Σεμινάριο «Insolvency II»: Ενημέρωση Δικαστών, Νομικών Λειτουργών και Πρωτοκολλητών, σε θέματα Αφερεγγυότητας (φώτο & βίντεο)

Δείτε αποκλειστικά στη «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» φωτογραφικό υλικό και αποσπάσματα από την παρουσίαση των εκπαιδευτών – εμπειρογνωμόνων.

Επαρχιακοί Δικαστές, Νομικοί Λειτουργοί του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πρωτοκολλητές και Λειτουργοί της Κεντρικής Τράπεζας, όπως επίσης και του Υπουργείου Οικονομικών, εκπαιδεύτηκαν την περασμένη βδομάδα σε θέματα Αφερεγγυότητας.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Επιμόρφωσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τη συνεργασία και την οικονομική στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διοργάνωσε μια σειρά διαδραστικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων με θέμα την «Αφερεγγυότητα» στο Ανώτατο Δικαστήριο, με εκπαιδευτές τους Δικαστές Leif Clark από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και τη Δικαστή κα Marie Baker από την Ιρλανδία.

Ο Δικαστής Leif Clark υπηρέτησε για 25 χρόνια στο Τέξας της Αμερικής, θεωρείται κορυφαίος δικαστής διεθνώς γι’ αυτό και εργάστηκε και ως σύμβουλος για θέματα Αφερεγγυότητας σε μεγάλους οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Διεθνή Τράπεζα κ.α.

Η Δικαστής Marie Baker είναι δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιρλανδίας και μεταξύ άλλων ασχολήθηκε και με θέματα Αφερεγγυότητας και Πτωχεύσεων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ήταν στο High Court της Ιρλανδίας, με αποτέλεσμα να διαμορφώσει σχεδόν όλη την πρωτόδικη νομολογία για θέματα που αφορούν το νέο νομοθετικό πλαίσιο περί Αφερεγγυότητας στην Ιρλανδία.

Πριν την έναρξη του σεμιναρίου ο κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και νυν Διευθυντής Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης, απεύθυνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στο πρώτο σεμινάριο της Αφερεγγυότητας με θέμα «Insolvency I», το οποίο  πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, τονίζοντας ότι το «Insolvency II» αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομικό πλαίσιο περί Αφερεγγυότητας είναι περίπλοκο, γι’ αυτό το λόγο γίνονται τέτοιου είδους σεμινάρια/εργαστήρια για να εξοικειωθούν Δικαστές και λειτουργοί του δικαστηρίου με την τρέχουσα νομοθεσία. Εφόσον, το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό το λόγο συνεχίζεται.

«Οι δικαστές το 2017 αφού παρακολούθησαν το σεμινάριο και κατανόησαν τη νομοθεσία, στη συνέχεια  παρουσίασαν μια ομοιομορφία στις αποφάσεις τους για θέματα αφερεγγυότητας κι αυτό δείχνει την εξοικείωση τους με το νόμο. Επομένως,  σκοπός του δεύτερου σεμιναρίου με τίτλο «Insolvency II»  είναι  η κατανόηση της φιλοσοφίας της νομοθεσίας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ερωτοκρίτου.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των δύο εμπειρογνωμόνων.

Δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου

Η εισαγωγή στο σεμινάριο από το Δικαστή Leif Clark:

Η κα Marie Baker μίλησε για την εφαρμογή της νομοθεσίας της Αφερεγγυότητας στην Ιρλανδία, όπως επίσης και για την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1023 σχετικά με την Προληπτική Αναδιάρθρωση και τη Δεύτερη Ευκαιρία. Τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε η κα Baker για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ιρλανδία πριν και μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας, μπορούν να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της Κύπρου, εφόσον ο Νόμος μας είναι πανομοιότυπος με αυτόν της Ιρλανδίας.

Δείτε απόσπασμα από την παρουσίαση της:

Ο κ. Leif Clark στη συνέχεια επεξήγησε στους συμμετέχοντες την εφαρμογή και τη χρήση του περί Εταιριών Νόμου που σχετίζεται με το Διορισμό Εξεταστών και του περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων Νόμο σε σχέση με Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής. Επίσης ο κ. Leif Clark προέβη σε σύντομη παρουσίαση για τις βέλτιστες πρακτικές στο Case Management και γενικά τη διαχείριση των υποθέσεων μέχρι την έκδοση απόφασης.

To σεμινάριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση και εισηγήσεις σε πρακτικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου που παρακολούθησαν και οι δικαστές, διαμορφώθηκαν υποθετικά σενάρια υποθέσεων Αφερεγγυότητας στα πλαίσια πρακτικής άσκησης και διαδραστικότητας.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,