Λώρα Κούτρα: «Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο»

Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κας. Λώρας Κούτρα:

Τι σπουδές έχετε κάνει και σε ποια πανεπιστήμια;

Είμαι κάτοχος πτυχίου Νομικής LLB από το University of East Anglia. Είμαι επίσης κάτοχος πτυχίου Ρωσσικής γλώσσας και Ιστορίας της Ρωσίας από το Πανεπιστήμιο Lemonosov Moscow State University, ως και του ΙΜΧΑ Θεσσαλονίκης (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου) στην διδακτική και παράδοση Ρωσικής και Σέρβικης Γλώσσας.

Από πότε ασκείτε το δικηγορικό επάγγελμα;

Ασκώ την μάχιμη δικηγορία από το 2005.

Σε ποιο γραφείο είστε και ποιος ο ρόλος σας, είδος υποθέσεων που χειρίζεστε;

Είμαι συνέταιρος στο Δικηγορικό Γραφείο Δημήτρης Κούτρας & Σία, είμαι υπεύθυνη του Δικαστηριακού Τμήματος, και οργάνωσης του Γραφείου. Ασχολούμαι κυρίως με υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου, Αστικού, Εκκαθάρισης, Διάλυση Εταιρειών, Ποινικό Δίκαιο και Απαλλοτριώσεις.

Γιατί αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα;

Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα, έτσι ώστε να συνδράμω και να εμπλακώ στα πολλαπλά και τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι εδώ και δεκαετίες, τα οποία φαίνεται να έχουν γίνει εσφαλμένα ρουτίνα και να εκλαμβάνονται ως αυτονόητα και φυσιολογικά. Παρά το γεγονός ότι για την επίλυση των τόσων προβλημάτων εξυπακούεται κατανάλωση επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου, πιστεύω ακράδαντα ότι ήρθε ο καιρός να γίνουν τέτοιες θυσίες για το συμφέρον και την επαγγελματική πρόοδο όλων μας. Δεν υπάρχει ούτε άλλος χρόνος, ούτε ευκαιρία. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Αν θέλουμε να κερδίσουμε πίσω το σεβασμό που μας αξίζει και ως νομικοί και ως προσωπικότητες, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή.

Ασκώ την μαχόμενη δικηγορία τα τελευταία 15 χρόνια και δυστυχώς καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει αλλά θα ήταν και ψέμα να θεωρήσει κάποιος πως οι συνθήκες δεν έχουν χειροτερέψει κιόλας.

Η έκδηλη πτώση όσον αφορά τον αριθμό καταχωρήσεων αγωγών εν συγκρίση με τα προηγούμενα έτη, είναι αποτέλεσμα αλυσιδωτών προβλημάτων που για την επίλυση τους θα πρέπει να συγκεντρωθούμε αρχικά στην εξουδετέρωση της ρίζας του κακού και ακολούθως όλων των υπολοίπων, αφού χωρίς αμφιβολία οδηγούμαστε σε κατάρρευση.

Η λάσπη που έχει σκεπάσει τελευταία το όνομα της δικαιοσύνης δυστυχώς έχει συμπαρασύρει αδίκως ικανότατους και τίμιους συναδέλφους. Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα έχουν απογοητεύσει πολλούς νέους δικηγόρους τους οποίους πλέον δεν βλέπουμε στις αίθουσες και νιώθουν τυχεροί που απαλλάχθηκαν τέτοιων απαράδεκτων και τοξικών συνθηκών και της δικαστηριακής ανυπαρξίας. Τους λόγους αυτούς αναφέρουμε μέσα από τις θέσεις που στηρίζω μαζί με την ομάδα μου και τον υποψήφιο για Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας Λάρη Βραχίμη με 20 + 1 προτάσεις για μία σύγχρονη δικηγορία.

Ποιες οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εκλογή;

 Οι προτεραιότητες μου σε περίπτωση εκλογής θα είναι:

 • Άμεση επίλυση στην καθυστέρηση εκδίκασης υποθέσεων.
 • Εισαγωγή της πολυπόθητης ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
 • Επίλυση του προβλήματος στην καθυστέρηση καταλόγων εξόδων.
 • Αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της εκτέλεσης αποφάσεων.
 • Διαφύλαξη της βιωσιμότητας του Ταμείου Συντάξεως των Δικηγόρων.
 • Άμεση εκκίνηση στην επίλυση του κτηριακού προβλήματος.
 • Στην καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ Δικαστών και Δικηγόρων.
 • Νέους αναθεωρημένους και Σύγχρονους Θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας.
 • Δικαστική Μεταρρύθμιση.
 • Στήριξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων νεαρών δικηγόρων.
 • Πρόγραμμα εκπαιδεύσεως νέων δικηγόρων και επιμόρφωση δικηγόρων.
 • Εισαγωγή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
 • Ανασυγκρότηση λειτουργίας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
 • Στην διαφάνεια και συνεχόμενη ενημέρωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας προς όλους τους δικηγόρους.
 • Επέκταση δικηγορικής ύλης.
 • Διαφύλαξη της κατάκτησης του Cylaw.
Print Friendly, PDF & Email
Tags: , ,