Κυπριακές νομικές περιοδικές εκδόσεις

Χθεσινή ανάρτηση του συναδέλφου Θανάση Κορφιώτη προκάλεσε αρκετή συζήτηση ως προς τις περιοδικές νομικές εκδόσεις. Αναφέρθηκε πως αυτές συνιστούν ιστορία των δικηγόρων της Κύπρου, θέση που με βρίσκει σύμφωνο. Οι νομικές εκδόσεις είναι κοινό κτήμα των νομικών της Κύπρου. Ως περιοδικές εκδόσεις θεωρώ όσες εκδίδονταν με περιοδικότητα που να μην υπερβαίνει κατά κανόνα τους έξι μήνες ή το πολύ το ένα έτος.

Η πρώτη φορά που εκδόθηκε νομικό περιοδικό στην Κύπρο ήταν το 1967. Η Επιθεώρησις Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου δημοσιευόταν ανά τρίμηνο στη Λευκωσία. Εκδότης του περιοδικού ήταν ο εξ Ελλάδος στρατιωτικός δικαστής Ιωάννης Δασκαλάκης. Η μετάθεση όμως του Δασκαλάκη εκτός Κύπρου οδήγησε στην πρόωρη λήξη του περιοδικού μετά την έκδοση μόνο τεσσάρων τευχών εντός του 1967, τα οποία εντούτοις παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. 

Το επίσημο περιοδικό του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, το Κυπριακό Νομικό Βήμα, ιδρύθηκε το 1967 από τον μετέπειτα Πρόεδρο του Συλλόγου Λεύκο Κληρίδη. Το περιοδικό δημοσιευόταν κάθε δύο μήνες μέχρι το 1981, όταν η δημοσίευσή του διακόπηκε. Η περίοδος 1967-1981 κατά την οποία το περιοδικό διευθυνόταν από το Λεύκο Κληρίδη ήταν η πλέον σημαντική, με σαφή δομή, τη συμπερίληψη πρωτότυπης νομικής αρθρογραφίας, επισκόπηση κυπριακής και αλλοδαπής νομολογίας κοκ. Το περιοδικό δημοσιεύθηκε και πάλι από το 1988 – 1995 και από το 2000 και μετέπειτα, με τον εκάστοτε Πρόεδρο του Παγκυπριου Δικηγορικού Συλλόγου να ασκεί τα καθήκοντα του εκδότη του περιοδικού. Ιδιαίτερα δυναμική υπήρξε η περίοδος 1988 -1993, όταν εκδότης ήταν ο Λουκής Παπαφιλίππου, με τη συμπερίληψη και αγγλόφωνου τμήματος στην έκδοση που ήταν εμπνευσμένο από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις αγγλοκυπριακές σπουδές πρωτοβουλίας του Συλλόγου. Την ίδια περίοδο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος δημοσίευε εξάλλου μια περιοδικής έκδοσης εφημερίδα, που έφερε την επωνυμία Ο δικηγόρος, με διευθυντή σύνταξης τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γεώργιο Κορφιώτη. Εκδόθηκαν συνολικά 20 τεύχη μέχρι το 1994.

Εξαιρετικής σημασίας υπήρξε η Επιθεώρηση Κυπριακού Δικαίου, που ιδρύθηκε το 1983 και κυκλοφορούσε από τις εκδόσεις Ασσέλια, ως τριμηνιαία έκδοση, με εκδότες την Ηλιάνα Νικολάου και το Νίκο Κουτσού, μέχρι το 1996, όταν η δημοσίευση διακόπηκε. Συνολικά δημοσιεύθηκαν 50 τόμοι του περιοδικού. Η Επιθεώρηση Κυπριακού και Ευρωπαϊκού Δικαίου ιδρύθηκε το 2006 και εκδιδόταν τρεις φορές τον χρόνο, μέχρι το 2010, από τις εκδόσεις Δικαιονομία, με εμένα ως εκδότη. Δημοσιεύθηκαν συνολικά 11 τεύχη του περιοδικού και μια ειδική έκδοση ως Επετηρίδα το 2013.

Ο Λυσίας, το επίσημο περιοδικό του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, ιδρύθηκε το 1994 και κυκλοφορούσε αρχικά ως μηναίο και μετά ως τετραμηνιαίο έντυπο επί Προεδρίας Κώστα Χατζηιωάννου, ενώ επί προεδρίας Ανθής Χριστοφίδου εκδόθηκαν δύο ειδικά τεύχη. Το περιοδικό περιλάμβανε ανακοινώσεις του Συλλόγου, παρεμβάσεις και αρθρογραφία. Κατά το 2008-2009 εκδόθηκαν και τρία τεύχη του περιοδικού από τις Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη με διευθυντή ύλης τον Νικήτα Χατζημιχαήλ.

Η Επιθεώρηση Οικογενειακού Δικαίου ιδρύθηκε το 2010 ως μια τριμηνιαία έκδοση, με εκδότη τον Σωτήρη Λιασίδη. Περιλαμβάνει περιεκτική ενημέρωση της νομολογίας που σχετίζεται με το οικογενειακό δίκαιο και σπανιότερα αρθρογραφία. Το Ένθα κυκλοφόρησε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2014 και περιλαμβάνει άρθρα φοιτητών και διδασκόντων, αλλά και γενικότερη νομική επισκόπηση. Ήδη βρίσκεται στο τεύχος 13. Ο Νομικός Όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέδωσε επίσης το ηλεκτρονικό περιοδικό Νομομάχεια, με υπεύθυνη ύλης την Τατιάνα Συνοδινού. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το 8ο τεύχος. Το Cyprus Review, το παλαιότερο κυπρολογικό περιοδικό της Κύπρου στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών, εκδίδεται από το 1989 από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Τα τελευταία χρόνια, όταν εκδότης ανέλαβε η Χριστίνα Ιωάννου, επικεντρώνεται και σε νομική αρθρογραφία. Το Cyprus Human Rights Law Review ιδρύθηκε το 2012 και δημοσιευόταν δύο φορές το χρόνο από την Intersentia, με εκδότη τη Λητώ Καριόλου. Το περιοδικό εστίαζε κυρίως στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά περιλάμβανε και άρθρα που σχετίζονταν με το κυπριακό δίκαιο. Το Legal & More ξεκίνησε το 2009 ως ένα τριμηνιαίο περιοδικό, με εκδότη την Έλενα Γεωργίου. Η κυκλοφορία του περιοδικού διακόπηκε το 2011. Δημοσιεύθηκαν συνολικά 8 τεύχη.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,