Παρέμβαση: Η ποιότητα ξεκινά από εμάς

Επειδή γίνεται συνεχώς επίκληση, σε άρθρα νομικών, μιας υποτιθέμενης έρευνας, μεταξύ άλλων σε σχέση με την εμπιστοσύνη ανθρώπων (ιδίως νομικών) έναντι στη δικαιοσύνη, θα πρέπει να επισημάνω ευγενικά, ως ένα βαθμό και καθηκόντως, ως μέλος μίας από τις ΕΒΑ (Επιτροπές Βιοηθικής Αξιολόγησης) της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ), ότι για να διεξαχθεί μία έρευνα, ακόμα και κοινωνικού περιεχομένου, στην προκειμένη περίπτωση και με στοιχεία ψυχολογίας, θα πρέπει να υποβάλλεται αίτηση για γνωμοδότηση από την ΕΕΒΚ, κατά πόσο χρειάζεται βιοηθική αξιολόγηση ή όχι, και εάν ναι, να περνά από την προβλεπόμενη διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης.

Αυτό, όμως, έπεται του ότι κάθε «έρευνα» πρέπει να πληροί ορισμένες στοιχειώδεις προδιαγραφές. Να γίνεται, αν μη τι άλλο, από συγκεκριμένους επώνυμους ερευνητές με ερευνητικές δεξιότητες (που προϋποθέτουν κατάρτιση, για την οποία κάποιοι σπουδάζουν και κοπιάζουν και δη για χρόνια), που έχουν μια συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση που να αναπτύσσεται σε συγκεκριμένο πρωτόκολλο, που να εξηγεί το ερευνητικό υπόβαθρο, τις ερευνητικές υποθέσεις/ερωτήματα, τη μεθοδολογία, τη μέθοδο και την καταλληλότητά της για τη διάγνωση που επιδιώκεται, κ.λπ..

Ως επιστήμονες της νομικής, αλίμονο εάν επικαλούμαστε «έρευνες» (βασικά αμφίβολες ανώνυμες δημοσκοπήσεις) του είδους, για να εξάγουμε οποιαδήποτε συμπεράσματα, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όσο η εμπιστοσύνη των πολιτών (νομικών) έναντι στο θεσμό της δικαιοσύνης. Ενώ μπορεί απλά να διεξαχθεί μια σοβαρή επιστημονική έρευνα, η οποία να μπορεί, όντως, να προσθέτει στη γνώση μας και ως τέτοια να μπορεί να τυγχάνει και επίκλησης. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος δικηγορικός σύλλογος να αναθέσει τη διεξαγωγή τέτοιας έρευνας σε συγκεκριμένες ερευνητικές ομάδες, που υπάρχουν ικανές και στα εγχώρια πανεπιστήμια.

Διερωτώμαι, με κάποια ανησυχία, χωρίς να θέλω να προκαλέσω ή να προσβάλω οποιονδήποτε, μήπως είναι κάπως αντιφατικό να μιλάμε αρνητικά για «ποιότητα» στη δικαιοσύνη, υπό τέτοιες συνθήκες. Η δική μας ποιότητα, η ποιότητα του καθενός από εμάς, πού βρίσκεται;

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,