Ηρακλής Αγαθοκλέους: «Oι φετινές εκλογές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία»

Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κ. Ηρακλή Αγαθοκλέους:

Τι σπουδές έχετε κάνει και σε ποια πανεπιστήμια;

Σπούδασα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Νομικής μεταξύ των ετών 2000-2004. Αφού συμπλήρωσα την άσκηση μου φοίτησα στο Northumbria University όπου απέκτησα το LLM Diploma (Commercial Law) το 2006.

Από πότε ασκείτε το δικηγορικό επάγγελμα;

Εργάζομαι ως αδειούχος δικηγόρος από το 2007 και ασχολούμαι κυρίως με την μάχιμη δικηγορία.

Σε ποιο γραφείο είστε και ποιος ο ρόλος σας, είδος υποθέσεων που χειρίζεστε;

Τον Ιούλιο του 2013 προχώρησα στην ίδρυση της Δικηγορικής Εταιρείας AGATHOKLEOUS- NEOPHYTOU & CO LLC  μαζί με τον συνεταίρο μου Σάββα Νεοφύτου. Χειρίζομαι υποθέσεις Δικαστηρίου όπως Πολιτικές Αγωγές, Ποινικές Υποθέσεις πάσης φύσεως , Υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου , Υποθέσεις Εργατικού Δικαίου, Υποθέσεις Ενοικιοστασίου καθώς και διάφορες άλλες εξωδικάστηριακές υποθέσεις όπως καταρτισμό νομικών εγγράφων, κατάρτιση συμφωνιών και άλλα.

Γιατί αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα;

Μετά από 13 χρόνια στην μάχιμη δικηγορία και την συμπλήρωση 2 θητειών στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού θεωρώ ότι σε περίπτωση εκλογής μου θα μπορώ να προσφέρω στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Στην απόφαση μου να προχωρήσω στην υποβολή της υποψηφιότητας μου έπαιξε καθοριστικό ρόλο και το γεγονός ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ στον συνδυασμό του συνάδελφου Θανάση Κορφιώτη αφού τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού μας με έχουν πείσει τόσο για το ήθος τους, όσο και για τις ικανότητες και την προθυμία τους να προσφέρουν κατά τρόπο θετικό και ωφέλιμο στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι με την πολυπόθητη (τουλάχιστον για τις υπόλοιπες επαρχίες εκτός της Λευκωσίας ) αλλαγή της υφιστάμενης αναχρονιστικής νομοθεσίας που προέβλεπε ότι η διαδικασία εκλογών για την ανάδειξη του Δ.Σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, οι φετινές εκλογές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους τους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται εκτός Λευκωσίας  να αυξήσουν την προσέλευση και το  ενδιαφέρον των συναδέλφων από όλες τις επαρχίες να ασχοληθούν με τα κοινά του κλάδου μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εκλογής;

Προτεραιότητα μου σε περίπτωση που συνάδελφοι μου με εκλέξουν στην θέση που διεκδικώ θα είναι να αφιερώσω χρόνο και να συνεργαστώ στον μέγιστο δυνατό βαθμό με τον  Πρόεδρο που θα εκλεγεί καθώς και με όλα τα υπόλοιπα μέλη κατά τρόπο παραγωγικό, με μοναδικό σκοπό  την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Δικηγόρων και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων ταλανίζουν σήμερα τον κλάδο μας.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η καθυστέρηση που παρατηρείται στην απονομή της Δικαιοσύνης και τα προβλήματα στην εκτέλεση των Δικαστικών αποφάσεων αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τον κόσμο, που βλέπει την νομική οδό δικαιολογημένα με επιφύλαξη και σκεπτικισμό.

Επίσης είναι η θέση μου ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργείας του Πειθαρχικού Συμβουλίου αφού οι όποιες καταγγελίες γίνονται θα πρέπει να αξιολογούνται σε πιο σύντομο διάστημα στην βάση ιεράρχησης του καταγγελλόμενου παραπτώματος ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν σοβαρά παραπτώματα που εκθέτουν και κατ’ επέκταση πλήττουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο μας και δημιουργούν κακή εικόνα προς τα έξω.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, θεωρώ ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί κατά τρόπο διεκδικητικό αλλά χωρίς αχρείαστες συγκρούσεις, η διατήρηση μιας στενής και αδιάκοπης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της Δικαιοσύνης όπως  το Δικαστικό Σώμα, την Βουλή και ιδιαίτερα την Επιτροπή Νομικών αυτής, τις Αστυνομικές Αρχές αλλά και το διοικητικό προσωπικό των Δικαστηρίων με μοναδικό σκοπό τον εντοπισμό και την όσο το δυνατό πιο δραστική και άμεση αντιμετώπιση των όποιων αδυναμιών και προβλημάτων ταλαιπωρούν σήμερα τον κλάδο μας.

Είναι η θέση μου ότι δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητα από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου τα σοβαρά προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι δικηγόροι στο ξεκίνημα τους, αφού η αυξημένη προσφορά κατά αντιστοιχία της υφιστάμενης ζήτησης στις θέσεις εργασίας έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις στις συνθήκες εργοδότησης με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργείται εκμετάλλευση των νέων δικηγόρων κατά τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν είναι επιθυμητός από κανένα υγιώς σκεπτόμενο συνάδελφο. Σίγουρα αυτό το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αλλά ο τελευταίος θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε να δοθούν  λύσεις που να αμβλύνουν αισθητά το πρόβλημα και να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργοδότησης στο εφαλτήριο της καριέρας κάθε νέου συναδέλφου.

Πέραν των πιο πάνω θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ την ανάγκη αναδιάρθρωσης  του  υφιστάμενου συστήματος λειτουργίας του Ταμείου Συντάξεως των Δικηγόρων ούτως ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων στην βάση αναλογιστικών μελετών.

Σε κάθε περίπτωση, έχω πλήρη επίγνωση  της αναγκαιότητας για σκληρή δουλεία ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη των πιο πάνω στόχων  έστω και στο ελάχιστο. Τέλος θα ήθελα έντιμα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους, ότι αν με τιμήσουν με την ψήφο τους και καταφέρω να εκλεγώ στο Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δεν πρόκειται να φεισθώ κόπων και χρόνου για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας του επαγγέλματος μας.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,