισμός επιπρόσθετων Στενογράφων / Δακτυλογράφων / Στενοτυπιστριών, για ταχεία εξυπηρέτηση των Δικαστών και Δικηγόρων κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας
- Αύξηση της επαγγελματικής ύλης όλων των δικηγόρων από Δημόσιους Οργανισμούς, Ημικρατικούς Οργανισμούς, Δήμους, Κοινότητες, Εφορείες, κλπ.
- Παροχή βοήθειας και αύξηση επαγγελματικής ύλης στους νέους δικηγόρους, με ανάθεση υποθέσεων από τους Δήμους, Κοινοτικά Συμβούλια, Εφορείες κλπ.
- Δημιουργία Νέων Τμημάτων στα εκάστοτε Γραφεία του Πολίτη σε κάθε επαρχία για καταχώρηση εγγράφων σε σχέση με θέματα Εφόρου Εταιρειών, Πιστοποίηση Εγγράφων (Apostille) κλπ.
- Καταχώρηση δικαστικών εγγράφων (π.χ. Εφέσεις, / Περιγράμματα Εφέσεων, Αιτήσεις, Προσφυγές στο Ε. Δ. Πάφου, αντί να χρειάζεται να μεταβαίνει στην Λευκωσία ο δικηγόρος της Πάφου για την καταχώρηση αυτών των εγγράφων.
- Άμεση επίλυση του προβλήματος Ταμείου Συντάξεως των Δικηγόρων
- Άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και τροποποίηση των Πολιτικών Θεσμών και Νομοθεσίας για θέματα, στα οποία απαιτείται η άμεση τροποποίηση τους, και
- Περισσότερη εμπλοκή των δικηγόρων σε θέματα νέας ψήφισης νομοθεσίας και/ή κατά το στάδιο της συζήτησης των νέων νομοσχεδίων στην Βουλή και όχι μόνο.
Οι λύσεις, για τα πιο πάνω προβλήματα, τα οποία δεν είναι και τα μοναδικά, απαιτούν τη συνεργασία όλων των φορέων και/ή παραγόντων, οι οποίοι έχουν σχέση με το αντικείμενο και απαιτείται συνεργασία και συντονισμός μεταξύ όλων. Κατά συνέπεια δική μου πρόθεση είναι σε συνεργασία με όλα τα μέλη του Συμβουλίου και όχι μόνο, αλλά και με όλους τους συναδέλφους, να προσπαθήσουμε να φέρουμε λύσεις και να επιλύσουμε προβλήματα, τα οποία διαιωνίζονται και δεν έχουν επιλυθεί δυστυχώς μέχρι και σήμερα. Αυτή η προσπάθεια είναι συλλογική και πρόθεση μου είναι να εργαστώ, όσο είναι εφικτό και δυνατό, και συλλογικά να δώσουμε καθαρές λύσεις, χωρίς εάν και εφόσον.
4. Αρκετοί δικηγόροι με καταγωγή από την Πάφο, μετακομίζουν στη Λευκωσία για αναζήτηση εργασίας και επαγγελματική ανέλιξη. Ποιες συνέπειες έχει αυτό για την εξέλιξη του δικηγορικού επαγγέλματος στην Πάφο και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Είναι γεγονός, ότι μερικοί συνάδελφοι προσπαθούν να βρουν καλύτερες ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματικής ανέλιξης. Η Πάφος, είτε το θέλει είτε όχι, αποτελεί μια μικρή επαρχία της γεωγραφικής επικράτειας της Κύπρου. Το είδος και ο αριθμός των υποθέσεων είναι κατά κάποιο τρόπο μειωμένο σε σχέση με τις μεγαλύτερες επαρχίες, όπως η Λευκωσία ως πρωτεύουσα και η Λεμεσός ως μια μεγάλη εμπορική πόλη. Τα τελευταία γεγονότα, η οικονομική κρίση του 2013 καθώς επίσης η νέα πανδημία του Κορωνοϊού COVID 19, έχουν αναγκάσει νέους συναδέλφους, να ψάχνουν για μεγαλύτερα γραφεία σε άλλες επαρχίες ή ακόμα και/ή να μετακομίσουν στο εξωτερικό για καλύτερες ημέρες. Κατά συνέπεια πρέπει να γίνει μια στοχευμένη προσπάθεια, ούτως ώστε να αυξηθεί η επαγγελματική ύλη, η οποία μπορεί να δοθεί από τις διάφορες Κρατικές Υπηρεσίες και όχι μόνον, ούτως ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους συναδέλφους στην επαρχία μας και να μην αναγκάζονται να ψάχνουν επαγγελματική στέγη και/ή ανέλιξη σε άλλες επαρχίες και/ή σε ξένες χώρες. Χρειάζεται σωστός συντονισμός και μεθοδικότητα, ούτως ώστε να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες και νέους τρόπους για την βελτίωση και αύξηση της επαγγελματικής ύλης.
