Δώρος Ιωαννίδης: “Σκόπιμα δεν εκλήθη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στη συζήτηση για την ψήφιση της νομοθεσίας για το απόρρητο”

O Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, με ανάρτηση του σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης, δηλώνει την αντίθεση του ως προς την ενέργεια της Επιτροπής Νομικών να συζητήσει τις τροποποιήσεις του νόμου για το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που αφορούσαν άμεσα το επαγγελματικό απόρρητο των δικηγόρων, χωρίς τη συμμετοχή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητα.

Δείτε ακόμη: Υπ. Δικαιοσύνης: «Θα παρακολουθείται η τηλεφωνική συνδιάλεξη δικηγόρου – πελάτη αλλά δεν θα χρησιμοποιείται στο δικαστήριο» – Ψηφίστηκε ο νόμος

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη το επαγγελματικό απόρρητο των δικηγόρων προστατεύει τον πολίτη και όχι το δικηγόρο. Εάν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πελάτη – δικηγόρου παρακολουθούνται, ασχέτως εάν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο, οι δικηγόροι δεν θα μπορούν να εγγυηθούν στον πελάτη ότι η επικοινωνία τους θα παραμείνει εμπιστευτική, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους υπερασπιστούν στο δικαστήριο.

Τέλος, θέτει το ζήτημα παραβίασης του δικαιώματος για δίκαιη δίκη και απευθύνει ερώτημα προς την Επιτροπή Νομικών “γιατί δεν ήθελε να ακούσει τις απόψεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου”;

Δείτε αυτούσια την ανάρτηση του κ. Ιωαννίδη:

“Η επιτροπή νομικών συζήτησε το δικηγορικό απόρρητο στην απουσία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος σκόπιμα δεν εκλήθη διότι είναι γνωστές οι θέσεις μας. Φαινεται ότι ο διάλογος και η αντίθετη άποψη δεν είναι αρεστή. Ειναι φανερό ότι δεν έχει γίνει κατανοητό ότι το δικηγορικό απόρρητο προστατεύει τον πολίτη και όχι το δικηγόρο. Οι δικηγόροι αναλαμβάνουν ένα θεμελιώδη ρόλο σε μια δημοκρατική κοινωνία, αυτόν της υπεράσπισης των πολιτών, των διαδίκων. Οι δικηγόροι δεν θα μπορούν να υπερασπισθούν τους πολίτες εάν δεν μπορούν να τους εγγυηθούν ότι η επικοινωνία τους θα παραμείνει εμπιστευτική. Το δικηγορικό απόρρητο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την δίκαιη δίκη. Υπαρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δικαιολογία για την μη αποδοχή της μαρτυρίας στο δικαστήριο δεν προστατεύει το απόρρητο. Απλά είναι μια δικαιολογία . Τέλος και πάλι ρωτώ την επιτροπή νομικών να μας πει γιατί δεν ήθελε να ακούσει τις απόψεις μας. Εστω και ένας δικηγόρος βουλευτης δεν είχε αυτή την ευαισθησία.”

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,