Δημήτρης Λοχίας: «Η διατήρηση του status quo θα είναι η καταστροφή μας»

Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κ. Δημήτρη Λοχία:

Τι σπουδές έχετε κάνει και σε ποια πανεπιστήμια;

Σπούδασα νομική στο Πανεπιστήμιο του Westminster στο Λονδίνο.

Από πότε ασκείτε το δικηγορικό επάγγελμα;

Το επάγγελμα του δικηγόρου το ασκώ από το 2014.

Σε ποιο γραφείο είστε και ποιος ο ρόλος σας, είδος υποθέσεων που χειρίζεστε;

Είμαι στο δικηγορικό γραφείο Ευάγγελος Χρ. Πουργουρίδης Δ.Ε.Π.Ε. Το γραφείο μας ασχολείται αποκλειστικά με δικαστηριακές υποθέσεις και συγκεκριμένα ποινικές υποθέσεις. Το είδος των υποθέσεων που χειρίζομαι εγώ είναι ποινικές υποθέσεις ενώπιον όλων των δικαστηρίων της Κύπρου αλλά και των δικαστηρίων των Βρετανικών Βάσεων.

Γιατί αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα;

Ο λόγος για τον οποίο υπέβαλα υποψηφιότητα είναι απλός. Θεωρώ πως όλοι οι δικηγόροι συμφωνούμε πως πρέπει να αλλάξουν πολλά, όχι μόνο στο επάγγελμα αλλά στο χώρο της δικαιοσύνης γενικότερα. Όλοι τα ξέρουμε και όλοι τα συζητάμε μεταξύ μας καθημερινά στους χώρους των δικαστηρίων και παραπέρα. Ωστόσο, ώσπου απλά μένουμε στα λόγια, δυστυχώς, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα. Πραγματικά πιστεύω πως οι επερχόμενες εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Το δικηγορικό επάγγελμα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ίσως το πιο κρίσιμο στη νομική ιστορία της Κύπρου.

Ο κόσμος δεν πάει δικαστήριο πλέον. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο θεσμό της δικαιοσύνης και αυτό έχει ήδη επηρεάσει δυσμενώς το επάγγελμα μας. Συγκεκριμένα, όλοι έχουμε δει τους αριθμούς των καταχωρημένων αγωγών να μειώνεται δραματικά. Ναι φέτος επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα στατιστικά η πανδημία, όμως η μειωτική αυτή τάση υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια. Θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα αυτό.

Άρα λοιπόν δεν ένιωθα καλά με τον εαυτό μου πρώτα απ’ όλα, να αναγνωρίζω αφενός όχι μόνο τα πιο πάνω αλλά και σωρεία άλλων προβλημάτων που ταλανίζουν το επάγγελμα μας και αφετέρου να κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια.

Διαβάζοντας δε τις θέσεις του Δρ. Χρίστου Κληρίδη, οι οποίες συνάδουν με τις δικές μου, αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφιος στην ομάδα που συγκρότησε. Πραγματικά πιστεύω πως η εκλογή του Δρ. Κληρίδη και της ομάδας μας, θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές. Η διατήρηση του status quo θα είναι η καταστροφή μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εκλογής;

Οι προτεραιότητες όχι μόνο εμένα αλλά ολόκληρης της ομάδας του Δρ. Κληρίδη είναι πολλές.

Πρώτο και κύριο, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των δικηγόρων. Νομίζω πως τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μια ρήξη εμπιστοσύνης και επικοινωνίας μεταξύ του Συμβουλίου του ΠΔΣ και των μελών του. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί.

Πώς διορθώνεται; Κατά την άποψη μου μέσω επικοινωνίας. Ο ΠΔΣ θα πρέπει να επικοινωνεί με τα μέλη του συχνά. Θα πρέπει ο δικηγόρος να τον νιώθει δίπλα του. Είναι ο εκπρόσωπος μας. Η συνεχής επικοινωνία, μέσω π.χ. λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή της ιστοσελίδας του ΠΔΣ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή ενημέρωση του δικηγορικού κόσμου. Προσωπικά, προτιμώ το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, διότι έχεις την ευκαιρία να δεις και τα σχόλια των δικηγόρων. Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή, θα γίνεται πραγματικός διάλογος.

Η επικοινωνία αυτή βέβαια, οδηγεί και στη διαφάνεια. Αν ξέρει ο δικηγόρος τι κάνει για λογαριασμό του ο ΠΔΣ, τότε φυσικά μπορεί και να κρίνει τις ενέργειες του. Διαφάνεια και λογοδοσία προς τα μέλη του.

Επίσης, βασική προτεραιότητα μου είναι να συνδράμω αποτελεσματικά στο έργο του ΠΔΣ. Το Συμβούλιο του ΠΔΣ θα πρέπει να είναι συμβούλιο. Δεν είναι ο πρόεδρος μόνος και οι υπόλοιποι κομπάρσοι. Θα πρέπει να είναι ομάδα.

Επιπροσθέτως, μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της ομάδας μας, θα είναι η αποκατάσταση του δικηγόρου ως ισότιμος συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Η αντιμετώπιση μας από τη δικαστική εξουσία, και μιλώ συγκεκριμένα για το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν είναι ικανοποιητική. Θα πρέπει να αλλάξει. Ο μόνος που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας είναι ένας δυνατός και ισχυρογνώμων ΠΔΣ.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,