5. Με ποιους τρόπους μπορεί ο ΔΣΠ να συμβάλει ενεργά στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης; Εσείς συμφωνείτε με το έργο της μεταρρύθμισης, όπως παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση;
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου σε συνεργασία με τους άλλους Τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά και σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση και μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο. Με καθαρές προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν με όλα τα μέλη του εκάστοτε Τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, μπορούμε να ενισχύσουμε το έργο, το οποίο έχει ήδη τροχιοδρομηθεί από την Κυβέρνηση και το οποίο ευρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά το οποίο φυσικά επιδέχεται κατά την άποψη μου ακόμη τροποποιήσεις και/ή νέες ουσιαστικές εποικοδομητικές προτάσεις. Είναι σε γνώση μου το περιεχόμενο όλων των νομοσχεδίων, τα οποία έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, την Νομική Υπηρεσία και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, αλλά είμαι της άποψης ότι το νέο Συμβούλιο του Τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, σε συνεργασία με τους άλλους Τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, μπορούν να δώσουν ουσιαστικές προτάσεις για επιμέρους τροποποιήσεις και/ή αλλαγές στα ήδη υφιστάμενα νομοσχέδια της Κυβέρνησης, τα οποία έχουν ήδη ετοιμαστεί και τα οποία ακόμη συζητούνται.
6. Θεωρείτε πως οι Τοπικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι θα πρέπει να αναπτύξουν πιο ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας μεταξύ τους; Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Έχω την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα να υπήρχε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων παγκύπρια, καθ΄ ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει και/ή τροχιοδρομήσει σε άμεσες λύσεις, αφού θα υπάρχει πιο μεγάλη πίεση προς τις αρμόδιες αρχές, χωρίς φυσικά να γίνεται προσπάθεια να χάσουν την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια τους οι εκάστοτε Τοπικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι. Αυτό θα μπορεί να εξασφαλισθεί με οργάνωση κοινών συναντήσεων για ανταλλαγή απόψεων, διοργάνωση κοινών σεμιναρίων και γιατί όχι δημιουργία Κοινής Επιτροπής για συζήτηση επιμέρους προβλημάτων, τα οποία απασχολούν όλους τους Τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους και/ή περισσότερο από ένα Τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο.
7. Πως μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία στον τομέα της δικαιοσύνης για την καλύτερη λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων;
Σε σχέση με την αξιοποίηση και την χρήση της τεχνολογίας πιστεύω ότι είναι καιρός πλέον να μπούμε δυναμικά στην άμεση χρήση της και αξιοποίηση της στον βαθμό που είναι εφικτό, χωρίς να γίνεται παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και να καθίσταται ανασταλτικός παράγοντας στην χρήση και εφαρμογή της. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, παράγοντας, ο οποίος θα επιφέρει νέες ευκαιρίες αναβάθμισης της ποιότητας της δικαιοσύνης καθώς επίσης στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να εκλείψουν τα παράπονα και οι δυσανασχετήσεις των πολιτών / πελατών μας. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και νέες προϋποθέσεις για όλους τους δικηγόρους και ειδικότερα στους νέους δικηγόρους, οι οποίοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.
8. Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταφέρετε προς τα μέλη του ΔΣΠ;
Το δικό μου μήνυμα προς όλους τους συναδέλφους δικηγόρους είναι ότι θα προσπαθήσω με συλλογική δουλειά και με συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του Τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, να επιφέρουμε λύσεις σε όσα περισσότερα προβλήματα απασχολούν την δική μας επαγγελματική ομάδα και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και προϋποθέσεις σε σχέση με την βελτίωση της άσκησης του επαγγέλματος μας από όλους τους δικηγόρους, νέους και παλαιότερους στο επάγγελμα, οι οποίοι θα νοιώθουν ότι εξασκούν το επάγγελμα τους, όπως το είχαν φανταστεί και όπως αυτοδικαίως αναμένεται από όλους τους πελάτες.
Επιπρόσθετα μαζί με τους Προέδρους των υπόλοιπων Τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων και του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, θα πρέπει να εγκύψουμε το συντομότερο δυνατό, στην επίλυση όλων των προβλημάτων, μικρών και/ή μεγάλων και μαζί με το Δικαστικό Σώμα, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μεταξύ Δικαστών, Δικηγόρων και Πολιτών. Η άσκηση του επαγγέλματος από εμένα πέραν των 30 χρόνων καθώς επίσης η καθημερινή μου επαφή, τόσο με το Δικαστήριο, όσο επίσης με όλους τους συναδέλφους, δημιουργεί το εχέγγυο για μια δημιουργική και παραγωγική ηγεσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου.