Ε. Πουργουρίδης: Έπεται καθολική απαξίωση προς τον Ανώτατο Δικαστικό Θεσμό

Ο δικηγόρος Ευάγγελος Πουργουρίδης σε άρθρο του με τίτλο «Διορισμός Δικαστών Άξιοι ή ό,τι να’ ναι;», παραθέτει τις απόψεις του για το διορισμό των νέων δικαστών, συμπεραίνοντας πως επιβάλλεται, ο άμεσος εκσυγχρονισμός του παρωχημένου συστήματος, με το οποίο προσλαμβάνονται.

«Οι πρόσφατοι διορισμοί των νέων δικαστών (ανάμεσα τους και παιδί εν ενεργεία δικαστή και δη, επετηριδιακού υποψηφίου, για την θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου) πυροδότησαν – ως ήταν εξάλλου αναμενόμενο – ποικίλες αντιδράσεις.  Κάποιοι, δικαίως ή και εντελώς αδίκως, μίλησαν για ευνοιοκρατία, άλλοι για «στημένο παιχνίδι» και άλλοι, για το «καθεστώς των 13».  Όπως και να έχουν τα πράγματα, το βέβαιο είναι, πως για μια ακόμα φορά, αναδείχθηκε η διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης του νομικού και όχι μόνο κόσμου, προς τον ανώτατο δικαστικό μας θεσμό… Η Κυπριακή Δικαιοσύνη, έχει εξάλλου φτάσει σε τόσο κρίσιμο σημείο, που απλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή.  Έπεται, η καθολική απαξίωση», αναφέρει συγκεκριμένα στο άρθρο του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ιδρυθεί και να λειτουργήσει η σχολή δικαστών, η οποία θα είναι προσβάσιμη, σε όλους τους άξιους μέσω γραπτών εξετάσεων και θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για την υποβολή αίτησης για διορισμό σε θέση δικαστή. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι πρέπει να συσταθεί, ένα ανεξάρτητο και εξειδικευμένο σώμα, το οποίο να αξιολογεί τους υποψηφίους και να πιστοποιεί την ψυχική τους καταλληλότητα για το λειτούργημα. Τέλος, αναφέρει ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των υποψηφίων και η τελική απόφαση ως προς το ποιος θα διοριστεί και ποιος όχι, θα έπρεπε να τύχουν πλήρους διαφάνειας και να μην λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, επισημαίνει, ότι θα γνωρίζει κανείς εαν διορίστηκαν πραγματικά άξιοι δικαστές ή απλά ότι να’ ναι.

Διαβάστε το άρθρο του στη Δεξαμενή Νομικής Σκέψης «Κράτος Δικαίου»

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,