Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για τις μετακινήσεις στην βάση των περιοριστικών μέτρων;

Με αφορμή ερωτήσεις που έχω λάβει σε σχέση με το τι επιτρέπεται όσον αφορά στις μετακινήσεις στη βάση του νέου διατάγματος που ουσιαστικά επιβάλλει lockdown από την 10η Ιανουαριου – 31η Ιανουαρίου 2021 και αναφορές που γίνονται σε σχέση με το δικαίωμα μετάβασης σε άλλη Επαρχία ή ακόμη και εντός της ίδιας Επαρχίας αλλά και την συζήτηση που αντιλαμβάνομαι γίνεται λόγω της χιονόπτωσης στο Τρόοδος και έχοντας μελετήσει το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας Αρ. 2 του 2021, ημερομηνίας 8ης Ιανουαρίου 2021 (Διάταγμα Υπουργού Υγείας Κ.Δ.Π. 6/2021) που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας (Παράρτημα Τρίτο, Μέρος Ι), ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2021 στη βάση του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, Κεφ. 260 (περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 2) του 2021), αναφέρονται τα εξής ως αφορά στις μετακινήσεις:

 • Ακυρώνονται τα προηγούμενα Διατάγματα (Αρ.1 έως Αρ. 61 του 2020 και Αρ. 1 του 2021) με ισχύ από την 10η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 04:59 π.μ.
 • Ισχύς του παρόντος Διατάγματος από την 10η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 05:00 π.μ. μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 23:59 μ.μ. για τις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου.
 • Απαγόρευση μετακινήσεων με τις γνωστές εξαιρέσεις (βλ. μηνύματα στο 8998 με επιλογές 1 έως 8).
 • Οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις ισχύουν για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 3 ώρες εκτός εάν ο μετακινούμενος αποδείξει την αναγκαιότητα για περαιτέρω παράταση.
 • Σε ιδιωτικά οχήματα δύναται να επιβαίνουν άτομα του ίδιου νοικοκυριού, αναλόγως της χωρητικότητας του οχήματος χωρίς τη χρήση μάσκας.
 • Σε περιπτώσεις μετακίνησης με ιδιωτικό όχημα, ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά, δύναται να επιβαίνουν στο ίδιο όχημα μέχρι τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού με απαραίτητη τη χρήση μάσκας.
 • Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε παιδότοπους, δημόσιους χώρους συναθροίσεων, όπως π.χ. πλατείες, προαύλια εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών χώρων, φράγματα, εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους, μαρίνες κλπ.
 • Επιτρέπεται η πρόσβαση στους ακόλουθους χώρους μόνο για σκοπούς φυσικής άσκησης ή ατομικής άθλησης και νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων σε πάρκα και γραμμικά πάρκα, παραλίες.
 • Πρόσωπα τα οποία προσεγγίζουν χώρο στον οποίο έχει πρόσβαση το κοινό, υποχρεούνται όπως τηρούν απόσταση δύο μέτρων από άλλα πρόσωπα.

Στη βάση των πιο πάνω, ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

 • Δεν απαγορεύεται η αλλαγή Επαρχίας αφ’ ης στιγμής συντρέχει ένας από τους 8 λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης.
 • Θα πρέπει να αποδεικνύεται ο σκοπός της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Περίπατος, π.χ. με το αυτοκίνητο ή επίσκεψη στα χιόνια δεν εμπίπτουν εντός των κατ’ εξαιρέσεων μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν οι λόγοι κατ’ εξαίρεση μετακίνησης.
 • Έντονα αμφίβολο το κατά πόσον ο χιονοπόλεμος αποτελεί φυσική άσκηση.
 • Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να τηρούνται οι κανόνες μετακίνησης εντός του ιδιωτικού οχήματος με το οποίο μετακινούνται άτομα.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί τον πρωταρχικό σκοπό του Διατάγματος για τα περιοριστικά μέτρα. Σκοπός είναι η αναχαίτηση της πανδημίας και η προστασία του συστήματος υγείας. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μας θα πρέπει να αναλογιστεί την κοινωνική του ευθύνη και να προστατεύσουμε, όλοι μαζί, το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και τις ευπαθείς ομάδες.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,